Noroc, vikingilor! Noi mergem în grupe! | Cronică de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 25.08.2022, 22:03
Noroc, vikingilor! Noi mergem în grupe! | Cronică de Sorin Chiriac

FCSB reușește o calificare senzațională în grupele Conferencea League, cu un gol marcat la ultima fază! Așa cum nu suntem deloc obișnuiți în fotblalul românesc. După cinci ani, roș-albaștrii reușesc să prindă din nou șase partide în grupele europene. Trei dintre ele vor fi pe Național Arena, care trebuie să fie arhiplină! Bravo, Dică! Bravo, Radunovic! Bravo, băieți!

Fără presiune cu ”Buzăul” din fiorduri

FCSB este o echipă ce are în ADN spiritul european, pentru că a fost acolo, în grupe și mai apoi în primăvara europeană, de atâtea și atâtea ori. Totuși, seceta din ultimii ani a adus echipa îmbătată cu succese să lupte la baionetă pentru grupele din competiția bătuților de soartă. Și cu cine se luptă! Cu vikingii!

Niște vikingi cam rudimentari de felul lor, dar nu atât de slabi cât șă nu câștige chiar la București, în fața unui stadion de zeci de mii de fani veniți să savureze o victorie anunțată de nea Gigi. Același patron priceput care le-a transmis băieților pe care îi plătește ”din banii lui” că Viking ”e mai slabă ca Buzăul”. Să sperăm pentru ei că el compara echipa nordicilor cu cea a lui Romică Bunică (asta a fost pentru cunoscători).

La conferința de presă de dinainte de meci, Dică s-a stropșit la o reporterință, transmitându-i că ”nu simte nicio presiune”. Ei, da, atitudinea asta fix asta arată că e presiune cât casa pe Nick. Păi cum să nu fie, când te lupți cu fotbaliști de clasă, ca Lökberg, Solbakken, Fridjónsson, Kabran sau Karlsbakk? Băieții mănâncă somon dimineața, la plânz și seara. Iar noaptea ies la vânat români fricoși.

Pe ei, pe mama vikingilor!

Nu a fost și cazul lui Dică. Antrenorul a arătat chiar îndrăzneală, începând meciul foarte ofensiv, cu Rusu, Miculescu, Cordea, Coman și Tavi Popescu, toți titulari. Iar atacurile au început încă de pe tunel! ”Roșiii” au luat cu asalt poarta vikingilor pe care i-au făcut să cedeze foarte repede. Goooool!!! Centrare, Florinel Coman, Gunnarsson sare pe sub mine și e 1-0, după golul francezului Edjouma, din minutul 3. Fix ca la București. Să sperăm că scenarul norvegian va fi diferit de cel dâmbovițean…

FCSB continuă să preseze și abia în minutul 13 reușesc să se apropie pentru prima dată de poarta lui Târnovanu. Iar asta le dă curaj. Băieții lui Dică par mulțumiți că au marcat atât de repede, uitând parcă de ce au pățit în tur și norvegienii au două ocazii bune, în minutele 18 și 20. Bulevardele din apărare sunt apreciate la maximum de nordici, care schimbă cursul jocului. Pe o astfel de autostradă românească (sic!) pătrunde Karlsbakk, care este oprit cu mâinile de Târnovanu. După două secunde ajunge la locul crimei și Tamm, iar lui Dawa îi mai ia încă două. Pantea de dat dispărut. Penalty bătut pe centrul porții de Tripic. 1-1 și FCSB o ia de la capăt. Doar că mai are la dispoziție doar 65 de minute. Minutele 32 și 33 mai consemnează două ratări uriașe pentru ai noștri, da tabela rămâne neschimbată. La pauză, tot Viking e ce care merge în grupe, ca la începutul meciului.

Urechi norvegiene, carpetă chinezească

1-1 pe tabelă, 2-2 la schimbări, după pauză. Ce surprinde însă este că, în vreme ce FCSB a schimbat mai degrabă defensiv, Viking a mutat mai ofensiv, deși e calificată la acest scor. Repriza a doua începe cum s-a terminat prima, iar schimbările FCSB-ului par mai inspirate. Coman e mai mobil ca Rusu, iar Boboc e mult peste Pantea. Și dacă tot vorbim de o săptămână despre gazonul artificial, iată că suprafața de joc iși intră în rol…

Doar Cordea înțelege de ce trage de la 25 de metri, lateral dreapta, mingea zburdă pe carpeta alunecoasă ”Made in China”, trece printre picioarele portarului ridicat în slăvi de comentatorii de la ProTV și intră în plasă! Nu știu cum se spune în norvegiană, dar la noi sunt”urechi”. 1-2 și suntem iar în cărți. E minutul 53.

După cinci ani, din nou în grupe! Bravo Nick!

Urmează 25 de minute în care singurul gând e să schimbi pe Digi, să vezi cum se joacă la Cluj sau la Beer Sheva. Scuze, 35. Lui nea Gigi îi mai trebuie încă o repriză ca să își scoată ”perla Popescu” din teren, autorul unui assist super pentru adeversari, în minutul 50.

Intră Ianis Stoica. Ne pregătim de prelungiri. Dar, stați, stați puțin că se întâmplă ceva în careul norvegienilor! Îmbulzeală, mâini ridicate… Este penalty!!!! Arbitrul fluieră! Nu există VAR! Radunovic ia mingea, trage tare sus și gooooooool!!!! Sânge rece de muntenegrean!!! FCSB este în grupele unei competiții europene după 5 ani! Tot cu Nicolae Dică pe bancă. Ai fost curajos, Nick. Bravo! Că altfel, iar aveam conferință mâine la Palat…

Să vină baniii, să vină baniii la băieți!!!

Urmăriți Playsport.ro și pe