Mondial cu amurgul zeilor

Gabriel Berceanu 16.11.2022, 20:08
Mondial cu amurgul zeilor

Cei 831 jucători de la ediția Qatar 2022, cu Iran fiind singura națională aparte, doar 25 de fotbaliști în lotul limitat de FIFA la 26, își întind vârstele între 18 și 39 de ani. Camerunezul Moukoko, fotbalistul Germaniei, va împlini vârsta majoratului fix duminică, în ziua de start a turneului. Veteranul canadian Hutchinson (din Trinidad-Tobago…) va împlini atunci 39 de ani și 285 de zile.

Între cei doi vom avea, în mare, un Mondial al maturității, al experienței, folosiți ce etichetă vă place mai mult. Pentru mine va fi, însă, un amurg al zeilor. De la Wagner spre TikTok.

E timp și pentru tineri acum

Firește, e loc pentru prestații de afirmare sau de consolidare ale tinerilor. Există șansa uriașă pentru nume deja în proces de consacrare, precum uruguayanul Nunez, care la 23 de ani e deja în curtea lui Liverpool. Luistanul Joao Felix, la aceeași vârstă, poate ieși din chingile lui Simeone și să redescopere fotbalul, redescoperindu-se. Aici intră și Vlahovic, Vinicius, Alphonso Davies plus seria spaniolă Gavi-Pedri-Fati-Ferran.

Alături de lista deschisă de mai sus pot să apară, cu precădere dinspre reprezentativele africane și sud-americane, spune tradiția, nume cu totul noi pentru fotbalul european de top. Și să fie așa! Pentru că ne vom bucura toți.

Dar, dincolo de asta, cumva previzibil, aproape jumătate din naționalele Qatar 2022, mai exact 14, au media de vârstă a lotului la 27 de ani. Alte 12, la 26 de ani.

Cerul din Qatar e plin de zei la amurg

Asta pentru că avem fotbaliști uriași și, poate unii dintre ei, cândva uriași, la acest Mondial. Aflați aproape de final. E ultima șansă pentru ei și pentru noi să legăm numele lor de cel mai înalt nivel al fotbalului, măcar prin nivelul competiției.

Firește, prima oară te gândești la Messi și Cristiano. Unul la 35, altul la 37 de ani. E greu de crezut că poate fi Mondialul amândurora. Ar putea deveni doar al unuia, chiar dacă Argentina sau Portugalia nu câștigă trofeul, dar cu vedetele trăgând prin goluri și pase de gol naționala lor până spre finală. Foarte bine putem avea un Mondial în care amândoi să eșueze. Ce final pentru carierele care au rescris coordonatele fotbalului?

Lângă cei doi, Modric. Nădăjduind să repete cu Croația finala de Mondial. Cei mai mulți se îndoiesc de asta. Foarte mulți. Cert e că îl vom vedea ultima oară la acest nivel de mijlocașul fantastic al lui Real Madrid.

Ce fel de ieșire vor avea?

Sunt multe, multe nume de fotbaliști mari pentru care va fi o ceremonie de gală pentru ieșirea dintre vedetele zilei. Depinde de ei și de coechipierii lor dacă noiembrie-decembrie 2022 vor însemna și zilele unei treceri de poveste spre istorie.

Cât ar trebui să facă Lewandowski pentru Polonia ca să poată spune că a reușit? Dar Ochoa, în poarta Mexicului? Ori Bale, în tricoul Țării Galilor? Franța e la amurgul marelui Benzema, dar și al lui Lloris. Neuer și Muller vor spune adio Germaniei și Cupelor Mondiale. Spania schimbă rândurile și vor pleca Busquets ori Jordi Alba.

Să nu uităm de Perisic, brazilienii Dani Alves și Thiago Silva. Iar în efervescența Uruguay-ului găsim o tripletă a nostalgiei și luptei. Godin, Suarez, Cavani…

Uneori, fără să știm

Suntem mereu tentați să credem că nu vor mai fi curând fotbaliști ca ei. Fiecare generație trăiește enigmatic și naiv această stare. Exact ca ei, sigur nu vor fi, de aceea să ne bucurăm de ultima lor mare provocare, urmărind curioși cum își vor încheia cariera pe scena supremă.
Și ultima impresie contează mult, dar și poveștile noastre trebuie să aibă, măcar în parte, un final interesant. Le cerem, uneori fără să știm și să vrem, să mai arate o dată de ce sunt în stare. Nimănui nu îi plac luptătorii cu săbii ruginite și fiecare crede că din scutul eroilor din tinerețe poate să mai răsară un fir de iarbă verde…