REPORTAJ VIDEO. Povestea Anei Maria Terteleac, part-time profesoară de sport, full-time arbitru. De la Liga a 5-a în Champions League

Bădulescu Silvian 07.05.2022, 20:22
 • România dă arbitri la cel mai înalt nivel fotbalistic. Doar sezonul acesta, „cavaleri ai fluierului” precum Istvan Kovacs și Ovidiu Hațegan au primit meciuri în UEFA Champions League pe parcursul întregii stagiuni. Ba chiar mai mult, „centralului” din Carei i-a fost delegată semifinala jucată pe stadionul „Etihad”, thriller-ul dintre Manchester City și Real Madrid, încheiat cu victoria englezilor, 4-3;
 • Totuși, și sectorul feminin al arbitrajului românesc are motive de bucurie. Etapele trecute, Iuliana Demetrescu a devenit prima femeia de peste un deceniu care primește un meci în Liga 1, având, totodată, șanse mari să fie delegată la Campionatul European de Fotbal Feminin 2022 din Anglia ce se va disputa în această vară;
 • Una dintre cele mai apreciate femei arbitru din România este Ana Maria Terteleac. Originară din județul Ilfov, aceasta arbitrează la nivel profesionist. Comisia Centrală a Arbitrilor i-a delegat meciuri în Liga a 2-a de fotbal masculin, dar și prima ligă de fotbal feminin, unde este o obișnuită a fenomenului;
 • Profesoară de sport în timpul liber, Ana, arbitru cu ecuson FIFA și UEFA din 2020, a oferit un interviu pentru Playsport.ro în care și-a povestit întreaga carieră, pornind de la primii pași, ghidați de către tatăl ei, la rându-i, fost arbitru. Apogeul, până în acest moment, a fost atins cu meciuri conduse „de la centru” în preliminariile pentru Campionatul Mondial de Fotbal Feminin sau partide din Liga Campionilor Feminin (UEFA Women’s Champions League).
 • De la Liga a V-a Ilfov către Champions League

  Din nefericire, România are de câteva sezoane doar arbitri la cel mai înalt nivel de competiție inter-cluburi. Ultima echipă care a atins grupele UEFA Champions League a fost FCSB, în sezonul 2013-2014. De atunci, țara noastră este absentă cu echipeke de la „masa bogaților”.

  Totuși, la nivel de arbitraj, sezonul acesta a dovedit că fotbalul românesc are „centrali” de cea mai înaltă calitate. Totodată, sectorul feminin al arbitrajului a ținut steagul sus în competițiile organizate sub egida UEFA.

  Una dintre cele mai de seamă și apreciate reprezentante este Ana Maria Terteleac, originară din județul Ilfov, cu meciuri primite la nivel de calificări pentru un turneu final major, precum și în Liga Campionilor de Fotbal Feminin.

  Totuși, până a ajunge la acest nivel, ea a fost nevoită s-o pornească de la juniori și, în scurt timp, liga municipală, după cum a și mărturisit. Un aport important în ascensiunea Anei l-a avut tatăl ei, fost arbitru.

  M-a întrebat dacă vreau să încerc. Nu eram foarte hotărâtă. M-a dus la AJF Ilfov, acolo am început cursurile de arbitraj, iar în 2010 am avut primul joc la nivel de juniori. Eram la linie atunci. Totuși, mi-a plăcut, am știut din prima clipă că asta vreau să fac. La seniori, primul meci a fost la Liga a V-a, la Săbăreni, când încă eram stagiar. Din 2012 am început să fiu la centru.”

  Odată cu pasul făcut la Liga a 3-a, pentru Ana au urmat și meciuri în fotbalul feminin, direct în prima ligă.

  Prima delegare la fotbal feminin a fost la scurt timp după ce am promovat la Liga a 3-a, pentru că altfel nu poți să arbitrezi, dacă nu ești divizionar. Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu fotbalul feminin, este diferit față de cel masculin din multe puncte de vedere.”

  În 2021, acesteia i-a fost dată finala Cupei României la Fotbal feminin, câștigată de Olimpia Cluj, în prelungiri.

  A fost unul din cele mai importante meciuri ale mele. S-a jucat la Arad, pe stadionul celor de la UTA, cu mulți spectatori, meci strâns. Golul a fost marcat în prelungiri, din penalty.”

  Finala Cupei Romaniei la Fotbal Feminin, 2020-2021
  Brigada de arbitri de la Finala Cupei României la Fotbal Feminin, Heniu Prundu Bârgăului 0-1 Olimpia Cluj, 2020-2021

  Pe lista FIFA și UEFA din 2020

  Traseul spre cele mai importante partide la nivel continental a fost unul lung pentru Ana. Pornită în 2010 la drum, după 10 ani de activitate și meciuri în campionatul intern, masculin sau feminin, „cavalera fluierului” a primit ecuson FIFA în 2020. Ulterior, la distanță de câteva luni, l-a primit și pe cel UEFA.

  Am primit ecusonul FIFA în ianuarie 2020, la cursul arbitrilor de la București. Cel UEFA a venit la jumătate de an după.”

  Din acel moment, Ana Maria Terteleac a fost delegată la meciuri din Liga Campionilor sau din preliminarii pentru turneele majore finale. Debutul în cea mai importantă competiție europeană inter-cluburi la nivel feminin s-a produs pe 4 noiembrie 2020.

  Prima delegare ca arbitru FIFA a fost în Champions League, la Kiev. Am arbitrat FC Kharkiv – Alashkent (n.r. – gazdele s-au impus cu 9-0). A fost o bucurie imensă, pentru că nu mă așteptam. Când intri pe lista FIFA, nu arbitrezi dintr-odată seniori. Totuși, fiind pandemia, cele noi am avut norocul să ne arătăm prestațiile în turnee de seniori, deoarece întrecerile de junioare erau anulate. A fost un meci bun, cu multe faze, pe care gazdele l-au câștigat la diferență mare.”

  UWCL Debut
  Ana Maria Terteleac (centru), alături de Alexandra Apostu și Mihaela Țepușă la meciul de debut din UEFA Women’s Champions League

  Totodată, aceasta a fost delegată deja și la meciuri între echipe naționale.

  Momentan, sunt „micuță” (n.r. – zâmbește). Am două meciuri ca al patrulea oficial, unul în Olanda și celălalt în Suedia. Am fost delegată „la centru” și într-un meci la senioare, luna trecută, în preliminariile pentru turneul de anul viitor. A fost un Serbia – Israel (n.r. – gazdele s-au impus cu 4-0).”

  Rusia U19 - Belgia U19
  Rusia U19 – Belgia U19, runda 1, turneu de calificare pentru Campionatul European de Fotbal Feminin U19

  Anul acesta, în decurs de doar o lună, a fost bătut de două ori recordul de spectatori la un meci de fotbal feminin. De fiecare dată, actor principal a fost de FC Barcelona.

  Catalanele s-au impus în „El Clasico”, în sferturile de finală ale UWCL sub privire a 91,551 de spectatori. La aproape o lună de la acest meci, în prima manșă a semifinalelor, echipa feminină a grupării blaugrana a învins categoric, scor 5-1, pe Wolfsburg.

  Pe bătrânul „Camp Nou”, pentru a doua oară, a fost bătut recordul de spectatori. Nu mai puțin de 91,648 de suflete au asistat la triumful catalanelor care, pe 21 mai, în Torino, își vor apăra trofeul cucerit anul trecut în fața celor de la Olympique Lyonnais, cea mai titrată echipă din competiție.

Urmăriți Playsport.ro și pe