Într-o declarație, în exclusivitate pentru PlaySport, Nicolae Badea a fost tranșant! Acționarul dinamovist a spus răspicat că ”patrimoniul lui Dinamo nu va mai fi gratis!”. Omul de afaceri a explicat pe înțelesul tuturor ce înseamnă acest lucru pentru viitorul clubului din Ștefan cel Mare.
Nicolae Badea a reamintit istoria palmaresului clubului Dinamo și felul în care acesta a fost transferat de pe o societate pe alta. Totul s-a întâmplat în urmă cu 16 ani, iar de atunci culorile și palmaresul au fost folosite gratuit. Cum a fost posibil așa ceva? Explică acționarul dinamovist:
În momentul în care s-a constituit SC Dinamo 1948 SA, în 2005, plecând de la o realitate… să nu o numim, nu aș vrea să fie considerat limbaj de lemn, dar este o realitate istorică. Fotbalul la Dinamo s-a născut în 1948, a avut continuitate și performanță în diverse formule organizatorice. În 2005, spre deosebire de alte situații, nu vreau să le precizez aici pentru că nu este cazul, la Dinamo am considerat că este firească menținerea elementelor patrimoniale într-o relație de continuitate cu fosta secție de fotbal Dinamo, cu Asociația Fotbal Club Dinamo și, ca urmare, SC Dinamo 1948 SA a obținut, conform și statutului, un drept de utilizare. Pentru nume, culori, palmares, la OSIM, aceste drepturi patrimoniale sunt înregistrate și deținute de către Asociația Fotbal Club Dinamo, inclusiv domeniul fcdinamo.ro și toate celelalte.
Tradus pe înțelesul tuturor, este vorba, în fapt, de tot pachetul de identitate al echipei care astăzi evoluează în Liga 1. Și care, de facto, ar aparține în majoritate spaniolilor conduși de Pablo Cortacero.
Vorbim, practic, de tot pachetul de identitate al echipei care astăzi evoluează în Liga 1. Însă va trebui și acest aspect clarificat, dreptul de utilizare gratuită probabil că nu va mai putea fi acordat sine die. Au fost discuții în timp în care SC Dinamo 1948 SA, atât pentru dreptul de utilizare, trebuia să plătească o redevență, nu am invocat, până acum, acest lucru, mai mult ar trebui să plătească o redevență din merchandising-ul pe care-l produce. Până acum nu s-a întâmplat asta, dar trebuie să se facă acest pas! Pentru că, până la urmă, reprezintă un mod de venituri. O să vedem, lucrul acesta urmează să fie decis, așa cum spuneam, de cei care adminstrează legal, în prezent, Asociația Clubul Sportiv Dinamo, a declarat Nicolae Badea, pentru PlaySport.
Badea a vorbit, de asemenea, și despre perioada în care era, alături de Dragoș Săvulescu și Cristi Borcea, unicii acționari la Dinamo. Se întâmpla în 2011. Ulterior, Ionuț Negoiță a devenit unic acționar, din 2014, după retragerea sa.
Au mai fost modificări făcute în perioada de după 2013, în statutul societății Dinamo 1948 SA. De exemplu, dreptul de preemțiune a fost eliminat, exista o altă clauză care prevedea acceptul consensual al acționarilor pentru ca un terț să devină acționar. Și această clauză a fost scoasă. Erau articole care se refereau la afiliați ascendenți și descendenți, astfel încât puteai să controlezi, în structura acționarială, cine intră și cine iese. Nu neapărat acționarul direct, persoana juridică sau persoana fizică, ci și situația în care acesta era un interpus al altor persoane. Este cazul Lotus. Conform statului care a fost aprobat în 2005 și păstrat până în 2014, asemenea operațiuni trebuiau să fie aperațiuni transparente, în cunoștință de cauză pentru toți acționari și cu acordul consensual al lor, a mai spus Badea.