Poveștile incredibile ale celor doi mari sportivi români uciși „din greșeală” la Revoluția din ’89

Gabriel Eșanu 24.12.2020, 21:40
Poveștile incredibile ale celor doi mari sportivi români uciși „din greșeală” la Revoluția din ’89

Au trecut 31 de ani de la Revoluție, iar cei care și-au pierdut viața pentru libertate nu trebuie și nu pot fi uitați. Printre victime se numără și doi dintre cei mai importanți sportivi ai României la acel moment: rugbiștii Florică Murariu și Radu Durbac. Ambii sunt foști jucători ai Stelei, iar Murariu era chiar căpitanul naționalei în momentul în care s-a produs tragedia.

Fost handbalist al clubului Steaua, Vasile Stângă a rememorat clipele de groază care au dus la moartea lui Murariu, pe 24 decembrie 1989. La acea vreme, Stângă era în Spania, unde juca pentru Avidesa Valencia. Murariu era îmbrăcat chiar într-o geacă pe care o primise dintre el. Care, într-un destin tragic, avea să îi provoace moartea.

Bobby Durbac a aflat de la știri că tatăl său a murit împușcat la Revoluția din ’89! Florică Murariu, ucis din cauza gecii

„Eram în Spania și eram vedetă de televiziune. Familiile noastre erau în România și toată lumea era înnebunită ce se întâmplă cu ele. Au văzut la televizor că erau împușcături, morți și s-au speriat. Am o poveste teribilă din acel decembrie 1989, pe care cu greu o voi uita vreodată. Prietenul meu, Florică, Florică Murariu, a murit împușcat la Revoluție cu o geacă pe care o primise de la mine”, a povestit Vasile Stângă pentru GSP.

„L-a sunat cineva din bloc că «Florică, vino acasă, că au tras ăștia și ți-au spart țevile!». Și a venit pe jos acasă de unde era el. L-au oprit câteva baraje de soldați. La ultimul baraj s-a supărat: «De ce mă tot opriți, mă? Uite, n-am nimic!». Și și-a tras geaca, și-a deschis-o. Au pocnit capsele de la geacă! Un soldat neinstruit s-a speriat și a apăsat pe trăgaci. L-a împușcat direct în ficat… L-a omorât fără intenție. Soldații ăia erau pentru prima dată cu pușca în mână. A fost o tragedie mare de tot!”, și-a continuat Vasile Stângă dezvăluirile despre evenimentele tragice.

Radu Durbac a fost jucător și antrenor al Stelei, și el om important pentru naționala României. Bobby Durbac a povestit cum a aflat de la televizor despre moartea tatălui său.

„Am auzit numai filme SF…”, spune acesta, care își amintește trist acele momente din decembrie 1989. „Normal că am ieșit pe străzi atunci. Eram tineri… Am fost la Romană, la Universitate. Apoi ne-am dus spre TVR, apoi am ajuns acasă. Eu am aflat de moartea tatălui meu de la televizor. Voiam să văd ce știri mai sunt și la câteva minute a apărut Cristian Țopescu. «Un erou martir, un sportiv….». A început să citească palmaresul… Atunci mi-am dat seama și din păcate i-a pronunțat numele”, a declarat Bobby Durbac, pentru Libertatea.

Urmăriți Playsport.ro și pe