Performanță uriașă pentru ministrul Eduard Novak. A intrat în cărțile de istorie

Sorin Chiriac 27.08.2021, 11:26
Performanță uriașă pentru ministrul Eduard Novak. A intrat în cărțile de istorie

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a reușit o performanță istorică! Niciun politician nu a mai făcut așa ceva! Oficialul a obținut medalia de argint în proba de urmărire individuală 4000 m din cadrul concursului de ciclism de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo.

Eduard Novak, medalie de argint la Jocurile Paralimpice

Ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novak, a ocupat, joi, locul al XI-lea, în proba de contratimp 1.000 de metri, categoriile de dizabilitate C4-5, din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Tokyo.

El a fost cronometrat cu timpul de un minut, şase secunde şi 918 miimi. La acest timp s-a aplicat un coeficient de 98,91 la sută, astfel că Novak (categoria de dizabilitate C4) a contat în clasament cu 1:07.655.

Actual ministru al Tineretului şi Sportului, Novak l-a întâlnit în marea finală pe slovacul Jozef Metelka. Acestuia din urmă i-a revenit medalia de aur. Pe ultima treaptă a podiumului a urcat columbianul Diego German Duenas. El a obținut medalia de bronz.

Tot joi, în proba individuală de urmărire 3.000 de metri, categoria de dizabilitate C2, Eduard Mihăiţă Moescu a ocupat locul al nouălea, penultimul.

Cine este ministrul Eduard Novak, singurul campion paralimpic din România

Eduard Novak, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism şi singurul campion paralimpic din istoria României, este propunerea UDMR pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în Guvernul Cîțu. Politicianul a declarat că în mandatul său va face “lucruri grozave” pentru sportul românesc, pentru tinerii talentaţi şi pentru campioni. El îşi propune să ajute la „stabilirea unei direcţii care să influenţeze pozitiv viitorul sportului românesc”.

Sunt extrem de onorat să fiu propunerea UDMR pentru Ministerul Sportului şi le mulţumesc pentru încredere. Mă bucur că toate eforturile şi realizările mele de până acum atât ca sportiv, cât şi ca mentor sau preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism m-au condus către această propunere. Sunt conştient de munca pe care o presupune această funcţie, de provocările pe care le implică, dar sunt convins că pot, alături de echipa potrivită, să fac lucruri grozave pentru sportul românesc, pentru tinerii talentaţi şi pentru campionii noştri.”,  a scris Eduard Novak, pe pagina sa de Facebook, după ce UDMR a anunţat că sportivul paralimpic este propunerea sa pentru MTS.

De notat este că Eduard Novak mai are în palmares trei medalii. Acestea au fost obținute de-a lungul participărilor la Jocurile Paralimpice: aur în 2012, la Londra (ciclism – urmărire individuală, categoria C4), argint în 2008, la Beijing (ciclism – contratimp, cat. LC2) şi tot argint la Londra, în 2012 (ciclism – contratimp, cat. C4).