Protest inedit al fotbaliștilor din naționala Iranului la adresa represiunilor din țara lor

Ștefănescu Dragoș 21.11.2022, 18:35
Protest inedit al fotbaliștilor din naționala Iranului la adresa represiunilor din țara lor

Anglia și Iran s-au înfruntat în primul meci din cadrul grupei B de la Campionatul Mondial din Qatar. Startul partidei a fost marcat de un gest inedit al jucătorilor iranieini. Aceștia nu au cântat imnul național în semn de protest față de represiunile din țara lor.

Protest inedit al jucătorilor din naționala Iranului

Luni, 21 noiembrie, Anglia și Iran s-au înfruntat în cadrul grupei B de la Campionatul Mondial din Qatar. Englezii s-au impus categoric cu scorul de 6-2.

Startul partidei a fost marcat de un gest inedit al jucătorilor din naționala Iranului. Aceștia au refuzat să cânte imnul în semn de protest la adresa represiunilor din țara lor. Gestul fotbaliștilor a fost imediat comentat de jurnalistul Borzou Daragahi. Acesta consideră că jucătorii au dat dovadă de mult curaj, având în vedere tratamentul la care au fost supuse în ultima perioada legende ale fotbalului iranian.

Băieții ăștia riscă enorm! Regimul a emis mandate de arestare pe numele legendelor din fotbal care au vorbit împotriva lui și a încarcerat mai multe actrițe doar pentru că au apărut fără hijab în public. Cum vor fi ei tratați la întoarcerea în țară, pe aeroportul din Teheran?”, a transmis Daragahi.

Suporterii iranieni care au asistat la partida cu Anglia au susținut demersul fotbaliștilor. În plus, fanii au huiduit cu inverșunare în timpul intonării imnului țării lor, iar mulți dintre ei au avut pancarte cu mesajul ”Femeie, viață, libertate”.

În Iran au izbucnit proteste majore după ce Masha Amini (23 de ani) a murit după ce a fost arestată pentru că a refuzat să poarte corect hijabul. Autoritățile au oprit protestele cu o violență uluitoare, ce a provocat furia cetățenilor iranieni.

Mason Mount a cântat greșit imnul Marii Britanii

Startul partidei Anglia – Iran a avut parte de un moment ilar. Mason Mount (23 de ani) a intonat greșit imnul Marii Britanii. Acesta a fost primul meci la care englezii au cântat ”God Save The King”. Imnul Marii Britanii a fost schimbat în luna septembrie a acestui an, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, şi încoronarea Regelui Charles al III-lea. Acest imn nu a mai fost utilizat din timpul domniei Regelui George al VI-lea. Mai exact, în anul 1950, în cadrul Mondialului din Brazilia a fost intonat ”God Save The King” ultima dată.

Gafa lui Mount a fost imediat observată de fanii englezi. Aceștia s-au amuzat în mediul online pe seama faptului că englezul a cântat în continuare ”God Save The Queen”. ”Poate știe ceva ce noi nu știm”, ”Cine îi spune?”, ”Poate nu s-a obișnuit încă” sau ”Eu nu l-aș anunța deocamdată că Regina a murit” au fost câteva dintre reacțiile ironice ale fanilor englezi pe rețelele de socializare.