Roxadustat, substanța care a distrus-o pe Simona Halep. La ce se folosește, de fapt, medicamentul care i-a adus româncei suspendarea pentru dopaj

Dragos Stefanescu 21.10.2022, 18:23
Roxadustat, substanța care a distrus-o pe Simona Halep. La ce se folosește, de fapt, medicamentul care i-a adus româncei suspendarea pentru dopaj

În cursul zilei de vineri, Simona Halep a făcut un anunț uluitor. Marea noastră campioană a dezvăluit că recent a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă. Acest medicament este folosit de obicei împotriva anemiei.

Ce este Roxadustat, substanța folosită de Simona Halep

Simona Halep a făcut un anunț uluitor în cursul zilei de vineri. Marea noastră campioană a dezvăluit că a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă. Se pare că totul s-a întâmplat la testul anti-doping efectuat la US Open 2022, turneu pe care Simona l-a părăsit încă din primul tur. Românca a fost suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate a Tenisului.

Substanța folosită de Simona Halep se numește Roxadustat. Ea este comercializată sub brandul Evenzo, medicament folosit împotriva anemiei. Sportivii folosesc Roxadustat pentru a-și crește producția de celule roșii din sânge. Totodată această substanță mărește și nivelul de oxigen care ajunge în mușchi. Astfel, capacitatea de efort crește considerabil.

Pe 17 decembrie 2018, în China, Roxadustat a primit prima aprobare pentru a fi administrat pacienților dependenți de dializă, pentru a se trata de anemie. În Europa, medicamentul a fost aprobat în august 2021. Deoarece administrarea Roxadustatului sporește performanțele sportive, a fost inclus pe lista substanțelor interzise.

Ca orice medicament, Roxadustatul are și multe efecte secundare. Printre acestea se regăsesc: hipertensiunea arterială, tromboză vasculară (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge), diaree, edem periferic (excesul de lichid de la nivelul zonelor inferioare ale corpului – glezne, picioare), hiperkaliemie (ridicarea nivelului de potasiu din sânge) și greață.

Mesajul Simonei Halep după ce a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă

Simona Halep a ținut să sublinieze că niciodată nu a luat în calcul varianta de a trișa. Marea noastră campioană susține că nu a știut că ar fi luat medicamente care ar fi putut conține această substanță interzisă, Roxadustat.

Totodată, Simona a anunțat că se va lupta până la capăt pentru a demonstra că nu a consumat cu bună știință acea substanță. Nu în ultimul rând, constănțeanca și-a manifestat încrederea legată de faptul că totul se va termina cu bine în cele din urmă pentru ea.

Astăzi încept cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la o substanță numită Roxadustat într-o cantitate extrem de mică, veste ce a venit ca cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte nici măcat o dată, întrucât este total împotriva tuturor valorilor cu care am fost educată. Fiind pusă în fața unei asemenea situații nedrepte, mă simt complet confuză și trădată.

Voi lupta până la sfârșit pentru a demonstra că nu am avut niciodată cunoștință de faptul că am luat orice substanță interzisă și am credința că, mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la suprafață.

Nu este despre trofee sau bani. Este despre onoare și despre povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu jocul de tenis în ultimii 25 de ani”, a anunțat Simona Halep prin intermediul rețelelor de socializare.

Urmăriți Playsport.ro și pe