Proiectul care va schimba fața fotbalului mondial. Se anunță o nouă „lege Bosman”

Bordei Radu / 19.10.2021, 20:47
Proiectul care va schimba fața fotbalului mondial. Se anunță o nouă „lege Bosman”

Legea Bosman a însemnat un moment crucial, în istoria fotbalului. Din acel moment, jucătorii au putut să se transfere mult mai ușor, după procesul deschis de jucătorul belgian. Tot din Belgia poate veni o nouă inițiativă, care să zguduie din nou fotbalul.

După Bosman, un alt jucător necunoscut poate deveni un nume important. Este vorba de un atacant israelian, de 35 de ani, Lior Refaelov.  Fotbalistul a evoluat, între 2018 și 2021, la Antwerp, iar acum a reclamat o situație în instanță. S-a ajuns la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Proiectul care amenință să schimbe cum vor arăta echipele de fotbal, în viitor. Ce poate decide justiția europeană

Din 2005, UEFA a impus o regulă prin care fiecare club trebuie să aibă în lot un număr de fotbaliști crescuți la propriul club. Acesta diferă de la țară la țară, dar niciun club european nu are voie să nu o respecte. Tocmai de aceea, fotbalistul israelian a fost afectat de această situație. El nu a putut să continue la clubul la care era legitimat, pentru că aceștia trebuiau să elibereze locul în lot.

Așa că acesta a apelat la justiția belgiană și de aici s-a ajuns mult mai departe. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a primit o sesizare din partea unui judecător belgian, care a cerut vineri forului din Luxemburg să decidă în privința acestei reguli restrictive. Tribunalul belgian dorește să afle dacă este legală sau nu.

Apare Legea Refaelov? Procesul intentat de fotbalistul din Israel poate să modifice fața fotbalului european

Legile din Belgia sunt foarte stricte, atunci când vine vorba de fotbaliștii din lotul unei echipe. Loturile trebuie să fie de maximum 25 de jucători, dintre care minimum opt crescuți în Academia clubului. Din aceștia, cel puțin 6 dintre aceștia trebuie să fie incluși în lotul convocat pentru meci. Acest lucru l-a nemulțumit pe Refaleov, care crede că legea intră în conflict cu libertatea de mișcare a forței de muncă în cadrul competițiilor de pe continent.

Dacă justiția îi va da dreptate fotbalistului, acest lucru ar însemna o nouă modificare majoră în legislația fotbalului. Atacantul de 35 de ani a acționat în justiție federația belgiană încă de anul trecut.

Pentru cluburi, ar fi o cale să aducă fotbaliști fără să mai aibă parte de opreliști, dar pentru fotbaliștii locali nu ar fi un lucru bun. Din România cel mai fericit ar fi Dan Petrescu, care s-a plâns de acest lucru când s-a întors la CFR Cluj.

Nu pot să înregistrez fotbaliști, deși nu am nimic cu ei, îmi plac. Nu mă lasă regulamentul, declara Dan Petrescu