Scandal cât capitala de mare la CSM București! Nicusor Dan implică DNA după controlul efectuat la clubul primăriei

Pintilie Iosif 21.11.2022, 14:22
Scandal cât capitala de mare la CSM București! Nicusor Dan implică DNA după controlul efectuat la clubul primăriei

Nicușor Dan a anunțat o că a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la mai multe nereguli sesizate în perioada 2017-2022. Acestea au fost identificate de Corpul de Control.

Nicușor Dan trimite CSM București în judecată

Nicușor Dan susține că din echipă s-au extras aproximativ 200.000 de lei sub formă de prime către personalul administrativ al clubului, mai exact de către Gabriela Szabo, directorul general al clubului.

Mai mult, aceiași Gabriela Szabo este acuzată că ar fi semnat un contract cu o companie, privind cesiunea drepturilor de autor, fiind suspectă de un posibil conflict de interese.

Nicușor Dan continuă acuzațiile și spune că, deși au fost investite sume mari de bani în club, dar și multiple reorganizăriu, nu s-au adus îmbunătățiri.

Între 2018 și 2022 au fost mai multe procese în care echipa a fost implicată, aceste litigii aducând o pierdere bugetară de aproximativ 3 milioane de lei, din care aproape jumătate reprezintă cheltuielile cu avocații.

În același timp, Nicușor Dan acuză că nu exită o bază de date care să clarifice câți sportivi sunt legitimați la CSM București, în rapoarte făcându-se doar aproximări. Primarul general al capitalei spune că nici măcat în privința transferurilro nu există o politică clară.

Mesajul integral postat de Nicușor Dan

”Voi sesiza DNA pentru nereguli depistate la Clubul Sportiv Municipal (CSM București) ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea CSM în perioada 2017-2022.

În anul 2018, CSM a plătit prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajați care nu aveau dreptul la acești bani, mai exact personalului administrativ. Primele pentru câștigarea competițiilor se puteau acorda potrivit legislației în vigoare la acel moment numai sportivilor și colectivelor tehnice (antrenori, medici, kinetoterapeuți).

O parte consistentă din suma totală achitată personalului administrativ, respectiv 190.965 de lei, a fost încasată în mai multe tranșe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo tot sub formă de primă.

Totodată, Corpul de Control a identificat și un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea Clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în același an, un contract de cesiune de drepturi de autor.

Pe lângă aceste probleme, s-au constatat și că reorganizările succesive ale instituției, făcute în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătățire a activității.

Litigiile din perioada 2018-2022 au generat costuri de 2.928.065 de lei reprezentând cheltuieli cu avocații de 1.205.213 de lei și despăgubiri și cheltuieli de judecată în valoare de 1.722.852 de lei (până la acest moment).

De asemenea, nu s-a găsit o bază de date a numărului de sportivi, pe secții și pe vârste, astfel că toate cifrele furnizate către PMB pentru intervalul 2018-2022 au fost niște aproximări nefundamentate.

În plus, nu există o procedură cu privire la transferul sportivilor, cu privire la criteriile care trebuie avute în vedere în procesul de selectare a unui sportiv, la  cum se aproximează valoarea unui sportiv, fapt care a dus de-a lungul vremii la pierderi financiare.

În urma neregulilor administrative găsite, a fost sesizată comisia de disciplină și au fost dispuse măsuri de remediere a situației”, este mesajul postat de Nicușor Dan pe pagina personală de socializare.