Nu e prima oară când arbitrele meciului România-Muntenegru ne-au făcut praf. Ce antecedente au austriecele

Robert Zanfir 16.11.2022, 18:14
Nu e prima oară când arbitrele meciului România-Muntenegru ne-au făcut praf. Ce antecedente au austriecele

Ana Vranes și Marlis Wenninger au pus decisiv umărul la eșecul României cu Muntenegru, 34-35, de la Campionatul European de handbal feminin. Austriecele acuzate de Cristina Neagu și Crina Pintea le-au dezavantajat pe românce și în urmă cu patru ani, într-un meci cu Spania.

România a fost la un pas de o calificare nesperată în semifinalele Campionatului European de handbal 2022. Cristina Neagu și compania au pierdut, însă, dramatic cu Muntenegru, 34-35, în urma unei partide cu un arbitraj scandalos al celor doi arbitri. „România merită mai mult respect, Cristina Neagu merită mai mult respect”, a izbucnit cea mai bună jucătoare a lumii în patru rânduri. Nervii „tricolorelor” sunt cât se poate de justificați. Arbitrele Ana Vranes și Marlis Wenninger sunt acuzate că au fluierat „cu direcție” în cele mai importante momente ale meciului din faza grupelor principale.

Nu e prima oară când arbitrele meciului România-Muntenegru ne-au făcut praf

Pe finalul dramatic al întâlnirii dintre România și Muntenegru, cei doi arbitri au închis ochii la un drublu dribling al gazdelor. În schimb, au acordat cu foarte mare lejeritate aruncare de la 7 metri, când mai erau câteva secunde de joc.

Ana Vranes și Marlis Wenninger nu sunt la prima abatere de acest gen. Româncele s-au plâns de arbitrajul austriecelor și în urmă cu patru ani. Tot la Campionatul European, austriecele au fost acuzate de „tricolore” pentru deciziile luate în victoria tricolorelor cu Spania, scor 27-25.

„A fost foarte greu. Am luptat împotriva tuturor. Nimeni nu e de partea noastră. A fost o luptă grea, împotriva arbitrilor, bine că am trecut peste asta. Nu a fost deloc uşor. Bine că am fost unite şi am luptat până în ultima secundă”, a spus atunci Crina Pintea la TVR.

Revolă în România după eșecul cu Muntenegru

Arbitrajul celor două austriece a provocat un val de revoltă în România. Blocul Național Sindical, organizație susținută de Sindicatul Handbaliștilor din România, solicită ca brigada de arbitre din Austria să fie dur sancționată

„După ce ne-au masacrat în prima repriză, au avut grijă ca și în cea de-a doua jumătate a meciului să fluiere șmecherește oferind naționalei Muntenegrului posibilitatea câștigării acestui meci decisiv pentru o posibilă calificare în semifinale. Finalul de meci a fost apoteotic. Mai întâi, au uitat să o elimine pe Raicevic, pentru ca ulterior să NU vadă un dublu dribling la Grbic. Mai mult, au avut obrăznicia să dea și un șapte metri total nejustificat!

Ceea ce s-a întâmplat în această seară (n.r. – marți seară) considerăm că este prea mult! Nu ai dreptul ca arbitru în handbal (și în orice altă disciplină sportivă) să îți bați joc de munca sportivilor și a antrenorilor lor!

„Cerem public sancțiuni dure”

Cerem public noului președinte al Federației Române de Handbal, domnul Constantin Din (cu un trecut remarcabil în calitatea sa de arbitru, probabil în primele cinci cupluri de arbitri din istoria handbalului mondial, împreună cu vicepreședintele FRH – Sorin Dinu) să inițieze în regim de urgență demersuri către Federația Europeană de Handbal (EHF) în vederea schimbării procedurilor de evaluare și selecție a cuplurilor de arbitri care sunt desemnate să împartă «dreptatea» la competițiile europene.

De asemenea, îi cerem să propună sancțiuni dure pentru cuplurile de arbitri care își permit cu voință sau din incompetență să afecteze rezultatele sportive dintr-o astfel de competiție!”, se arată în comunicatul emis de BNS, reprezentat de Dumitru Costin.