Regula de aur: pumnul în gură! | Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 20.12.2022, 10:28
Regula de aur: pumnul în gură! | Opinie de Sorin Chiriac

Ocupați cu Mondialul, cu Messi, Mbappe, cu Ivana și Bisht, ne-am uitat mai cu coada ochiului la prima divizie din România. Până la urmă, o competiție cam previzibilă, în care echipele cu pretenții nu câștigă din lipsă de valoare, nu că cele mici ar rupe norii. Dar pentru că ne pregătim de Crăciun, de tăierea porcului și de trimis mesaje la toată agenda, o să vă prezint și eu un mesaj rușinos pe care niciun jurnalist nu ar trebui să îl primească niciodată!

”Și nu uitați regula de aur. Fără solicitări de interviuri!”

Trebuie să știți că, în redacțiile importante din România, în special la televiziuni, vin coșuri frumos ambulate, trimise de diverse instituții, cu prijlejul sărbătorilor de iarnă. Un cozonac, o sticlă de vin roșu, o ”măslină, o atenție”. În redacțiile de sport vin urări de bine. Făr coșulețe. Cum este, de exemplu aceast mesaj virtual: ”Vă mulțumim pentru colaborarea din acest an. Vă dorim un 2023 fabulos și Crăciun fericit”.

Frumos, nu? Un mesaj simplu, la obiect, trimis pe grupul de WhatsApp tuturor jurnaliștilor acreditați la club important de fotbal din Superligă. Domnul ofițer de presă nu s-a mulțumit însă doar să ureze, ci a vrut să fie și haios. Așa că fiți atenți cum se termină mesajul: ”Și nu uitați regula de aur. Fără solicitări de interviuri!”. Practic, aici ar trebui să se termine această opinie! Ce poți să mai spui sau să scrii, după ce citești așa ceva!?

Suntem în Rusia sau în Coreea de Nord?

Nu este un mesaj trimis de oamenii lui Putin, nici unul venit din Coreea de Nord și nici măcar din China comunistă! Este un mesaj trimis în anul 2022 de ofițerul de presă al clubului de fotbal FCSB foștilor lui colegi din presă. Un mesaj care nu spune ”noi nu dăm interviuri”, ci mult mai mult de atât! Există o ”regulă de aur” la acel club: să nu ceri interviuri! Să nu îndrăznești să soliciți, tu ca jurnalist, un interviu de la un fotbalist! Sau de la un manager! Cum să ai tupeu să îi spui unui ziarist, care pentru asta este plătit, să nu solicite un interviu? Să îi ceri, nici mai mult nici mai puțin, să nu își facă meseria?

Da, știu, totul este pe dos la acel club. Da, știu, ”Becali dă banu, face ce vrea, e echipa lui”. Da, știu, managerul vorbește doar la televiziunea unde este plătit și unde lovește în fiecare fost colaborator care îi era bun prieten când era plătit de stăpânul lui. Da, știu că jucătorilor FCSB-ului le este interzis să comunice în orice formă cu presa și că aceștia ascultă orbește. De frică! Da, știu toate astea! Le știu de ani și ani de zile, de când încerc să îmi fac doar meseria și să comunic informații despre acest club. Altele decât cele ”oficiale”, spuse după 11 noaptea la Digi, dimineața pe răcoare, pe la 10 și-un pic sau seara, pe bani portocalii. Pentru că, da, mai există și alte informații despre ce se întâmplă la acel club, pe care acești oameni direct interesați nu vor să se aflați! Și aceste informații au ”transpirat” doar când Tănase, în trecut, sau Coman, aseară, au dat declarații după meciuri, la flash-interviuri.

”Vrem respect!” Dar îl meritați?

Dacă vrei să fii, sau măcar să pari, un club profesionist, care să fie luat în seamă, trebuie să comunici cu suporterii tăi. Da, FCSB are cei mai mulți suporteri din România. Încă. Dar îi are nu datorită patronului care dă banu, managerului care vorbește doar pe bani sau ofițerului de presă care le spune jurnaliștilor să nu își facă meseria! Acei suporteri sunt nostalgici ale unor vremuri de mult apuse, când această echipă avea altă denumire, juca pe un alt stadion, avea altă stemă și… dădea interviuri presei. Asta este normalitatea!

Ne explică domnul manager, pe bani, la TV, așa cum e obișnuit, că echipa pe care o reprezintă nu este respectată. Păi, merită să fie respectată, în aceste condiții? Tu, club ce te pretinzi profesionist, și vrei să ai parte de respect, îți respecți suporterii? Eu spun că dacă i-ai respecta, ofițeul de presă nu și-ar permite să le reamintească jovial jurnaliștilor ”regula de aur”. Pentru că, de fapt, nu este o regulă de aur, ci este o regulă de…

Chiriac, frustratule, ți-e ciudă că nu îți dau ție interviuri!. Pentru cei cu astfel de mesaje am și un răspuns: nu pentru voi era acest articol, ci pentru cei cu mintea deschisă, care înțeleg rolul presei, care vor să susțină un club adevărat și care, până la urmă, vor și merită să fie respectați! Voi nu vă încadrați la niciun dintre aceste categorii!

Hai, ”Vă dorim un 2023 fabulos și Crăciun fericit”.

Urmăriți Playsport.ro și pe