România a dat-o afară pe Simona Halep! Decizia de ultim moment anunțată de oficialii FRT în cazul fostului număr 1 mondial

Pintilie Iosif 19.11.2022, 12:13
România a dat-o afară pe Simona Halep! Decizia de ultim moment anunțată de oficialii FRT în cazul fostului număr 1 mondial

Federația Română de Handbal a luat o decizie importantă. Forul național a dictat o primă sancțiune împotriva Simonei Halep. Sportiva suspendată temporar pentru dopaj nu va fi foarte bucuroasă.

Prima sancțiune a FRT pentru Simona Halep

FRT a decis ca Simona Halep (31 de ani, 10 WTA) să nu mai beneficieze de privilegiile oferite sportivilor federației. Astfel, conform Prosport, Halep nu va mai avea gartuitate la facilitățile Centrului Național de Tenis.

Mai multm ea nu va mai avea acces nici la Complexul Olimpic de la Izvorani, locație unde se antrenează de obicei.

Gabriel Moraru, antrenor federal, a încercat să explice sancțiunea, pentru sursa amintită anterior:

„În lotul național pe care îl întocmim la federație se regăsesc jucătoarele clasate între locurile 1 WTA și 200 WTA. Ele intră automat și asta înseamnă că pot folosi gratuit facilitățile de la Centrul Național de Tenis și de la Izvorani. Lotul de senioare se întocmește pe baza clasamentului WTA. Dintre jucătoarele din lotul național, sunt selectate pentru Fed Cup cele mai în formă. Iar dacă este nevoie, se pot lua jucătoare și din lotul de tineret. Noi nu scoatem pe nimeni din lot decât dacă se accidentează sau face ceva disciplinar”.

TOP 10 românce în clasamentul WTA

  1. Simona Halep – 10 (suspendată)
  2. Irina Begu – 34
  3. Sorana Cîrstea – 38
  4. Ana Bogdan – 48
  5. Gabriela Ruse – 104
  6. Jaqueline Cristian – 148
  7. Gabriela Lee – 170
  8. Alexandra Ignatik – 171
  9. Irina Bară – 173
  10. Miriam Bulgaru – 288

Simona Halep se pregătește de proces

Ancheta în cazul Simonei Halep a fost finalizată, astfel că urmează procesul. Simona Halep are de ales între a-și recunoaște vinovăția și a primi o suspendare de trei ani, suspendarea maximă fiind de patru, sau să lupte pentru a-și demonstra nevinovăția.

Ea lucrează cu o companie de avocatură din Londra, la care lucrează românii Paul Ciucur și Dan Mihai. În 20 de zile, ea va trebui să decidă dacă pledează vinovată sau nevinovată în acest caz.

Ajutor nesperat pentru Simona Halep

Au apărut multiple speculații pe acest subiect, considerându-se că ea a fost victima unei trădări din partea staff-ului, ori a unei contaminări. Tenisul este împărțit în două tabere: cei ce sunt de partea fostului lider mondial și cei ce nu o mai vor în tenis.

Printre susținătorii ei se numără și Novak Djokovic care, prin intermediul organizației sale, PTPA, a anunțat că se va asigura că Simona Halep va avea parte de un proces echitabil și transparent.

„Ne vom asigura că Simona Halep, și orice alt jucător, va avea parte de o reprezentare completă și dreaptă în timpul procesului. Vom lupta pentru drepturile ei și vom pleda pentru corectitudine și transparență pentru toți jucătorii”, a fost mesajul PTPA, organizație condusă de Novak Djokovic.

Toleranță zero pentru Simona Halep

Simona Halep va lipsi cel puțin 12 luni de pe terenul ”sportului alb”, dacă va fi găsită vinovată. Cel mai devreme, în funcție de calendar, ea ar putea reveni la US Open 2023, asta în cazul unui program favorabil.

Cea mai ușoară sentință posibilă i-ar permite Simonei Halep să revină în sezonul de toamnă al anului următor. Având în vedere că cea ce actualmente este pe locul 9 WTA nu va juca 12 luni, se înțelege că ea va ieși din clasamentul WTA și o va lua de la zero, fără puncte.

Practic, Simona va trebui să înceapă să câștige puncte la turneele mici din lume, de categoria 250, pentru a putea prinde un loc pe tabloul competițiilor mari. Mai mult ca sigur, dacă va fi eligibilă la acest turneu, ”Simo” va juca în calificările Australian Open 2024, adică va pleca de la cel mai jos nivel.

Cazul prezentat mai sus este cel mai bun. În cel mai negativ caz, Simona va lipsi patru sezoane. Totuși, dacă suspendarea nu îi va impune retragerea, Simona Halep ar putea fi ajutată de organizatorii de turnee.

Ca și în cazul revenirii Mariei Șarapova, organizatorii turneelor importante i-au oferit acesteia wild-card-uri, astfel că rusoaica nu a fost obligată să se ”umilească” la turneele cele mai mici, pentru a aduna puncte.

Cel mai probabil dacă nu se va retrage, Simona Halep va avea parte de un tratament identic, atunci când va reveni pe teren. E greu de crezut însă că vor fi doar 12 luni de suspendare.