Performanță unică în Formula 1. Max Verstappen, cursă incredibilă la Monza

Ioan Valentin Oprea 03.09.2023, 18:34
Performanță unică în Formula 1. Max Verstappen, cursă incredibilă la Monza

Max Verstappen scrie istorie în Formula 1. Pilotul născut în Belgia s-a impus în Marele Premiu al Italiei şi a devenit primul din istorie care câştigă zece curse la rând. Precedentul record din F1 era deţinut de Sebastian Vettel.   

Chiar dacă a plecat doar al doilea pe circuitul de la Monza, Verstappen a făcut o cursă impecabilă. Nu a izbutit să-l depăşească pe favoritul gazdelor, Carlos Sainz, de la Ferrari, încă de la prima curbă, dar a făcut-o în cel de-al 15-lea tur.

Odată instalat în fruntea cursei, pilotul în vârstă de 25 de ani şi-a continuat nestingherit traseul spre victorie. Acesta şi-a mărit avantajul faţă de urmăritori, iar pe locul al doilea a venit, pe final, chiar coechipierul său de la Red Bull, spaniolul Perez.

Verstappen, în al nouălea cer

Verstappen a fost în al nouălea cer pe podium. Acesta s-a declarat extrem de încântat că a doborât recordul lui Vettel şi a subliniat că nu i-a fost deloc uşor să obţină primul loc în cursa de la Monza.

Nu am crezut niciodată că așa ceva ar fi posibil. A fost foarte dificil să mă apropii de Carlos și să îl depășesc în turul 1, au avut o viteză de vârf foarte mare, așa că am așteptat o greșeală din partea lui. Am încercat să am răbdare, am văzut că au probleme cu pneurile spate și am încercat să aleg momentul potrivit pentru depășire”, au fost primele cuvinte ale acestuia, după ce a trecut linia de sosire.

Piloţii Ferrari, la un pas de accident

Ferrari a fost nevoită să se mulţumească doar cu locurile al treilea şi al patrulea. Înainte de startul competiţiei, gazdele aveau ambiţii mari, mai ales în condiţiile în care Sainz şi Leclerc înregistraseră cei mai buni timpi în calificări.

Cei doi piloţi de la Ferrari s-au luat la harţă în ultimele tururi şi au dus o bătălie crâncenă pentru ultimul loc pe podium. Lui Lecrerc i s-a transmis de la boxe să nu rişte nimic, dar acesta nu a ţinut cont de sfaturi şi a încercat să-l întreacă pe Sainz chiar şi în ultimul tur.

Cei doi au fost la un pas de a fi protagonişti unui accident, distanţa fiind una foarte mică între monoposturile lor.

Clasamentul cursei:

Clasament general piloţi:

 1. Max Verstappen (Red Bull) – 364 puncte
 2. Sergio Perez (Red Bull) – 219
 3. Fernando Alonso (Aston Martin) – 170
 4. Lewis Hamilton (Mercedes) – 164
 5. Carlos Sainz (Ferrari) – 117
 6. Charles Leclerc (Ferrari) – 111
 7. George Russell (Mercedes) – 109
 8. Lando Norris (McLaren) – 79
 9. Lance Stroll (Aston Martin) – 79
 10. Pierre Gasly (Alpine) – 37

Clasament general constructori:

 1. Red Bull – 583 puncte
 2. Mercedes – 273
 3. Ferrari – 228
 4. Aston Martin – 217
 5. McLaren – 115
 6. Alpine – 73
 7. Williams – 21
 8. Haas – 11
 9. Alfa Romeo – 10
 10. AlphaTauri – 3
Urmăriți Playsport.ro și pe