Premieră în Liga Campionilor. Situație inedită ivită pentru forul suprem al fotbalului european din cauza unui amănunt neprevăzut din Moldova

Gabriel-Alexandru Ioniță / 21.10.2021, 09:49
Premieră în Liga Campionilor. Situație inedită ivită pentru forul suprem al fotbalului european din cauza unui amănunt neprevăzut din Moldova

Liga Campionilor a fost luată cu asalt de cei de la Sheriff Tiraspol. Multipla campioană a Republicii Moldova a dat peste cap calculele hârtiei la prima participare din istorie în grupele celei mai importante competiții europene la nivel de cluburi.

Echipa din Transnistria a învins surprinzător Șahtior Donetsk pe teren propriu cu scorul de 2-0 în prima etapa a fazei grupelor. Însă adevăratul șoc s-a produs pe Santiago Bernabeu două săptămâni mai târziu.

Sheriff Tiraspol a produs probabil cea mai mare surpriză din istoria Ligii Campionilor și a învins Real Madrid în deplasare cu scorul de 2-1. Parcursul de vis al moldovenilor a produs însă și o situație inedită pentru UEFA.

Liga Campionilor se confruntă cu o situație specială din cauza celor de la Sheriff

În urma calificării în faza grupelor și victoriilor cu Șahtior și Real Madrid, Sheriff ar trebui să primească de la forul continental nu mai puțin de 20 de milioane de euro. Doar că UEFA nu poate efectua această plată pentru moment dintr-un motiv neobișnuit.

Asta pentru că echipa din Tiraspol nu are deschis un cont în euro, moneda în care Federația Europeană face aceste plăți către cluburi. Oficialii lui Sheriff încearcă să rezolve această problemă de mai bine de 10 ani.

Ei întâmpină însă anumite probleme de ordin politico-financiar. Potrivit Mold-street.com, Transnistria refuză să adere la sistemul bancar din Republica Moldova. Iar de aici decurg toate aceste probleme.

Practic, potrivit sursei citate, lui Sheriff Tiraspol nu i se permite să deschidă un cont în valută în Republica Moldova.

Iar această decizie a fost luată în contextul în care oficialii clubului și liderii politici din acea zonă a țării au refuzat în mod constant „să se alinieze la reglementările naționale și internaționale privind transparența sau guvernanța corporativă pentru a preveni și combate spălarea banilor și finanțarea terorismului”. Acțiuni ce se întâmplă destul de frecvent în Transnistria.

Parcursul perfect al moldovenilor a fost oprit de campioana Italiei

Inter Milano a mai oprit puțin din entuziasmul campioanei Republicii Moldova. Echipa antrenată de Simone Inzaghi s-a impus cu scorul de 3-1 pe teren propriu și a intrat din nou în calculele calificării în optimi.

În ciuda acestei înfrângeri, Sheriff se află în continuare pe primul loc înaintea returului de la Tiraspol. Campioana Republicii Moldova a rămas cu cele 6 puncte obținute în primele două meciuri.

Ea se află la egalitate cu Real Madrid, dar are momentan avantajul meciului direct. Inter Milano este pe locul 3, cu 4 puncte. Iar în cazul unei victorii la Tiraspol etapa viitoare, va depăși Sheriff în clasament. Șahtior Donetsk se află pe ultimul loc în grupa D, cu doar un punct obținut în 3 meciuri.

Povestea de film a omului de afaceri care deține Sheriff. Rege la Tiraspol, persoana non-grata în UE