Se cere excluderea naționalei SUA de la Campionatul Mondial din Qatar. Apel făcut de oficialii iranieni înainte de confruntarea directă

Ștefănescu Dragoș 28.11.2022, 13:41
Se cere excluderea naționalei SUA de la Campionatul Mondial din Qatar. Apel făcut de oficialii iranieni înainte de confruntarea directă

O nouă controversă a apărut la Cupa Mondială din Qatar. O companie media de stat din Iran cere excluderea echipei Statelor Unite din competiție. Motivul invocat de iranieni este uluitor.

Iranienii cer excluderea echipei SUA de la Cupa Mondială din Qatar

Iran și Statele Unite se vor înfrunta marți în cadrul Grupei B de la Cupa Mondială din Qatar. Partida este decisivă în vederea calificării în optimile competiției. Alături de cele două echipe, din Grupa B mai fac parte Anglia și Țara Galilor.

Înaintea acestei partide, Tasnim News Agency, o companie media de stat din Iran, a cerut excluderea SUA de la Cupa Mondială din Qatar. Motivul invocat de iranieni este uluitor. Aceștia reclamă faptul că americanii au postat clasamentul grupei din care fac parte, iar steagul Iranului a fost modificat. Mai exact, emblema republicii islamice a fost scoasă de americani în semn de protest față de guvernul de la Teheran.

Potrivit paragrafului 13 din regulamentul FIFA, orice persoană care atacă demnitatea sau integritatea unei țări, o persoană sau un grup de persoane va fi sancționat cu o suspendare de minim 10 meciuri sau pe o perioadă determinată, sau poate primi orice altă sancțiune disciplinară.

Din cauza faptului că echipa de fotbal a SUA a postat o poză cu steagul Republicii Islamice a Iranului modificat, aceștia au încălcat regulamentul FIFA, iar pedeapsa corectă pe care ei ar trebui să o primească ar fi o suspendare de minim 10 meciuri.

Echipa de fotbal a SUA trebuie exclusă de la Campionatul Mondial”, au transmis jurnaliștii iranieni de la Tasnim News Agency, potrivit Daily Express.

Protestul jucătorilor iranieni față de represiunile guvernului de la Teheran

Luni, 21 noiembrie, Anglia și Iran s-au înfruntat în cadrul grupei B de la Campionatul Mondial din Qatar. Englezii s-au impus categoric cu scorul de 6-2.

Startul partidei a fost marcat de un gest inedit al jucătorilor din naționala Iranului. Aceștia au refuzat să cânte imnul în semn de protest la adresa represiunilor din țara lor. Gestul fotbaliștilor a fost imediat comentat de jurnalistul Borzou Daragahi. Acesta consideră că jucătorii au dat dovadă de mult curaj, având în vedere tratamentul la care au fost supuse în ultima perioada legende ale fotbalului iranian.

Băieții ăștia riscă enorm! Regimul a emis mandate de arestare pe numele legendelor din fotbal care au vorbit împotriva lui și a încarcerat mai multe actrițe doar pentru că au apărut fără hijab în public. Cum vor fi ei tratați la întoarcerea în țară, pe aeroportul din Teheran?”, a transmis Daragahi.

Suporterii iranieni care au asistat la partida cu Anglia au susținut demersul fotbaliștilor. În plus, fanii au huiduit cu inverșunare în timpul intonării imnului țării lor, iar mulți dintre ei au avut pancarte cu mesajul ”Femeie, viață, libertate”.

În Iran au izbucnit proteste majore după ce Masha Amini (23 de ani) a murit după ce a fost arestată pentru că a refuzat să poarte corect hijabul. Autoritățile au oprit protestele cu o violență uluitoare, ce a provocat furia cetățenilor iranieni.

Urmăriți Playsport.ro și pe