Sacrificăm meciul cu Germania pentru ”finala” cu Armenia? Trebuie să plece Rădoi dacă nu-l batem pe Mkhtarian? Dorinel, Ganezu’ și Vlădoiu oferă răspunsuri tranșante la întrebările fierbinți de la națională

Autor: Justin Gafiuc / 05.10.2021, 14:34
Sacrificăm meciul cu Germania pentru ”finala” cu Armenia? Trebuie să plece Rădoi dacă nu-l batem pe Mkhtarian? Dorinel, Ganezu’ și Vlădoiu oferă răspunsuri tranșante la întrebările fierbinți de la națională

Trei foști internaționali, cu peste 500 de meciuri în primele două ligi germane, răspund pentru playsport.ro la un set de trei întrebări cruciale înaintea partidei de vineri cu trupa lui Neuer și Sane

Partida de vineri cu Germania pică pentru ”tricolori” într-un context special. După instalarea noului selecționer, Hansi Flick, Mannschaftul a arătat o forță ofensivă copleșitoare și o defensivă impenetrabilă (zero goluri încasate cu Liechtenstein, Armenia și Islanda).

Adică un pericol crescut pentru trupa lui Rădoi în fața unui adversar reînviat după un final de mandat moleșit cu Joachim Low pe bancă. Va fi, apoi, partida cu Armenia, pe ”Ghencea”, finala pentru locul doi programată la numai trei zile distanță după deplasarea de la Hamburg.

Trei foști internaționali, cu experiențe în fotbalul german, răspund la trei întrebări cruciale pentru ”dubla” de la începutul lui octombrie:

1) Cum vi se pare că s-a schimbat naționala Germaniei după înlocuirea antrenorului?

2) Ar trebui ca Rădoi să protejeze în fața nemților o parte dintre oamenii de bază pentru a-i avea proaspeți la partida cu Armenia, vitală pentru obținerea locului de baraj către CM?

3) Dacă nu batem Armenia, ceea ce ar însemna diminuarea drastică a șanselor pentru baraj, ar trebui ca selecționerul Mirel Rădoi să plece?

”Doi-trei jucători esențiali menajați la Hamburg”

Dorinel Munteanu (53 ani)

A jucat în Germania la FC Koln (‘95-’99), Wolfsburg (‘99-’03), 241 meciuri și 32 goluri în primele două ligi și Cupa Germaniei

1. E limpede că Flick a adus un suflu nou, după ce finalul de mandat al lui Low a arătat o echipă a Germaniei plictisită. Dar Mannschaftul redevine o forță, cu jucători care fuseseră folosiți mai puțin, dar deveniți acum oameni-cheie. Mă gândesc la Sane, Gnabry sau Werner. Au trecut la un sistem 4-2-3-1, renunțând la formulele 4-3-3 sau chiar 3-4-3, care n-au mai funcționat în ultimele luni cu Low.

2) Mi-e greu să cred că România poate scoate măcar un punct la Hamburg. Dar meciul cu Germania poate însemna un factor motivațional extraordinar, indiferent ce jucători va folosi Rădoi. Cred că Mirel se gândește în special la partida cu Armenia, în perspectiva căreia ar fi justificată o decizie de a menaja doi-trei jucători esențiali contra Germaniei. Totul trebuie judecat însă cu echilibru, să nu ne facem de râs cu vreo înfrângere rușinoasă!

3) Plec de la premisa că vom bate Armenia și nu va mai fi cazul să se deschidă subiectul selecționerului. Oricum, parcă Rădoi și-a mai schimbat un pic abordarea, nu mai e același de la începutul mandatului, când ne aruncam total în ofensivă și pierdeam. Poate că Olimpiada, desfășurată în condiții speciale de lot, l-a ajutat să aibă o revelație, să fie mai atent cu faza de apărare. Parcă și-a găsit un echilibru, a mai învățat, probabil, și din critici.

”Să li se spună oamenilor, frumos, realitatea”

Ionel Ganea (48 ani)

A jucat în Germania la Stuttgart (‘99-’03), 119 meciuri și 41 goluri în 1. Bundesliga și Cupa Germaniei

1) Flick aduce la națională aceiași filozofie ca la Bayern. Adică pragmatism, disciplină și o forță extraordinară de a supune adversarul. E suficient să te gândești la tradiția jocului Germaniei și afli răspunsul despre noua reprezentativă a nemților.

2) N-aș trata cu indiferență jocul de la Hamburg, care măcar prin atitudine poate însemna o încărcare pozitivă în așteptarea partidei cu armenii. De asemenea, a prinde un meci bun contra Germaniei îți aduce un plus ca jucător la nivel de cotă, de imagine. Grijă mare și la cartonașe, să nu pierdem oameni pentru Armenia! E important să fim la capacitate maximă și la Hamburg, să nu fim o echipă largă, să nu dăm spații, să acoperim bine și între linii. Prin urmare, nu cred că ar trebui odihniți niște jucători în Germania, fiindcă oricum nu-ți garantează nimeni că vei învinge apoi Armenia.

3) Dacă nu batem Armenia, ar fi frumos ca oamenilor să li se spună realitatea clar: facem o reconstrucție, sacrificăm o campanie, vrem să creăm o echipă cu o medie de vârstă mai scăzută. Iar Rădoi ar fi util să continue pe acest raționament, pentru că-i știe bine pe jucători, a lucrat cu mulți și la U21.

”Cu cei mai buni oameni contra Germaniei”

Jean Vlădoiu (52 ani)

A jucat în Germania la FC Koln (‘96-’98), Kickers Offenbach (‘99-’00), 204 meciuri și 16 goluri în primele două ligi și Cupa Germaniei

1) Indiferent de selecționer, Germania se reașează ca o forță. Mi-e greu să înțeleg cum nemții au avut acea cădere cu Low, nu mă gândeam niciodată să văd jocuri așa de slabe ale Mannschaftului. E devreme să ne dăm seama cât plus valoare va aduce Flick, dar e clar că discutăm, despre un grup redutabil și de o arie de selecție fantastică. Cu siguranță, România va întâlni la Hamburg un colos greu de răpus.

2) E important să jucăm cu cei mai buni oameni și la Hamburg. Uitați-vă și la nivel de club cum o zi mai proastă a unui gigant precum Real Madrid a permis acea surpriză incredibilă a victoriei obținute de Șerif Tiraspol pe ! Asta cu odihnitul jucătorilor nu e o chestiune relevantă. Eu mă simțeam bine când jucam din trei în trei zile. Iar la Pitești am făcut recent experimentul ăsta: am menajat patru-cinci jucători în Cupă cu Botoșaniul, dar apoi, cu Chindia, nu am văzut nicio diferență între cei care au fost odihniți și ceilalți. Asta confirmă că, atunci când ești pregătit și ai un mental bun, nu te încurcă deloc să joci la trei zile distanță.

3) Am lucrat atâția ani alături de Mirel încât mi-e greu să mă pronunț pe o asemenea temă. Nu mi-aș dori să fie schimbat. Și eu, la Argeș, aș vrea să lucrez cu Prepeliță și cu Ianovschi ani de zile de-acum înainte. Dar rezultatele sunt cele care te țin sau nu ca antrenor. Dacă nu vom reuși să ne calificăm la Mondiale se pierd mulți bani, se îndepărtează sponsorii. Iar pentru președintele FRF va apărea această dilemă: să continue cu Mirel sau să caute alt selecționer. Dificil de dat un răspuns pe ipoteze!