România intră în conflict cu Ungaria la nivelul federațiilor de fotbal. Răzvan Burleanu îi amenință pe maghiari cu UEFA și FIFA

Robert Zanfir 08.02.2023, 00:08
România intră în conflict cu Ungaria la nivelul federațiilor de fotbal. Răzvan Burleanu îi amenință pe maghiari cu UEFA și FIFA

FRF reacționează după ce Sandor Csanyi (69 de ani) a cerut ca fanii maghiari să poată afișa simbolul Ungariei Mari la meciurile internaționale. Forul condus de Răzvan Burleanu avertizează că va aduce cazul în atenția celor de la FIFA și UEFA.

Nu a trecut mult de la scandalul provocat de suporterii lui FC U Craiova pe terenul lui Sepsi Sfântu Gheorghe, că s-au învolburat din nou apele între gulașul maghiar și tocănița românească. Președintele Federației Ungare de Fotbal ar vrea ca suporterii naționalei vecine să poată afișa simbolul Ungariei Mari, despre care susține că nu poartă un mesaj politic.

Conflict între România și Ungaria. FRF amenință cu FIFA și UEFA

Cu fotbalul internațional în pauză de respirație după ce a trăit cu sufletul la gură Campionatul Mondial din Qatar, românii și maghiarii au decis să revină la… meciurile lor. Iar FRF contraatacă după replica Sandor Csanyi, nimeni altul decât vicepreședinte al UEFA și FIFA.

„FRF nu acceptă și nu va accepta niciodată acest lucru și își va exprima punctul de vedere la FIFA și UEFA, dacă această discuție va ajunge pe masa celor două foruri internaționale, la fel cum, cu siguranță, vor proceda și celelalte federații din regiunea noastră.

Revizionismul nu este acceptat în fotbal, iar UEFA condamnă cu fermitate mesajele provocatoare de natură politică, ideologică, religioasă sau insultătoare, acestea fiind categoric interzise pe stadioane”, a precizat FRF, conform Gsp.

De unde a plecat scandalul?

Harta Ungariei Mari, la care fac trimitere oficialii și mulți dintre suporterii maghiari, cuprinde regiuni din Transilvania, dar și din Slovacia, Croația, Serbia, Ucraina și Slovenia. Ideea Ungariei Mari presupune revenirea țării vecine între granițele dinaintea anului 1918. Oficialul federației de la Budapesta susține, totuși, că la mijloc nu este vorba de niciun concept politic.

„Dacă noi organizăm o competiție, echipele trebuie să accepte condițiile acesteia. La fel stau lucrurile internațional. Dacă vrem să jucăm în calificările europene, Liga Națiunilor sau Champions League și Europa League, atunci trebuie să acceptăm și noi condițiile lor.

Potrivit UEFA, bannerele cu mesaje rasiste și politice nu sunt permise. Întrebarea este… poartă simbolul Ungariei Mari un mesaj politic? În opinia noastră, nu”, a precizat Sandor Csanyi pentru M4 Sport.

Ultrașii cer excluderea lui Sepsi din Superliga

Recent, microbiștii români și cei maghiari au fost în centrul scandalului de la Sfântu Gheorghe. Meciul dintre Sepsi și FC U Craiova a fost suspendat după scandările xenofobe ale fanilor echipei lui Adrian Mititelu.

Laszlo Dioszegi cere măsuri drastice din partea FRF împotriva celor de la FC U Craiova. Verdictul va veni miercuri, atunci când Comisia de Disciplină va anunța măsurile în cazul partidei întrerupte în minutul 26, la scorul de 0-0.

„Am încredere că se va lua o decizie sănătoasă, pentru că întreaga Europă şi poate întreaga lume urmăreşte aceste evenimente, având în vedere că acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum.

E considerată o premieră în România. Nu ne-au spus să nu le acceptăm suporterii. Chiar dacă au cerut asta, avem datoria de a le vinde bilete celor care vor să stea în sectorul oaspeţilor, cel mult 400.

Imaginaţi-vă ce ar fi ieşit în presă dacă nu îi primeam pe suporterii Craiovei. S-ar fi spus numai lucruri neadevărate!”, a declarat patronul lui Sepsi pentru Szekelyhon.

Urmăriți Playsport.ro și pe