Bogdan Stelea a fost portarul „Generaţiei de Aur”, Arnold fiind prezent alături de naţionala României la cinci turnee finale.
Trei de Campionat Mondial (1990, 1994 şi 1998) şi două de Campionat European (1996 şi 2000). Chiar dacă a încercat şi o carieră în antrenorat, fostul mare portar nu a fost la fel de „perseverent”.
Ultima experienţă a fost pe banca Viitorului în 2014. De atunci, Stelică a rămas în afara dreptunghiului verde, fiind mult mai vizibil în platourile de televiziune. La ultima sa apariţie, el a explicat că fotbalul i-a ocupat atât de mult timp, încât i-a afectat inclusiv rezultatele la învăţătură.
”Eu am rămas corigent. Mi s-a interzis să mă mai duc la fotbal, ai mei profesori fiind. Eu învățam la ce îmi plăcea și când aveam timp. Toată energia mea se îndrepta către fotbal, iar în treapta întâi eram la un liceu unde trebuia să învăț. Ajungeam acasă, nu aveam cum, eram terminat, eram mort de obosit. Nu eram în stare să țin pasul. N-am repetat niciun an, dar am rămas corigent la Chimie, la Rusă”, a povestit fostul goalkeeper, la Digi Sport.
Repere pentru generaţia viitoare
Bogdan Stelea speră ca următoarele generaţii de fotbalişti să îi depăşească performanţele. Cu 91 de selecţii la echipa naţională şi 10 trofee cucerite, el este considerat unul dintre cei mai buni portari din istoria fotbalului românesc.
„Mă bucur că am reușit să fiu acolo și că am jucat turnee finale. A fost frumos, am fost norocoși să prindem o astfel de perioadă. E clar că nu a fost doar noroc. În primul rând a fost o preocupare pentru a face performanță și pentru a investi în fotbal. Am avut noroc de oameni care conduceau cum trebuie și care se gândeau la viitor”, şi-a adus aminte Bogdan Stelea.
Bogdan Stelea a fost secund în mandatul lui Răzvan Lucescu pe banca naţionalei
Punctul nevralgic
Fostul portar ştie unde trebuie lucrat pentru ca naţionala să revină la performanţele de altădată. Până când vor impune din nou respect pe continent, tricolorii încep campania de calificare pentru Euro 2024. Primul meci este peste o lună şi jumătate.
”Chestia e că ușor-ușor ne dăm seama unde există probleme la noi. Ar trebui să începem să lucrăm în direcția asta. În primul rând ai nevoie de mental, de o minte sănătoasă pentru a fi bine fizic. După aceea, este destul de ușor să-ți folosești mintea.
Eu aș prefera să pregătim jucătorii mental, să știe să facă sacrificii și să știe să sufere. Pentru asta ai nevoie de minte. De oameni educați în spiritul ăsta”, a încheiat Stelea.