Povestea impresionantă a campionului din Muscel, abandonat la Casa de copii. „Aveam o lună când mama m-a lăsat acolo”

Marian Cărăvan 03.05.2021, 17:11
Povestea impresionantă a campionului din Muscel, abandonat la Casa de copii. „Aveam o lună când mama m-a lăsat acolo”

A fost abandonat de mama sa naturală când avea numai o lună. Crescut de către o asistentă maternală, viața i s-a schimbat radical când a fost descoperit de o antrenoare de atletism. Nu a durat mult și puștiul urca pe podium, cu medalia de aur la gât. E povestea impresionantă a campionului din Muscel, abandonat la casa de copii.

Abandonat la casa de copii, a devenit campion național

Victor Ciulin are o poveste de viață impresionantă. Pe când avea numai o lună, a fost abandonat de mama sa naturală la casa de copii. Crescut de o asistentă maternală, lui Victor nici prin gând nu-i trecea ce avea să i se întâmple. Nu se gândea cum o simplă întâlnire îi poate schimba radical viața. În bine. Pentru că asta i  s-a întâmplat lui Victor. Un destin schimbat după o întâlnire cu un om cu suflet mare. Așa cum este antrenoarea de atletism Doina Rusu, de la Liceul cu Program Sportiv din Câmpulung Muscel. De mai bine de 40 de ani se ocupă de descoperirea și de formarea performerilor din atletism.

O muncă desfășurată neîntrerupt, din 1976, și care a dat roade. Își face personal selecțiile pentru grupa ei și în căutările sale a dat peste și pe Victor Ciulin. Un băiat extrem de talentat și căruia i-a schimbat radical viața. Umblase o zi întreagă prin școli pentru a face selecții la atletism și l-a găsit pe Victor Ciulin unde poate nici nu se aștepta. Într-un sat îndepărtat de Câmpulung Muscel i-a atras atenția Victor Ciulin. A fost o întâlnire emoționantă, după cum își amintește Doina Rusu.

Atât de frumos mi-a vorbit și mi-a spus că el ar fi motivat să vină să facă un sport de performanță, bineînțeles dacă eu l-aș alege. Ce m-a mai impresionat în momentul respectiv e că mi-a spus că el nu știe dacă ar putea să facă atletism pentru că e nevoie de niște formalități. Mi-a povestit că este crescut de către o asistentă maternală. Cred că a fost o provocare pentru mine. Este un copil minunat și foarte talentat”, a declarat Doina Rusu.

După aproape trei ani, Victor Ciulin i-a răsplătit încrederea antrenoarei, cucerind titlul de campion național U18 în probe combinate.

Antrenoarea Doina Rusu este cea care i-a schimbat radical viata lui Victor Ciulin
Antrenoarea Doina Rusu este cea care i-a schimbat radical viata lui Victor Ciulin

Motivat de ideea de a fi campion

La nici trei ani de când s-a apucat de atletism, Victor Ciulin a devenit campion național la decatlon.

Nici acum nu realizez că eu sunt campion național și că mie mi-a cântat imnul. Am fost atat de emoționat, am plâns mult. Este o senzație unică, practic te lupți cu tine”, a mărturisit Victor Ciulin.

La rândul său, antrenoarea Doina Rusu, care l-a descoperit pe Victor și l-a luat sub aripa sa, a rămas impresionantă de ambiția puștiului de a deveni campion.

Atât de tare l-a motivat ideea de a fi campion, atât de bine s-a mobilizat și s-a concentrat pe fiecare probă în parte, în așa fel încât performanțele lui adunate și transformate în puncte l-au făcut să ajungă campion national”, a precizat Doina Rusu.

„Este ca a doua mea mama (n.r. – Doina Rusu). O prețuiesc enorm. Mi-a deschis mintea, pur și simplu. Dacă nu era dânsa nu eram aici și nu știu ce făceam… A fost șansa vieții mele”, a mărturisit campionul.

Ce este decatlonul

Decatlonul este o competiție sportivă desfășurată sub forma unei întreceri multidisciplinare, care se desfășoară pe parcursul a două zile, în timpul cărora au loc zece probe din domeniul atletismului: 100 metri plat, 110 metri garduri, 400 metri, săritura în lungime, săritura în înălțime, săritura cu prăjina, aruncarea discului, aruncarea suliței, aruncarea bilei și 1500 metri.

Rezultatele celor zece întreceri sportive sunt de fiecare dată convertite în puncte, acordate conform unui tabel de conversie standard pentru punctarea rezultatelor individuale. Tabelul de punctare se orientează după recordurile mondiale existente la fiecare din cele 10 discipline, recorduri cotate cu câte 1200 de puncte. Învingător este declarat după două zile de întreceri sportivul decatlonist care a adunat cele mai multe puncte pentru toate cele 10 discipline.