S-a săturat miliardarul Ion Țiriac de turneul de la Madrid? Românul a recunoscut câți bani scoate din buzunar în 2021

Gabriel Peneș / 04.05.2021, 08:42
S-a săturat miliardarul Ion Țiriac de turneul de la Madrid? Românul a recunoscut câți bani scoate din buzunar în 2021

S-a săturat miliardarul Ion Țiriac de turneul de la Madrid? Românul a recunoscut câți bani scoate din buzunar în 2021. Miercuri, nu mai devreme de ora 14.00, Simona Halep va juca în optimile competiției patronate de fostul mare jucător de tenis. Adversară îi va fi belgianca Elise Mertens, locul 16 mondial.

S-a săturat miliardarul Ion Țiriac de turneul de la Madrid?

Competiția din capitala Spaniei este în plină desfășurare. Dar, s-a săturat Ion Țiriac de turneul de la Madrid? Întrecerea din complexul găzduit acum de Caja Magica datează din 2002, când s-a „născut” ca turneu doar pentru băieți, iar suprafața era hard. De atunci, competiția s-a tot extins, cuprinzând și fetele, dar a trecut și pe o altă suprafață, cea de zgură. A ajuns să fie supranumită „cel de-al 5-lea turneu de Grand Slam”, prin durată și premii. De-a lungul timpului, Ion Țiriac a făcut profituri imense prin organizarea turneului.

În 2018, digisport.ro. scria că omul de afaceri a avut un profit net de 35 de milioane de dolari, obținut la ediția din acel an a turneului. Asta în condițiile în care spre municipalitatea madrilenă s-au dus alte 200 de milioane de euro. În 2019, ultima ediție dinaintea pandemiei, premiile puse în joc ajunseseră la peste 12,3 milioane de euro. Câștigătoarea turneului feminin a încasat un cec de 1 milion de euro. Dar pandemia a schimbat regulile jocului financiar.

S-a săturat miliardarul Ion Țiriac de turneul de la Madrid? Românul a recunoscut câți bani scoate din buzunar în 2021
S-a săturat Ion Țiriac de turneul de la Madrid? Simona Halep joacă astăzi în optimile competiției patronate de miliardarul român

Românul a recunoscut câți bani scoate din buzunar în 2021

În 2020, turneul nu a avut loc, din cauza situației generate de noul coronavirus. Anul acesta, Ion Țiriac a pus „la bătaie” premii mult mai mici față de ultima ediție. Cele totale, abia se apropie de 6 milioane de euro. Câștigătoarea de la feminin va încasa cu aproape o treime mai puțin decât cea din 2019, 315.160 de euro. Silit tot de normele sanitare impuse de pandemie, Țiriac are, în schimb, cheltuieli suplimentare cu angajații în plus. Chiar în condițiile în care tribunele vor putea fi plne cu spectatori la o capacitate maximă de 50%.

Spre norocul nostru, Madridului îi merge mult mai bine decât Europei în general. De la ultimul oraș în Europa, a ajuns cel mai acătării din punct de vedere al numărului infectaților. Vor fi măsuri extraordinare, vor fi costuri peste costuri. Mă costă mult mai mult acum anul acesta, cu 50% din capacitate. Socoteala e că trebuie să angajez undeva între 1500 și 2000 de oameni mai mult pentru acest turneu. Un turneu are foarte multe costuri. Nici partenerii nu prea mai plătesc tot, nu vor să plătească, pentru că nu mai sunt la fel de mulți spectatori. Dar serviciile trebuie date”, a declarat Ion Țiriac, pentru GSP.ro.

Anul trecut, miliardarul român declara că turneul îl costă aproximativ 40 de milioane de euro. Țiriac explica, de asemenea, că tenisul a fost unul dintre sporturile cel mai lovite de pandemie.

Eu, personal, am pierdut foarte mulţi bani. Sportul şi în special turneul de tenis de anul trecut pe care nu l-am jucat, la Madrid, dar trebuie să-l joc în mai (nr – mai 2021), e undeva la 40 milioane euro cost”, a dezvăluit miliardarul, la acea vreme, pentru observatornews.ro.

Oricum, astăzi, nu mai devreme de ora 14, Simona Halep va juca în optimile de finală contra belgiencei Elise Mertens. Câștigătoarea se va alege cu un cec de 58.370 de euro și, firește, accesul în sferturile de finală ale turneului.