Schimbare de regulament în fotbalul românesc. Răzvan Burleanu și angajații săi au luat o decizie de ultimă oră

Robert Zanfir 16.07.2022, 18:23
Schimbare de regulament în fotbalul românesc. Răzvan Burleanu și angajații săi au luat o decizie de ultimă oră

FRF a schimbat regulamentul în privința cartonașelor galbene. Acestea vor fi anulate la fiecare final de sezon și nu vor mai fi preluate în sezonul următor.

Noul sezon din fotbalul românesc a debutat cu mai multe schimbări. Liga 1 s-a rebranduit. Se va numi Superliga, după numele sponsorului principal. Mai mult, sezonul care tocmai a început este primul în care fotbalul românesc va profita de sistemul VAR. Prima echipă care a simțit pe „viu” eficiența video-arbitrajului este Universitatea Craiova. Oltenii l-au pierdut pe Alex Mateiu, eliminat în urma unei decizii din camera VAR.

Schimbare de regulament în fotbalul românesc. Decizia lui Răzvan Burleanu

O nouă schimbare va privi regula cartonașelor galbene. Acestea nu vor mai fi preluate de la un sezon la altul. Răzvan Burleanu (președinte FRF), Gino Iorgulescu (prim-vicepreşedinte FRF) și Octavian Goga (vicepreşedinte FRF) au făcut parte din Comitetul de Urgență al FRF, care a decis să modifice articolul 40 din Regulamentul Disciplinar.

Cartonașele galbene primite de jucători/antrenori în faza play-out-ului sau a play-off-ului campionatelor Liga 1, Liga 2 și Liga 3 și suspendările rezultate ca urmare a cumulului de cartonașe galbene nu vor fi preluate în sezonul competițional următor,
Decizie FRF

  • Cartonaşele galbene primite într-o competiţie nu sunt preluate sau executate în altă competiţie.
  • Cartonașele galbene sunt preluate în cadrul fazelor succesive ale aceleiaşi competiţii. Prin excepţie, avertismentele primite în prima fază a competiţiei/până în optimile de finală ale Cupei României nu vor mai fi preluate în jocurile de baraj/sferturile de finală ale Cupei Românei.
  • Avertismentele primite în sezonul regular al Campionatului Național „Liga I” și „Liga a 2-a” nu vor fi preluate în jocurile din play-off / play-out.
  • La jocurile de baraj din faza a III-a a Campionatului Național „Liga I” și „Liga a 2-a” nu se va ține cont de avertismentele primite de jucători în fazele anterioare, pentru niciuna dintre echipele între care se dispută meciurile.

Formatul Superligii a fost stabilit

Din sezonul 2022/2023, Liga 1 se va numi Superliga, după cum au anunțat reprezentanții LPF. Modul de desfășurare a Superligii va fi același ca și în stagiunea trecută. La startul sezonului s-au înscris 16 echipe, care vor juca 30 de etape, tur-retur, în sezonul regulat. La finalul acestuia, primele 6 vor merge în play-off, unde vor juca alte 10 etape, tur-retur. Celelalte 10 echipe vor merge în play-out, unde vor disputa doar 9 etape, deci doar turul.

Sezonul va fi întrerupt în perioada 13 noiembrie – 3 decembrie 2022, timp în care se va disputa faza grupelor de la Campionatul Mondial din Qatar. Competiția va debuta pe data de 16 iulie și va beneficia de existența sistemului VAR.