Liga 1 traversează un sezon dificil, echipele Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni fiind în pragul falimentului.
În acest context, tot mai multe voci cer schimbarea sistemului competițional din Liga 1. Fostul președinte de la Rapid și Dinamo, Dinu Gheorghe (66 de ani), propune un play-off cu opt echipe.
Dinu Gheorghe este de părere că un play-off cu opt echipe ar fi mai atractiv în acest moment:
Nu, e bine cu 16. De ce 6 cu 10? La play-out se joacă un singur meci. Să se facă cu 8 în play-off. Ar fi timpul să jucăm 8 cu 8. Avem 8 echipe care au emis pretenții. Jocul lor nu a strălucit, dar au fost mai organizate.
Eu zic că ar fi un sistem 8 cu 8, tur-retur. Dacă ar fi 8 cu 8 nu aș mai tăia punctele. Toată lumea se agață. Când sunt pe locul doi sunt fericiți, iar când ajung pe primul loc nu le mai convine”, a spus Dinu Gheorghe, pentru ProSport.
Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a vorbit, marți, despre situația financiară a cluburilor din Liga 1.
Un alt subiect, care nu s-a aflat pe ordinea de zi, dar care a fost acoperit de noi ca administrație, împreună cu colegii din CEx, face referire la problemele financiare din primele 3 ligi. FRF urmărește situația financiară a întregului fenomen fotbalistic. Pandemia a afectat fotbalul, a fost cea mai puternică criză cu care fotbalul s-a confruntat după cel de-al doilea Război Mondial. Fotbalul chiar a fost blocat pentru câteva luni.
Cluburile din România au pierdut numai în 2020 peste 7 milioane de euro. Toate veniturile au scăzut, cele din bilete, transferuri”, a spus șeful de la FRF.
Pandemia de COVID a pus fotbalul într-o situație foarte dificilă. Situația din România nu poate fi diferită față de cea din Europa. Vedem la cluburi precum Gaz Metan, Clinceni, sunt probleme și alte cluburi din Liga 1 în ceea ce privește posibilitatea de a ține pasul cu plata datoriilor.
În ceea ce privește reglarea pe care o poate face FRF, singurul instrument pe care îl avem azi la îndemână e sistemul de licențiere. Astfel, aș vrea să clarific că FRF nu poate să intervină pe modul în care sunt distribuite veniturile către cluburi din drepturi TV.
Ceea ce trebuie să ținem cont, veniturile din drepturile TV nu acoperă azi cheltuielile salariale pentru cluburile din Liga 1. Media cheltuielilor cu personalul a fost de două ori mai mare decât veniturile din drepturile TV. Trebuie să luăm în calcul nu doar jucătorii.
Avem cheltuieli cu alți creditori în valoare de 28 de milioane de euro. Dacă vrei să îți garantezi activitatea, trebuie să iei în calcul și aceste lucruri.
Atunci când iei decizia de a bloca o anumită garanție, scade credibilitatea cluburilor pe piața bancară”, a mai spus Răzvan Burleanu, după ultimul Comitetului Executiv al FRF.