O ucraineancă a cedat psihic la Indian Wells. Discursul care a făcut-o să se retragă de la turneul american

Bogdan Solomon 14.03.2023, 09:41
O ucraineancă a cedat psihic la Indian Wells. Discursul care a făcut-o să se retragă de la turneul american

Ucraineanca Lesia Tsurenko (33 de ani, 95 WTA) a trecut prin momente extrem de dificile în actuala ediție a turneului de la Indian Wells. Calificată în turul al treilea, unde urma să dea piept cu bielorusa Aryna Sabalenka (24 de ani, 2 WTA), aceasta a cedat psihic și s-a retras din competiție.

Lesia Tsurenko, dărâmată psihic înaintea meciului cu Aryna Sabalenka. Discursul care a făcut-o să se retragă de la Indian Wells

Ulterior, Tsurenko a explicat că decizia a fost luată cu puțin timp înaintea meciului, pe fondul unei discuții purtate cu directorul executiv al Asociaţiei de Tenis, Steve Simon, care ar fi făcut afirmații controversate cu privire la războiul din Ucraina, provocându-i un atac de panică.

De asemenea, acesta i-ar fi transmis că sportivii din Rusia și Belarus – cărora li se permite participarea la toate competițiile, fără identificarea naționalităților – vor putea concura în aceleași condiții și la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, programate în 2024, la Paris. Conversația a determinat-o nu doar să se retragă de la Indian Wells, ci și să acuze organizația că nu susține în niciun fel jucătoarele ucrainence.

„Am fost absolut şocată de ceea ce am auzit, pur şi simplu am cedat mental. Mi-a spus că el însuşi nu susţine războiul, dar dacă jucătorii din Rusia şi Belarus îl susţin, atunci aceasta este doar părerea lor, iar părerea altor persoane nu ar trebui să mă supere.

El şi-a exprimat încrederea că ruşii şi bieloruşii vor reveni la Jocurile Olimpice şi a spus că acest lucru se va întâmpla exact aşa cum se întâmplă acum în tenis. El a mai spus că „fair-play-ul” şi principiile olimpice nu au fost încălcate, ci, dimpotrivă, chiar faptul că vor performa la Jocurile Olimpice va arăta că aceste principii funcţionează, că toată lumea este egală şi că toată lumea are posibilitatea de a performa acolo.

Sper din tot sufletul că voi reuşi să diger toate aceste informaţii şi că voi fi mai pregătită pentru următorul turneu. De fapt, el a spus clar că nu va exista niciun ajutor, aşa cum nu a existat niciunul tot anul. Cum putem înţelege în continuare că organizaţia noastră ne protejează cumva drepturile? Pur şi simplu nu înţeleg cum s-a întâmplat în această lume ca astfel de lucruri să trebuiască să fie explicate, este foarte ciudat şi foarte dureros”, a declarat Lesia Tsurenko.

Ostapenko a rămas fără banii de la Comitetul Olimpic pentru că a jucat cu adversare din Rusia

În schimb, Jelena Ostapenko (25 de ani, 25 WTA) a primit o adevărată lovitură. Comitetul Olimpic Leton (LOK) a decis să nu-i mai acorde indemnizația lunară de 1.700 de euro, pe motiv că a participat la competiții în care erau angrenate jucătoare din Rusia și Belarus.

Măsura vine ca urmare a unui acord cu Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei privind stoparea alocării fondurilor de la bugetul de stat pentru sportivii aflați în această situație, „indiferent de statutul lor şi de regulile şi deciziile federaţiilor sportive internaţionale”. Au mai avut de suferit tenismenele Daria Semenista și Daniela Wismane, precum și doi cicliști letoni.

Urmăriți Playsport.ro și pe