Povestea antrenorului cu cele mai multe Mondiale: prezent la șase ediții, cu cinci naționale diferite, fără să fi jucat fotbal vreodată!

Dumitru Adrian 01.12.2022, 07:52
Povestea antrenorului cu cele mai multe Mondiale: prezent la șase ediții, cu cinci naționale diferite, fără să fi jucat fotbal vreodată!

Născut pe 27 februarie 1943 la Rio de Janeiro, brazilianul Carlos Alberto Parreira poate primi oricând distincția neoficială de selecționerul Mondial”. Este singurul tehnician din istoria competiției fotbalistice supreme, de la prima ediție, 1930, până azi, care a bifat 6 turnee finale! Iar asta cu 5 naționale diferite! Cum s-a scris povestea antrenorului cu cele mai multe Mondiale?

Magia e completă dacă ne gândim că Parreira nici măcar nu a jucat fotbal vreodată. A devenit antrenor la doar 34 de ani, după o perioadă de activitate ca preparator fizic. Dar a început direct în top! Selecționer al Ghanei, în 1967, pentru doi ani!

Povestea antrenorului cu cele mai multe Mondiale: start în 1982!

Atât de mult i-a plăcut, se pare, profesia de selecționer, încât după experiența la Fluminense în țara natală s-a reîntors pe banca unei reprezentative. În 1978 preia naționala din Kuweit. Bifează în 1982 prima ediție de Mondial în această funcție, pregătind surprinzătoarea națională arabă. Într-o grupă cu Anglia, Franța și Cehoslovacia la turneul spaniol reușește o prestație apreciată.

Cotată cu zero șanse, Kuweit debutează cu o remiză istorică în fața Cehoslovaciei, 1-1 în grupă! Vine șocul cu Franța, 1-4, apoi o înfrângere la limită, 0-1 cu Anglia. Ultimul loc între cele 4 reprezentative, dar după partide care n-au adus nicidecum rușinea, mai ales că vorbim de prima participare la Mondial pentru Kuweit. Și avea să fie și singura până azi!

Episodul Emiratele Arabe Unite: zero puncte, ultimul loc

La Mondialul italian din 1990, Parreira e prezent. Tot antrenând o națională arabă, tot la primul ei turneu final de acest nivel. Și avea iar să rămână unicul! Brazilianul de pe banca Emiratelor Arabe Unite are parte din nou de statut de outsider, într-o grupă cu Republica Federală Germania, Iugoslavia și Columbia.

De data asta, evoluția e ceva mai amară. Un 0-2 cu sud-americanii la debutul în turneu, 1-5 cu nemții pe San Siro din Milano și 1-4 cu balcanicii, la Bologna. Tot ultimul loc în grupă, zero puncte. Cine ar fi crezut că avea să devină campion mondial acest Parreira?!

Campion mondial cu Brazilia în 1994!

Spre surprinderea multora, în 1991, la doar un an distanță după Mondialul fără nimic remarcabil cu Emiratele Arabe Unite, e numit selecționer al… Braziliei! Și rămâne pe acest post până în 1994, calificând naționala țării sale la World Cup din SUA.

Ce a urmat e deja… de basm! Cu generația lui Romario și Bebeto, selecționerul Parreira câștigă grupa după 2-0 cu Rusia, 3-0 cu Camerun și un 1-1 cu Suedia. În optimile de finală, ceva mai greu, un 1-0 contra țării-gazdă, gol marcat de Bebeto în minutul 72. Și mai mare provocarea în sferturile de finală, cu Olanda! S-a impus însă cu 3-2, în ciuda reușitelor lui Bergkamp și Winter.

După o semifinală câștigată cu 1-0 în fața Suediei, cu care remizase în grupă, cucerește titlul mondial în fața Italiei. La lovituri de departajare, cu Roberto Baggio ratând execuția decisivă!

Înapoi la naționalele arabe, spre cele mai multe Mondiale

Până la următoarea Cupă Mondială, antrenorul laureat și-a încercat norocul la Valencia, Fenerbahce ori Sao Paolo, cucerind doar titlul de campion în Turcia. Îl trăgea ca un magnet rolul de selecționer! Și, la ediția 1998 din Franța, îl regăsim pe banca… Arabiei Saudite!

Adversari de calibru și acum, pe linia amintirilor de Mondial cu naționalele arabe, dar o evoluție destul de bună. Înfrângere la debut, 0-1 cu Danemarca prin gol primit în a doua repriză, 0-4 cu Franța și un 2-2 onorabil cu Africa de Sud, în ultima partidă din grupă.

După Mondial, Parreira a revenit la cluburi, de data asta în țara natală. Fluminense, Atletico Mineiro, Santos, Internacional și Corinthians, aproape toți granzii Braziliei. Dar a ratat astfel Mondialul din 2002…

Iarăși Brazilia, dar numai sferturi de finală

În 2003, Brazilia alege un nou selecționer. Pe… Carlos Alberto Parreira! Cu care se încoronase campioană mondială în 1994! Și astfel ajungem la Mondialul 2006 din Germania, cu eroul nostru bifând Cupa Mondială numărul 5.

Grupă lejeră, câștigată fără eforturi mari de brazilieni, doar un gol primit după 1-0 cu Croația, 2-0 cu Australia și 4-1 cu Japonia. Cu generația lui Ronaldo, Parreira a avut parte de un adversar mai mult decât rezonabil și în optimile de finală. Ghana, căreia i-a administrat un 3-0 fără comentarii.

În sferturile de finală însă, a venit Franța. Și golul lui Thierry Henry din minutul 57. Singurul din meci. Care a trimis marea Brazilie acasă, iar pe Parreira… șomer!

Epilog sud-african

Mondialul următor, ediția 2010, e primul găzduit de o țară africană. Lumea uitase poate de Parreira. Doar că, incredibil!, deși pregătise Africa de Sud în 2007-2008 și demisionase, înaintea Cupei Mondiale găzduite de… Africa de Sud!, e readus în funcție pentru turneul final!

A cincea națională pregătită la Mondial, pentru a șasea ediție din cariera fulminantă a tehnicianului brazilian! Iar Parreira, la 67 de ani, și-a făcut impresionant ieșirea din scenă. Sud-africanii au remizat 1-1 cu Mexic, au pierdut 0-2 cu Uruguay și, deși nu s-au calificat din grupă, au învins în ultimul meci pe marea Franța, cu 2-1!

După ediția 2010, Parreira și-a anunțat finalul carierei încheind și povestea antrenorului cu cele mai multe Mondiale.

 

 

 

Urmăriți Playsport.ro și pe