Performanțe zero, bani mulți pentru Superligă. Cluburile se îmbogățesc din drepturile TV, chiar dacă nu existăm în cupele europene

Bădulescu Silvian / 26.07.2022, 13:07
Performanțe zero, bani mulți pentru Superligă. Cluburile se îmbogățesc din drepturile TV, chiar dacă nu existăm în cupele europene

14 din cele 16 cluburi din Superligă au votat pentru prelungirea contractului de drepturi TV cu încă trei ani. Suma totală pentru fiecare sezon va crește de la an la an. Totuși, cele două Craiove s-au împotrivit noii propuneri din partea eAD.

Bani mai mulți, deși nu existăm în Europa

Rezultatele din Europa, indiferent de competiție, au fost din ce în ce mai slabe în ultimii ani. Echipele românești au ajuns, cu greu, în grupe. De fiecare dată, a fost vorba de CFR Cluj, cu grupele Europa League sau Conference League.

Paradoxal cu aceste contraperformanțe, Liga Profesionistă de Fotbal a prezentat, în Adunarea Generală în care a fost stabilit țintarul pentru acest sezon, o ofertă a eAD, societatea care deține drepturile pentru prima divizie. Pentru a deveni o afacere concretă, era nevoie ca această propunere să fie votată de cluburi.

Din cele 16 formații din Superligă, două au votat contra: Craiovele lui Rotaru și Mititelu. Reprezentanții celor două cluburi consideră că oferta nu este îndeajuns de bună, deoarece campionatul românesc ar merita să fie plătit cu și mai mulți bani.

Bani mai mulți în fiecare sezon, cu anumite condiții

În acest moment, cele 16 cluburi din prima ligă primesc 28,5 milioane de euro, în fiecare stagiune. Banii sunt împărțiți în trei tranșe, după criterii sportive, în funcție de clasarea în campionatul precedent, dar și în funcție de situația din clasament de pe parcursul stagiunii curente.

Actualul contract cu eAD este valabil pe încă două sezoane. Oferta societății a constat în prelungirea pe încă trei ani. Astfel, din sezonul 2024-2025, suma totală garantată va fi de 29,5 milioane de euro.

eAD mai oferă încă un milion de euro, dar acești bani sunt condiționați de audiența de pe stadioane și de la TV. Milionul acesta variabil va fi împărțit la 16 și suma rezultată, 62.500 de euro, va fi primită doar dacă acel club își crește numărul de spectatori din arenă și audiența de la TV la meciurile proprii.

În următorii doi ani din oferta de prelungire, suma va mai crește cu câte un milion. În ultima stagiune din contract, astfel, cluburilor din prima ligă le vor fi împărțiți 31,5 milioane de euro, la care se mai poate adăuga milionul de euro variabil, condiționat de audiențe.

În următorii cinci ani, cluburile din prima ligă vor avea la dispoziție 151,1 milioane de euro doar din drepturile TV.

Cele două condiții pentru a accesa milionul de euro variabil

Pentru o sumă de 62.500 de euro/club, formațiile din Liga 1 sunt condiționate de două lucruri.

  1. Să aibă o medie de spectatori la meciurile de pe teren propriu de cel puțin 70% din capacitatea stadioanelor. Acest lucru este valabil pentru echipele care evoluează pe arene care au cel mult 14.000-15.000 de spectatori. Pentru cluburile cu arene de peste 15.000 de locuri, condiția este de minimum 10.000 de fani.;
  2. Să crească audiența medie a meciurilor cu 10% față de sezonul precedent.