Scandal monstru în Bundesliga. „Puștiul-minune” de la Borussia Dortmund nu ar avea vârsta pe care o pretinde

Gabriel-Alexandru Ioniță 13.01.2023, 11:44
Scandal monstru în Bundesliga. „Puștiul-minune” de la Borussia Dortmund nu ar avea vârsta pe care o pretinde

Youssoufa Moukoko, atacantul german născut în Camerun care evoluează în prezent pentru Borussia Dortmund, este acuzat că a mințit în legătură cu vârsta sa reală. Așa cum se întâmplă frecvent cu jucătorii născuți în Africa. Acest fenomen este unul care durează deja de mulți ani și este provocat de faptul că pe acest continent nu există anumite rigori legate de înregistrarea nou-născuților, așa cum se întâmplă în celelalte zone ale lumii. Mai exact, certificatele de naștere pot fi foarte ușor falsificate.

Youssoufa Moukoko, atacantul de la Borussia Dortmund, acuzat că ar avea de fapt 22 de ani, ci nu 18

Iar acest lucru s-a întâmplat de foarte multe ori de-a lungul anilor. Cu precădere în sport. Și mai ales în fotbal. Este bine-cunoscut faptul că jucătorii tineri au întotdeauna cote de piață mai bune decât cei mai în vârstă. De asemenea, ei sunt priviți de cluburi drept investiții în viitor. Din aceste motive, un fotbalist, cu cât este mai tânăr, cu atât are mai multe șanse de a prinde un transfer bun. Bineînțeles, trebuie să fie ajutat și de calitățile sale.

Dar în mare aceasta este paradigma în care se întâmplă lucrurile în fotbalul african. Cel mai elocvent și recent exemplu în acest sens este reprezentat de ce s-a întâmplat la începutul acestui an la una dintre naționalele de juniori ale Camerunului. La o analiză foarte atentă, s-a constatat că cei mai mulți dintre jucători au mințit cu privire la vârsta lor. Și în realitate erau mai „bătrâni” decât susțineau.

De același lucru este acuzat acum și Moukoko. Iar acuzația pare cu atât mai de luat în calcul cu cât ea vine chiar de la tatăl său adoptiv. Conform presei din Germania, acesta i-a trimis anul trecut unui jurnalist un document despre care pretinde că ar fi adevăratul certificat de naștere al atacantului născut la Yaounde. Documentul, făcut pe numele Youssoufa Mohamadou, ar atesta faptul că atacantul de la Borussia Dortmund nu ar fi de fapt născut în 2004, așa cum susține el, ci în 2000. Astfel, el nu ar avea în prezent 18 ani, ci 22, întrucât este născut în noiembrie.

Atacantul și-ar putea pierde recordul stabilit în Bundesliga

Contactată pentru a oferi o reacție pe seama acestui subiect, Federația Germană de Fotbal nu a dorit să facă acest lucru. „Nu comentăm nicio speculație”, a transmis DFB. Dacă s-ar dovedi în cele din urmă că într-adevăr este mai în vârstă decât susține, acest lucru ar putea reprezenta un impediment major în calea unui eventual transfer al lui Moukoko. Recent, s-a scris despre un interes al celor de la Newcastle pentru el.

De asemenea, el ar rămâne și fără recordul de „cel mai tânăr marcator din istoria Bundesligii”. În decembrie 2020, Youssoufa Moukoko a marcat pentru Borussia Dortmund în meciul din deplasare cu Union Berlin. La vremea aceea, el avea, teoretic, 16 ani și 28 de zile. Dacă se va dovedi că are cu 4 ani în plus față de cât susține, atunci el va rămâne, în mod evident, fără acest record.

Sursă foto: Instagram / youssoufa_10

Urmăriți Playsport.ro și pe