Românii Alex Cicâldău și Olimpiu Moruțan, statut privilegiat în campionatul Turciei. În ce top ocupă locuri fruntașe

Olteanu Ștefan / 02.05.2022, 16:39
Românii Alex Cicâldău și Olimpiu Moruțan, statut privilegiat în campionatul Turciei. În ce top ocupă locuri fruntașe

Alex Cicâldău (24 de ani) și Olimpiu Moruțan (23) nu traversează cea mai bună formă în tricoul lui Galatasaray, însă în ciuda acestui fapt, românii au un statut privilegiat în campionatul Turciei. Într-un studiu realizat recent de specialiștii de la CIES Football Obervatory, Cicâldău și Moruțan au fost plasați în topul celor mai bine cotați cinci fotbaliști din Super Lig.

Românii Alex Cicâldău și Olimpiu Moruțan, pachet de aproape 25 de milioane de euro pentru Galatasaray! Cei doi au un statut privilegiat în campionatul Turciei

Românii Alex Cicâldău și Olimpiu Moruțan se zbat în continuare pentru a demonstra la Galatasaray Istanbul și cu toate că transferurile lor au fost aspru contestate, cei doi au parte de un statut privilegiat în Turcia.

6.5 milioane de euro a plătit Galatasaray pentru aducerea lui Cicâldău, în timp ce transferul lui Moruțan i-a costat pe turci 4.1 milioane de euro. Însă, potrivit Transfermarkt, ambii au în prezent o cotă de piață peste cea reprezentată de sumele din tranzacții. Moruțan e evaluat la 4.3 milioane de euro, conform site-ului de specialitate, în timp ce Alex Cicâldău e evaluat la 8 milioane de euro.

Din nefericire, niciunul dintre ei nu beneficiază de încrederea antrenorului Domenec Torrent, care e pe banca lui Galatasaray din luna ianuarie a acestui an. La ultimul duel din Super Lig, pierdut de Galatasaray cu 2-3 în fața lui Sivasspor, ambii români au fost pe banca de rezerve. Moruțan a fost trimis pe teren pentru ultimul sfert de oră, iar Cicâldău a rămas rezervă neutilizată.

În ciuda faptului că nu primesc încrederea necesară pentru a-și arăta calitățile, Moruțan și Cicâldău sunt văzuți de grupul de studiu CIES Football Obervatory, care are sediul în Elveția, drept doi dintre cei mai valoroși fotbaliști ai campionatului turc.

Cercetătorii CIES, care sunt și colaboratori FIFA, au alcătuit topul celor mai bine evaluați fotbaliști din principalele campionate ale Europei. Iar în primii cinci fotbaliști din Turcia se regăsesc patru jucători de la Galatasaray, între care și Cicâldău cu Moruțan.

Cotele stabilite pentru pentru cei doi români

Potrivit sursei citate, Alexandru Cicâldău este al treilea cel mai bine evaluat fotbalist din Turcia, cu o cotă de 13,8 milioane de euro. În schimb, Moruțan e pe locul 5 în top, cu o cotă estimată de 10,7 milioane de euro.

Topul celor mai valoroși jucători din Turcia, potrivit CIES:

  1. Kerem Akturgoglu (23 de ani, Galatasaray) – 20,3 milioane de euro
  2. Victor Nelsson (23 de ani, Galatasaray) – 14,1 milioane de euro
  3. Alexandru Cicâldău (24 de ani, Galatasaray) – 13,8 milioane de euro
  4. Attila Szalai (24 de ani, Fenerbahce) – 13,4 milioane de euro
  5. Olimpiu Moruțan (23 de ani, Galatasaray) – 10,7 milioane de euro
  6. Berkan Kutlu (24 de ani, Galatasaray) – 10,4 milioane de euro
  7. Ferdi Kadioglu (22 de ani, Fenerbahce) – 9,7 milioane de euro
  8. Ugurcan Cakir (26 de ani, Trabzonspor) – 9,3 milioane de euro
  9. Magim Berishaa (24 de ani, Fenerbahce) – 9,2 milioane de euro
  10. Abdulkadir Omur (22 de ani, Trabzonspor) – 9,0 milioane de euro

Galatasaray e pe locul 13 în Turcia, cu 47 de puncte după 35 de meciuri jucate. În sezonul viitor, Cicâldău și Moruțan ar putea fi pregătiți de alt antrenor, postul lui Domenec Torrent fiind pus în pericol.

De asemenea, ei ar putea avea parte și de un transfer la finalul acestui sezon. Transferul lui Cicâldău în Serie A a fost o variantă des vehiculată în ultimele luni. Sampdoria și Fiorentina îl doresc în Italia.

În schimb, după despărțirea de Galatasaray, Moruțan ar putea ajunge la Rangers. Informația a fost dezvăluită chiar de presa din Turcia.