Rasism extrem în Franța la adresa românului Alexi Pitu: „Poate să fie cerșetor profesionist”

Iosif Pintilie 30.01.2023, 11:39
Rasism extrem în Franța la adresa românului Alexi Pitu: „Poate să fie cerșetor profesionist”

Alexi Pitu a fost transferul surprinzător al anului 2023, din fotbalul românesc. Jucătorul a plecat de la echipa lui Gheorghe Hagi, Farul, și a semnatc u Bordeaux, din Ligue 2.

Acesta a atras multiple laude la adresa lui, dar a atras și un val de critică. Și, așa cum era de așteptat, atacurile rasiale nu au încetat să apară.

Atac rasist la adresa lui Alexi Pitu

Michel Boulloud, fost consilier muncipal într-o cuomună situată la aproximativ 60 de kilometri de Bordeaux, Lesparre-Medoc, a comentat situația lui Pitu, spunând că are toate șansele să ajungă cerșetor.

 „Dacă nu merge cu fotbalul, se va putea reprofila ca cerșetor profesionist pe rue Sainte-Catherine (n.r. o zonă pietonală unde se desfășoară principala activitate economică din Bordeaux), a spus Michel Boulloud.

La acest atac i-a răspuns Alexandre Lazăr, un jurnalist framcez, de origine română, ce scrie pentru publicația So Foot: „Români=cerșetori. Iată povestea! Clasic, rasism primar. O frumoasă carieră în stand-up”.

Mai apoi, el a dat o declarație pentru Sud Ouest: „Întreaga mea familie e originară din România. De când trăiesc în Franța, am fost deseori ținta acestui gen de clișee. Astăzi, am decis să nu mai tac. E inacceptabil”.

Și-a reparat gestul

Mai apoi, Michel Boulloud a intervenit, într-o declarație oferită publicațieii Sud Ouest, spunând că a fost doar o glumă ce se poate face despre oricine. Mai mult, el spune că a trecut prin aceleași probleme, când s-a mutat de la Paris la Medoc.

„Dacă nu mai putem spune nimic, atunci… Eu sunt parizian. Când am ajuns în Médoc, și eu am fost luat peste picior, apropouri nu întotdeauna simpatice. Din partea mea, nu e nimic rasist legat de jucător. Doar o glumă, pe care o putem face și față de corsicani”, a spus Boulloud.

Mai apoi, el și-a închis contul de Twitter, pe motiv că: „nu a fost prea inteligent comentariul. Însă n-am vrut să rănesc pe nimeni”.

Nu e primul atac rasist la adresa sportivilor din România

Cel mai celebru atac rasial la adresa sportului românesc a avut loc în 2018, după ce Simona Halep s-a impus la Australian Open. Atunci, jucătoarea din România a fost prezentata de celebra publicație de satiră Charlie Hedbo, ridicând trofeul și strigând ”fier vechi, fier vechi”. Ulterior, aceștia și-au cerut scuze.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe