Pedeapsă drastică pentru un sportiv renumit. Fethi Nourine a fost suspendat 10 ani

Gabriel-Alexandru Ioniță / 14.09.2021, 19:23
Pedeapsă drastică pentru un sportiv renumit. Fethi Nourine a fost suspendat 10 ani

Fethi Nourine a primit una dintre cele mai dure suspendări din istoria sportului. Algerianul a participat la proba de judo la categoria 73 de kilograme la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Fethi Nourine s-a retras de la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a nu înfrunta un sportiv israelian

Sportivul în vârstă de 30 de ani s-a retras însă din competiție în momentul în care a văzut că se poate întâlni la un moment dat cu israelianul Tohar Butbul. Nourine a explicat la acel moment că a luat decizia din cauza faptului că nu recunoaște statul israelian, pe care l-a numit „entitate sionistă”.

El a spus că prin această decizie a contribuit la lupta statelor din lumea arabă contra israelienilor, pe care ei îi consideră o amenințare. Mai mult, Fethi Nourine s-a arătat foarte mândru de fapta sa. El chiar a dezvăluit că a făcut-o și ca urmare a faptului că președintele țării sale a declarat că Algeria susține Palestina în războiul cu Israel.

Am fost şocat când am văzut că tragerea la sorţi mă opunea unui judoka de ‘entitate sionistă’. Nu mă aşteptam, însă nu am ezitat să iau decizia de a mă retrage. Am luat decizia împreună cu antrenorul meu şi sunt mândru.

Mă bucur că am înfuriat ‘entitatea sionistă’ şi că am primit mesaje de susţinere din lumea arabă. Această decizie mă onorează şi onorează statul algerian, pentru că preşedintele Abdelmadjid Tebboune a declarat că nu binecuvântăm normalizarea (relaţiei cu Israel) şi că susţinem cauza palestiniană”, a spus sportivul la momentul retragerii de la Jocurile Olimpice.

Suspendare uriașă pentru sportivul algerian

Acum, Fethi Nourine a primit „nota de plată” după decizia sa fără precedent la competiția supremă. Federația Internațională de Judo i-a dat algerianului o suspendare de nu mai puțin de 10 ani.

De asemenea, potrivit news.ro, aceeași decizie s-a luat și în cazul antrenorului lui Nourine. Cel cu care sportivul a mărturisit că s-a sfătuit în luarea acestei decizii.

Astfel, cei doi nu vor putea participa la nicio competiție oficială de judo până la data de 23 iulie 2031. Practic, această decizie este sinonimă cu retragerea din activitate a lui Nourine. Este greu de crezut că el va mai reveni în competiții după ce va ajunge la vârsta de 40 de ani.

Judoka și antrenorul său au posibilitatea de a face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Este însă greu de crezut că vor avea câștig de cauză. Mai ales că algerianul este recidivist din acest punct de vedere.

El a reacționat exact în același mod la Campionatele Mondiale din 2019, tot înainte de o înfruntare cu un sportiv israelian.