Războiul nu s-a oprit! Real Madrid, Barcelona și Juventus riscă doi ani în afara Ligii Campionilor. UEFA nu iartă „rebelii”

Bordei Radu / 06.05.2021, 14:03
Războiul nu s-a oprit! Real Madrid, Barcelona și Juventus riscă doi ani în afara Ligii Campionilor. UEFA nu iartă „rebelii”

Războiul nu s-a oprit! Real Madrid, Barcelona și Juventus riscă doi ani în afara competițiilor din Europa. UEFa nu a uitat de inițiativa marilor cluburi de a forma Superliga și dorește să oprească din start o viitoare astfel de idee. Mai ales că Florentino Perez ar fi anunțat că noua competiție nu a murit, doar a fost oprită pentru moment.

Chiar dacă majoritatea proprietarilor și a cluburilor s-au distanțat repede de proiect, mai ales în Anglia, nu toate au renunțat. Iar UEFA este gata să taie în carne vie, indiferent de numele implicate.

Războiul nu s-a oprit! Real Madrid, Barcelona și Juventus riscă doi ani în afara Ligii Campionilor. UEFA nu iartă „rebelii”

După ce proiectul s-a prăbușit, în urma presiunii puse de media, de fani, de jucători și nu numai, președintele UEFA anunța sancșiuni pentru echipele implicate. „Nu ne putem preface că nu s-a întâmplat nimic” spunea Ceferin. Oficialul aștepta ca toate cele 12 grupări să se retragă definitiv din proiect, pentru a nu risca pedepse foarte mari. Dar, o parte din cluburi au refuzat să renunțe total la proiect.

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, nu glumește cu „rebelii”

Dacă toate cele 6 grupări engleze, plus Atletico Madrid și, se pare, că și Inter, au dat înapoi, restul nu sunt la fel de convinse. Real Madrid, Barcelona, Juventus și AC Milan încă nu au dat un pas în spate, iar pentru ele pedeapsa ar putea fi mult mai dură. Există șanse tot mai mari ca Barcelona și Real Madrid să fie excluse din următoarele două sezoane din Liga Campionilor.

Granzii din Spania și din Italia, la un pas de colaps financiar

Criza provocată de pandemia de coronavirus a băgat panica în marile cluburi europene. După ani de zile în care au aruncat sute de milioane pe salariile jucătorilor sau pe transferuri, datoriile s-au acumulat. Doar Barcelona are peste un miliard datorii, deși fusese primul club care depășise pragul de 1 miliard de euro încasări.

De aceea ideea Superligii și a unor bonusuri imense le-a încântat pe aproape toate cele 12 cluburi și patronii lor. Fanii au respins violent această idee, iar în Anglia, mai ales, patronii sunt sub o presiune mare. Chelsea, prima grupare care s-a retras oficial din proiect, a și anunțat că fanii vor avea reprezentanți în conducerea clubului. Pentru Real și Barcelona, însă, dar și pentru Juventus, colapsul Superligii le lasă într-o poziție grea. Fără banii veniți de acolo, cluburile vor trebui să taie cheltuielile cu transferui și salarii pentru a supraviețui. Iar o eventuală excludere din Liga Campionilor ar însemna falimentul.

Cu toate acestea, războiul pare departe de a se fi terminat.