Resurecția domnului Meme | Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 02.02.2023, 13:02
Resurecția domnului Meme | Opinie de Sorin Chiriac

Ca suporter de fotbal în România îl știi pe Mihai Stoica. Nu ai cum să nu îl știi! Angajatul celor de la FCSB nu rămâne indiferent nimănui: fie îl simpatizezi, fie îl antipatizezi, nu există cale de mijloc. A avut grijă, în decursul anilor, să se ocupe de imaginea lui… A și plătit cu vârf și îndesat pentru ieșirile în decor, pentru aroganțe și declarații belicoase. Totuși, îți dă senzație că îl prinde rolul, ba chiar îi place, îl încarcă reacțiile agresive la adresa lui.

Funcția de Meme Stoica

Dacă întrebi astăzi aproape pe orice ”ce funcție are Meme la FCSB?”, pun pariu că 9 din 10 suporteri nu vor ști cu precizie. Manager? Director sportiv? Director tehnic? Președinte? Probabil că a ocupat, în decursul anilor, fiecare dintre aceste poziții (nu ar fi prea complicat să verific, dar e irelevant în context). Ce cred cu certitudine e că cei mai mulți dintre microbiști îți vor dă răspunsuri de genul: ”e șef la FCSB”, ”e angajatul lui Becali”, plus celelalte multe etichete pe care nu le pot scrie aici! Nu din pudoare, ci din bun-simț. Cred că cel mai bine I se potrivește funcția de ”Meme Stoica”.

Sigur, de mulți ani, Mihai Stoica este asimilat cu un analist de fotbal, având de ani buni contract (și) cu televiziunile de sport. Ba chiar a spus că nu va mai trece mult până va lăsa definitiv cămașa de om de fotbal pentru maleta de analist. Care, chiar nu-l prinde rău! În ultima vreme, Meme a devenit și un partener de rugăciune al patronului, și-a îndreptat fața către biserică, iar asta nu poate să-i aducă decât servicii. Fie că privești situația din tribună, din fața televizorului sau dintre altar, nu poți spune că omul nu se pricepe la fotbal. E pasionat, urmărește, citește și cel mai important, înțelege fenomenul. Profesional, eu spun că este competent!

De ce s-a dus Meme în vestiarul echipei?

La fel ca mine sunt și mulți alții, fie că vor să recunoască, fie că nu. Iar dacă nu o fac, este pentru că nu pot trece peste caracterul lui. Ori, din acest punct de vedere, înclin și eu să le dau dreptate. Nu de puține ori, domnul Meme s-a dezbrăcat de caracter și în multe situații a uitat să și-l pună la loc… Ar fi inutil să mai reamintesc atâtea și atâtea episoade cu el în prim-plan, mai ales că nu doresc să-i fac un proces de intenție.

Asta deși, chiar despre intenție este vorba! Așa că mă întreb și vă întreb: care este intenția lui Mihai Stoica de data asta? Niciun gest, nicio declarație a sa nu rămâne tributară unei intenții. Pe care, de cele mai multe ori, trebuie să o deslușim, pentru că nu este declarată deschis! Și mă refer aici la gestul lui Stoica de a merge în vestiarul jucătorilor, la o zi după înfrângerea incredibilă cu Farul. Să conduci cu 2-1 în minutul 90+4 și să pierzi nu e puțin lucru, oricum am lua-o…

Mai important e să se știe că a fost decât faptul că a fost!

”Am simțit nevoia să intru în vestiar și să discut cu ei. De cinci ori am intrat în vestiar în ultimii șapte ani! Am avut o discuție, sper să fi înțeles unii din ce am discutat. Nu a fost pe ton de reproș. A fost o discuție prietenească”, astfel descrie Meme Stoica vizita sa în vestiarul FCSB-ului. Păi, ce este, domle, anormal ca managerul să intre în vestiarul jucătorilor? Nu suntem copii, bineînțeles că nu e nimic anormal în treaba asta. Ce poate fi considerat bizar (dacă nu ar fi vorba despre cine este vorba) e faptul că managerul ține morțiș să spună asta! Pare mai degrabă că a mers în vestiar ca să poată spune apoi că a fost în vestiar!

De ce? Ei, asta aș vrea și eu să știu! Tot ce pot să fac este să speculez pe seama motivelor din spatele acestui gest… Așadar, strict pentru el personal, cred că pentru Meme era mai important să transmită că a fost în vestiar, decât faptul în sine, de a vorbi cu jucătorii. Iar ca să poată transmite asta public, a fost nevoit chiar să organizeze acea ședință ad-hoc. Și, totuși, care este mesajul simbolic al acestui gest și, mai ales, cui îi este adresat?

A mers Meme peste jucători fără permisiunea patronului? Mai mult ca sigur, nu! S-a dus el în vestiar pentru a-l face pe Becali să nu mai meargă personal? Nu cred nici asta… Convingerea mea este că mesajul este pentru ”prietenul” Pintilii! Cu acordul tacit al lui Becali. Prezența lui în intimitatea echipei îi subminează din autoritate antrenorului (fără carnet). El nu este șef nici în acte, nici de facto și trebuie să înțeleagă clar asta! E un apropiat al jucătorilor, iar Meme este un apropiat al patronului. Cel care decide cine joacă, cine iese la pauză și cine e dat afară de la echipă!

Meme Stoica, acest expert în ”direcția de bătaie a vânturilor”

Iar prin acest gest, Meme împușcă doi iepuri dintr-un foc. Pe de o parte, cum am spus, arată cine-i șeful, pentru a nu exista îndoilei, iar pe de altă parte face un pas în lateral față de Pintilii și își asigură spatele în cazul unui eșec. Sigur, a luptat cot la cot cu Pintilii, în disputa cu Burchel, dar până la urmă e fiecare pentru el. Urmează meciul cu CFR Cluj, iar dacă ardelenii câștigă, distanța în clasament se mărește considerabil, ca să nu mai vorbim că FCSB poate cădea pe locul al 5-lea, sub Rapid și Craiova. Iar Meme este foarte conștient de asta. Așa că, în cazul unui eșec are discursul pregătit: ”Gigi, am fost la ei, am făcut tot ce am putut! Erau căzuți, unii nu se concentrează la antrenamente. Cred că e nevoie de un șoc la echipă!”.

Iar discuția asta îl va prinde departe de Pintilii, cel pe care l-a susținut când a simțit că Dică nu mai are suportul patronului. Sigur, a stat în spatele lui Dică, dar doar până în clipa în care a simțit vântul schimbării. Exact ca acum! Dacă aș lucra la ANM, l-aș angaja pe Meme Stoica expert în ”direcția de bătaie a vânturilor”. Știe la minut cum va bate vântul mâine, pentru că are un mare atu: linia directă cu ”Dumnezeu”…

Și de aici încolo, Dumnezeu cu mila!

Urmăriți Playsport.ro și pe