Românul care a iubit Atleti

Dan Negru / 20.05.2021, 08:20
Românul care a iubit Atleti

Valeriu Lazarov mi-a fost mentor. Un mentor te contaminează, un profesor doar te învață. Lazarov m-a contaminat cu televziune.
În Spania era extrem de popular și nu de puține ori mi-a fost dat să-i testez notorietatea în Madrid, acolo unde-și avea birourile.
În pauzele de ședințele de televiziune pe care le făceam în Torre Picardo din Madrid, acolo unde era sediul companiei lui, vorbeam câte-n luna și-n stele și fotbalul nu lipsea de la masa vorbelor.

Iubirea pentru El Atleti

Lazarov iubea Atletico Madrid, deși e omul de televziune care a dus pentru prima dată Realul la televizor. Echipa blanco a apărut prima dată într-un show tv produs de Valeriu Lazarov pentru TVE în 1968. În timpul ședințelor de redacție pe care le aveam în birourile lui din Madrid , pe geamurile imense din birourile lui se vedea stadionul Santiago Bernabeu , arena purtând numele lui Bernabeu, președintele Realului și unul din prietenii lui Lazarov.

Bernabeu a și avut ideea producerii unui film în care să apără întreaga echipa a Realului și el l-a contactat pe Valeriu Lazarov cerându-i asta. Printre fotografiile din redacție era una pe care o țin minte, cu Lazarov lângă un domn blând, cu alură blajină și îngăduitoare: Santiago Bernabeu.
Real Madrid i-a păstrat lui Lazarov respect de-a lungul vremii. Atunci când Realul are vreun meci crucial, TVE redifuzează primul show în care a apărut echipa. Show-ul produs de un român…

Putini știu că românul ținea cu… Atletico !

Prieten apropiat a lui Jesus Gil, bossul lui Atletico, Lazarov avea loja lui la Atletico, așa cum o avea și pe Bernabeu. Am văzut un El Clasico împreună și căscam gura la cei mulți, faimoși în toată Europa, care-l salutau.
La sfârșitul meciului, mi-a șoptit „ai noștri îi băteau și pe Real și pe Barca”. Ai noștri erau Atletico.

Avem cel mai palpitant final de sezon din La Liga din anii 90 încoace. Pariuri date peste cap , tribune goale și jucatori scoși la vânzare pentru sume amețitoare.

Mă uit cu drag la La Liga și, de fiecare data când prind vreun El Clasico, îmi răsună în urechi vorba lui Lazarov : „ai noștri îi băteau și pe unii și pe alții”