Omul care a scris istorie la Dinamo și Steaua, mesaj tranșant: „Steaua trebuie să joace în Liga I”. Ce spune despre viitorul lui Dinamo

Cătălin Mureșanu / 02.08.2021, 13:06
Omul care a scris istorie la Dinamo și Steaua, mesaj tranșant: „Steaua trebuie să joace în Liga I”. Ce spune despre viitorul lui Dinamo

Constantin Dănilescu (72 ani) este unul dintre cei mai galonați oficiali din fotbalul românesc. „Nea Tică”, așa cum este cunoscut de către suporteri, a făcut parte din conducerea celor mai galonate formații din țara noastra, Steaua și Dinamo. A început în Ghencea și, la clubul militar, a câștigat 17 trofee, apoi a trecut în „Ștefan cel Mare”, o mutare care l-a surprins chiar și pe el, iar alături de „câini” și-a onorat CV-ul cu alte 12 trofee. În acest moment este pensionar și un fin urmăritor al fenomenului.

Tică Dănilescu despre privatizarea secției de fotbal Steaua: „Probabil că documentele nu au fost întocmite corect”

Aflat în mijlocul evenimentelor la clubul roș-albastru în momentul în care a avut loc contestabila „privatizare” a secției de fotbal, Tică Dănilescu face declarații interesante despre modul în care s-a făcut această trecere. Într-un interviu oferit pentru site-ul pariurisijocuri.ro,   fostul oficial povestește, pe larg, evenimentele care au avut loc în 1998.

A fost atunci o decizie a Federației și o recomandare a UEFA de a elimina cluburile departamentale. Eu cred că nu s-a făcut totul bine pe cale juridică. Probabil că era ceva nou pentru toți. Vedem acum, după atâția ani de zile, că apar discuții și dispute la care, sincer, nu vreau să iau parte. Pentru că nu știu ce să mai cred. Dar recomandarea a fost atunci ca cluburile departamentale să fie desființate. Cu toate că noi am rămas ca o secție profesionistă în cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. Eram o secție care a ținut în continuare de Steaua, nu ne-am desprins total. Am ținut cont de deciziile clubului, de toate sfaturile pe care le primeam de la conducerea clubului. Ne-am privatizat, dar eu zic că nu ne-am privatizat, ca să spun așa, 100%. De aici au apărut fel de fel de întrebări. Gândiți-vă câți ani au trecut de atunci și nici acum nu sunt lămurite lucrurile. Este păcat, pentru că eu, ca să fiu sincer, am plecat de la Armată în 1999. Eu am lăsat Steaua așa cum o știm. Probabil că atunci documentele nu au fost întocmite corect. Dar nu știu care va fi decizia finală a tribunalului și când se vor termina aceste procese. Sincer, ele nu fac bine fotbalului”, a povestit Dănilescu pentru sursa citată.

„Steaua ar trebui să poată juca în prima ligă”

În continuarea interviului, total surprinzător, Constantin Dănilescu spune că nu a văzut niciodată „vestita” circulară UEFA care recomanda – sau obliga- demilitarizarea secției de fotbal:

Nu, pentru că dacă ținem cont de ce se spune, avem o problemă de la juristul FRF. Din câte îmi amintesc, nu există nicio restricție pentru cluburile deținute de stat. Deci, eu am mai spus acest lucru, Steaua este în Liga 2. Dacă câștigă seria și e pe locul 1, nu poate promova. Nu poate promova pentru că e echipă departamentală. Dar dacă câștigă Cupa României și trebuie să meargă în Europa ce facem? Pentru că acolo poate juca. Sau dacă Steaua termină pe locul 1 și pe locul 2 termină echipa unei primării? Ce facem? Cine promovează? Steaua ar trebui să poată juca în prima ligă. UEFA nu pune nicio piedică. Ține cont doar de elementul sportiv. Deci sunt niște lucruri care se bat cap în cap aici. Dacă câștigă Cupa României, Steaua poate juca în cupele europene, dar nu poate juca în Liga 1”.

Constantin Dănilescu:„Este nevoie de un amandament în legea Sportului”

Fostul oficial stelist și dinamovist crede că problema legată de situația echipei Steaua, care nu a primit drept de promovare în primul eșalon fotbalistic, este legată de legea sportului.

Singura problemă e legea sportului. Acolo trebuie pus un amendament prin care să poată participa în Liga 1 și secțiile cluburilor polisportive. Se tot pune problema dacă vine alt sponsor, dacă se fac alte greșeli. Ne ascundem mereu. Totuși, cine susține fotbalul în România, de la nivelul Ligii 3, Ligii 2, Ligii 1? Tot primăriile. Tot ele dau bani și investesc în acest echipe. Voalat, nevoalat, nu știu. Unele primării pot, altele nu. Cred că totul depinde de primari, dacă le place sau nu fotbalul. Aici e problema”, a comentat Dănilescu.

Cum a ajuns Dănilescu de la Steaua la Dinamo? „Blestemul pentru Negoiță și mesajul pentru Cornel Dinu: „Cum să vin la voi? Nu ești sănătos!”

După mai bine de 12 ani la Steaua, în 1999, Constantin Dănilescu s-a transferat în curtea rivalei istorice, Dinamo. Cornel Dinu a fost omul care a intermediate această mutare, cei doi fiind foști colegi de clasă și de bancă la Târgoviște, în gimnaziu.

În viață, niciodată nu e bine să spui ”niciodată”, pentru că, cu ani în urmă, am avut niște discuții cu colegul meu de de clasă și de bancă de la Târgoviște, Cornel Dinu. Tot mă tachinam cu el , când ne întâlneam la comitetul executiv, eu fiind la Steaua și el la Dinamo, și îi spuneam că nu o să vin niciodată la Dinamo. Soarta, însă, m-a dus chiar acolo. Eu încheiasem treburile cu Steaua București, trecusem în club, de la secția de fotbal, și îmi luasem un concediu prelungit. La sfârșitul campionatului le-am zis că plec. În octombrie am avut o discuție cu Dinu. M-a sunat într-o noapte și mi-a zis să vin. Eu i-am spus: ”Nu ești sănătos! Cum să vin la Dinamo după atâția ani?! Eu sunt militar de carieră. Nu pot, Cornele.”
El a insistat, însă. Mi-a spus să vin la club, să am o discuție cu ei. Am purtat discuția și, pe 15 noiembrie, în 1999, am început munca la Dinamo. Am avut parte de performanțe frumoase și acolo. Dacă stau să mă gândesc bine, am avut o discuție cu Negoiță și i-am spus că în 2007 a fost ultimul campionat, că nu o să îl mai ia niciodată. Am spus mai mult în glumă, dar văd că s-a adeverit. Îmi pare rău că s-a întâmplat așa”, a dezvăluit Constantin Dănilescu.

Trofeele lui Constantin Dănilescu în fotbalul românesc:
STEAUA
8 campionate: (1987, 1988, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998)
6 cupe ale României: (1987, 1988, 1992, 1996, 1997, 1999)
3 Supercupe: (1994, 1995, 1998)
DINAMO
4 campionate: (2000, 2002, 2004, 2007)
6 cupe ale României: (2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2012)
2 Suopercupe: (2005, 2012)