”Pentru corecta informare a opiniei publice…”

Cătălin Mureșanu / 15.07.2021, 16:03
”Pentru corecta informare a opiniei publice…”

În urma articolului pe care l-am publicat miercuri, Clubul Sportiv al Armatei Steaua a răspuns printr-un drept la replică asortat la doi bumbi și câteva indicații „deontologice” la adresa subsemnatului. „Fără a intra pe fondul articolului semnat de domnul Cătălin Mureșanu, facem precizarea că acesta a fost scris, fără a fi fost solicitat și punctul de vedere al CSA Steaua București, așa cum ar cere regulile deontologice ale profesiei de jurnalist.”

Abonatul CSA nu poate fi contactat +anunțul de pe Facebook

Țin să lămuresc, fără să îmi permit să le ofer indicații celor din biroul de presă/comunicare de la CSA – și o să-i rog să verifice -, „pentru buna informare a publicului”, dacă înaintea publicării articolului, ora 15:02, așa cum cu precizie punctează comunicatul, domnul George Ogăraru, manager general la CSA Steaua până cu o noapte înaintea publicării articolului, are un apel nepreluat. Pe la ora 11:46! Precizez, așa, „pentru corecta informare a opiniei publice”, că domnul Ogăraru nu a sunat înapoi. Mai pe seară, la Digisport, a intrat în direct. Poate colegii au fost mai insistenți.

Poate și pentru că, între timp, cu doar câteva ore înainte, tot „pentru corecta informare a opiniei publice”, George Ogăraru anunța că nu se mai ocupă de „echipa mare” a clubului Steaua și urmează să-și concentreze activitatea la centrul de copii și juniori. Anunț făcut pe pagina sa de Facebook! Nu, nu pe pagina oficială a CSA Steaua, acolo unde ar fi fost normal, nu-i așa… „pentru corecta informare a opiniei publice”! Prin articolul publicat, încă din titlu și tot „pentru corecta informare a publicului”, am preluat mesajul lui George Ogăraru în legătură cu subiectul activității sale și l-am publicat în cleștele ghilimelelor sale.

Tancul cu turela-n bernă

Până atunci, principalele site-uri de sport nu au văzut/publicat această informație arborată pe contul de Facebook al lui George Ogăraru. O informație/decizie destul de importantă din viața celui mai galonat club de fotbal din România. Nici măcar acum, la ora publicării acestei opinii, pe site-ul CSA Steaua, informația legată de starea profesională a domnului George Ogăraru nu există! Și ajunge, că ne-am pătat cu deontologie.

Însă, să revenim la cei doi „bumbi”, miezul explicației din dreptul la replică dat de CSA Steaua și pe care PlaySport.ro l-a publicat, așa cum este normal, în întregime. Paragrafele / bumbii vor să lămurească „fondul” în care, cu fair-play ostășesc, conducerea CSA nu vrea să intre. Aici, în rândurile comunicatului, există un elefant. Sau, mai bine zis, un tanc cu turela-n bernă: „Banii primiți drept sponsorizare (30.000 euro) pentru sezonul competițional 2020 – 2021 din partea Asociației Steliștilor 1947 au fost destinați exclusiv pregătirii sportive a echipei de fotbal seniori și în acest moment se regăsesc în contul de disponibilități al instituției”.

Ce spune Asociația Steliștilor 1947?

„Banii virați de către AS47 clubului au avut ca destinație atingerea obiectivelor sportive de performanță (prima tranșă), dar au fost și parte din prima sportivă, în cazul promovării (cea de a doua tranșă)”. Scurt, tranșant, transparent. Pe fond. Pe loc repaus. Așa că, domnilor, dacă nu există o anchetă (vezi primul bumb!) trebuie să o faceți. Să nu cumva să vă prindă din urmă. Din respect pentru suporterii care au strâns acești bani pentru o cauză pe care clubul, nu se știe din ce motive, se pare că nu a onorat-o. Încă! Și a trecut ceva timp de la realizarea obiectivului.

Armata și fotbalul

În încheiere, o să-mi exprim și umila părere despre mult contestata secție de fotbal a clubului Steaua. Consider că Steaua, așa cum are secție de handbal, rugby, polo sau alte sporturi, poate avea și de fotbal. Că regulile UEFA, FIFA… „NATO și ăia de la București” nu permit o astfel de prezență la mercantila lor masă… nu-mi pasă. Aici, la noi, pe partea noastră de șervețel mototolit la Yalta, vrem nu vrem, cele mai mari performanțe în fotbal și, în sport în general, au fost obținute cu această rețetă rigidă, dură, organizată a sportului departamental.
Știu, suntem în 2021 și părerea mea este despre o poveste din trecut. Exact! Cum facem că ne tot mândrim cu ea? Cu Steaua, Dinamo și Craiova, cu Năstase, Hagi, Patzaichin și Nadia.