S-a spulberat mitul combustibilului ieftin din Bulgaria. Cât costă, de fapt, motorina și benzina

George Drafta 23.03.2023, 09:57
S-a spulberat mitul combustibilului ieftin din Bulgaria. Cât costă, de fapt, motorina și benzina

Preţurile la carburant continuă să crească uşor în România, un litru de benzină ajungând la valoarea de 6,58 de lei.

După ce Ungaria a renunţat la plafonarea preţului la combustibili, în condiţiile în care până atunci mulţi români din zona de graniţă se îngrămădeau să îşi umple rezervoarele în ţara vecină, Bulgaria rămânea o variantă mai la îndemână.

Însă preţurile au evoluat şi la sud de Dunăre. Iar diferenţele faţă de costurile unui plin în România nu mai sunt atât de mari. Astfel, în privinţa motorinei, ea a ajuns în Bulgaria la nivelul de 2,81 leva, ceea ce înseamnă 7,08 lei. O valoare încă mai mică decât cea practică la benzinăriile din ţară.

În urmă cu un an o ştire ajunsă pe reţelele de socializare privind o explozie a preţului la carburanţi a general cozi imense la toate benzinăriile din ţară
În urmă cu un an o ştire ajunsă pe reţelele de socializare privind o explozie a preţului la carburanţi a general cozi imense la toate benzinăriile din ţară

Unde un litru de motorină costă şi 7,29 de lei. În privinţa benzinei, cea mai ieftină este în Bulgaria la 6,4 lei, cu doar 18 bani mai puţin decât preţurile practicate la noi în ţară. Cea mai mare diferenţă a fost remarcată la GPL, unde un litru este chiar şi cu un leu mai ieftin decât în România.

Românii s-au apucat de calculat

Şoferii de la noi care au văzut preţurile din Bulgaria au fost surprinşi că valorile afişate la pompă nu sunt nici pe departe aşa cum s-ar fi aşteptat.

„M-am uitat la ce mă interesa, respectiv benzina de 95, care în postare e 2,73 BGN X 2,516 RON = 6,87 RON, iar la stația din București este 6,58 RON. Motorina superioară e 3,16 BGN X 2,516 = 7,95 lei iar în București e 7,58 lei, aici diferența e un pic mai mare.

Se pare că doar la motorina standard e mai ieftin la bulgari, în postare e 2,81 BGN X 2,516 = 7,08 lei, iar în București 7,22 lei. In funcție însă de cursul de schimb folosit la plată, diferențele pot deveni și mai neglijabile”, a fost raţionamentul unui şofer, preluat de Gândul.

Care sunt preţurile în ţările europene

Conform valorilor afişate pe siteul cargopedia.ro, preţurile la benzină au valori sub 2 euro pe continent. Cu excepţia Islandei acolo unde un litru costă 2.144 de euro. În afara Bulgariei, un preţ mai mic la benzină se regăseşte în ţări precum Belarus, Rusia, Moldova, Ucraina şi Turcia. În primele două, pentru un litru de benzină să plăteşte chiar sub valoarea unui euro. În urma Islandei în topul ţărilor cu cea mai scumpă benzină se află Danemarca, Norvegia şi Finlanda.

Urmăriți Playsport.ro și pe