S-a aflat motivul pentru care FIFA consideră că FCSB este continuatoarea de drept a Stelei. Detaliul care îi poate aduce lui Gigi Becali victoria în războiul cu CSA

Gabriel-Alexandru Ioniță 04.11.2021, 17:52
S-a aflat motivul pentru care FIFA consideră că FCSB este continuatoarea de drept a Stelei. Detaliul care îi poate aduce lui Gigi Becali victoria în războiul cu CSA

Războiul dintre FCSB și CSA a început în 2014. Atunci, echipa patronată de Gigi Becali a pierdut dreptul de a folosi numele și marca „Steaua București”.

Mai mult, Curtea de Apel București a decis recent că palmaresul Stelei din perioada 1947-1998 aparține Clubului Sportiv al Armatei, cel din perioada 1998-2003 este asociației AFC Steaua, deținută de Viorel Păunescu, iar cel din 2003 până în prezent este al echipei lui Becali.

Motivul pentru care FCSB este considerată adevărata Steaua de FIFA

Chiar și așa, la tragerile la sorți pentru meciurile din cupele europene, FCSB a fost prezentată în tot acest timp ca fiind continuatoarea echipei care în 1986 a câștigat Cupa Campionilor Europeni. Iar acum a ieșit la iveală motivul.

Mihai Dincă, președintele Asociației Steaua 1947, a explicat de ce FIFA consideră că Steaua este echipa care activează în acest moment în Liga 1 sub denumirea de FCSB. El a spus ce prevede regulamentul forului internațional în aceste cazuri de preluare a patrimoniului de la o asociație la alta.

În regulamentul FIFA, codul disciplinar din 2019, la articolul 15 alineat 4, spune la criteriile care evaluează dacă o entitate sportivă trebuie să fie considerată succesorul altei entități că sunt sunt sediul, numele, forma juridică, culorile, jucătorii, acționarii și categoria de competiție în cauză.

Când s-a separat secția și a plecat la AFC s-au preluat jucători, loc în Liga 1, numele, culorile, stadionul. Mulțumim frumos, asta spune Regulamentul FIFA. De altfel, Florin Talpan a notificat FRF și LPF de patru ori, dar fără succes. De aici și conflictul dumnealui cu superiorii din Minister, care s-au bazat pe argumentele consilierului”, a spus Mihai Dincă la Radio Sport 1.

Cum ar fi încercat Florin Talpan să rupă legătura dintre asociația lui Viorel Păunescu și CSA

De asemenea, Dincă a dezvăluit și cum a încercat Florin Talpan să scoată din Statutul CSA un paragraf care dovedea că cei de la FCSB ar avea dreptate în această speță.

AFC Steaua București este o asociație activă. Nu este radiată. Pentru cei care nu înțeleg, pe registrul fundațiilor și asociațiilor așa apare. Acolo apar și asociațiile radiate, iar la AFC nu apare așa ceva. Singurul loc oficial unde poți verifica este Ministerul Finanțelor, iar acolo poți căuta și codul fiscal. Puteți vedea că nu este radiată și nici nu poate fi radiată fără o hotărâre judecătorească, iar așa ceva nu există. Cine susține altceva, să prezinte acea hotărâre.

AFC Steaua București, a domnului Viorel Păunescu, prelua în 1998 de la CSA continuitatea sportivă, scrie în Statut. Florin Talpan a încercat să șteargă din Statut acel paragraf care prevede că preia și continuitatea. CSA, în timpul procesului pentru marcă, a cerut Instanței de judecată anularea acelui paragraf, nu anularea Statului. Paragraful unde la alineatul 1 se spune că AFC preia secția de fotbal performanță al CSA. În 2013, Curtea de Apel a decis. Cererea lui Talpan este inadmisibilă. Este singurul act oficial care leagă actuala echipă de cea veche. Au vrut să-l șteargă!”, a mai spus președintele Asociației Steaua 1947, cea care susține echipa lui Gigi Becali.

FCSB a solicitat anularea mărcii purtare în prezent de CSA Steaua în Liga 2

Mai mult, Mihai Dincă a demontat și „mitul” conform căruia CSA deține exclusiv marca Steaua. De asemenea, a explicat și de ce înregistrarea de către „militari” a acestei mărci a fost făcută ilegal.

CSA a pierdut patru mărci, clubul nostru a cerut anularea a încă două, inclusiv cea pe care o poartă acum clubul de liga a doua. CSA nu deține exclusiv această marcă, Steaua, așa cum se laudă. La OSIM se găsesc 46 de mărci care conțin numele Steaua. Marca Steaua este anulată de Curtea de Apel București. Până la finalizarea procesului încă există. La OSIM, marca Steaua figurează în litigiu.

Ceea ce este important este că CSA a înregistrat marca Steaua în contextul în care marca Asociației era încă activă. AFC Steaua București și-a înregistrat marca Steaua în 1999 și a fost acordată în 2001, iar anul expirării era 2009. CSA a înregistrat marca Steaua în 2005. În lege, OSIM nu poate face așa ceva. Abia aștept să văd explicația OSIM”, a mai spus Mihai Dincă sursei citate.

Războiul dintre FCSB și Steaua continuă cu noi anunțuri apocaliptice din partea celor două tabere

Urmăriți Playsport.ro și pe