Să facem din fotbal un sport individual – Comentariu Robert Zanfir

Robert Zanfir 14.07.2022, 09:35
Să facem din fotbal un sport individual – Comentariu Robert Zanfir

Dacă am face din fotbal un sport individual, sunt convins că am avea momente de magie, ca să nu zic de rătăcire, colectivă.

Telegrafic:

Cum să te Faci de Râs. Pe cât de rapid a devenit o echipă mare a fotbalului intern, pe atât de repede CFR Cluj a căpătat și din metehnele locului.

Să facem din fotbal un sport individual

Că am ajuns atât de jos, încât nici măcar Jules Verne nu ar avea imaginația să descrie infernul pe care îl traversăm… o știm. Că nu înțelegem ce ne-a lovit, o recunoaștem pe la colțuri. Că habar n-avem cum să ieșim din povestea asta, se vede cu ochiul liber. Că nu avem deprinderea necesară pentru a ne autoevalua, intuim și asta. Iar cacofonia ar putea continua la nesfârșit.

Un tur. Atât a rezistat în Europa campioana României, aceeași în ultimii cinci ani. Un tur! Ca să nu ne mințim singuri: Conference League nu este decât un rococo născocit de UEFA pentru a amăgi pedestrimea fotbaliatoare. CFR Cluj, eliminată din primul tur preliminar al Ligii Campionilor de „giganții” de la Pyunik Erevan. Rușine cu repetiție, după ce în urmă cu patru ani, vă amintiți, desigur, pățea ocara cu Dudelange. Un alt căpcăun nedreptățit și subevaluat al Europei. Și după ce, nu mai departe de sezonul trecut, echipele românești părăseau in corpore cupele europene după primul tur preliminar jucat.

Paranteză istorică

Luați letopisețele la mână. Căutați cronicile istorice. Buchisiți cărțile negustorilor, cărturarilor și aventurierilor. Mergeți înapoi, pe la 1600, 1700, 1800. Veți avea surpriza să găsiți un portret. Da, despre noi e vorba. „Românii sunt individualiști” și „nu muncesc decât pentru un scop imediat”.

Ei, da, iată o oglindă. Ciobită pe la colțuri, maculată de vreme, îmbâcsită de vremuri. Dar o oglindă în care ne-am putea privi. Poate am înțelege și de unde vin fenomenele David Popovici, Simona Halep, Hagi și alți meteoriți care ne luminează, întâmplător, întunericul istoric.

Scurtă acoladă „filosofică”

Lucrul în echipă presupune știința de a colabora, de a te pune în slujba unui bine comun, superior. Pentru asta e nevoie de spirit critic și autocritic. Iar aici se ajunge prin educație adevărată și autodeterminare.

Așadar, pune mâna pe carte, Românie, și vei (re)învăța să dai și cu piciorul în minge! Numai așa vom uita de dramoletele astea de prost gust care ne otrăvesc anii din urmă. Scuzați tonul.

Iar dacă nu, ne rămâne doar să facem și din fotbal un sport individual. Vom găsi, astfel, o providență de care să ne agățăm și care să ne ajute să driblăm unu-la-unu istoria, viața și alți adversari reali sau închipuiți.

Urmăriți Playsport.ro și pe