Secretul bine ascuns al lui Adrian Mutu a ieșit la iveală după ani buni. Cum era poreclit „Briliantul” când era junior

Olteanu Ștefan 26.09.2022, 00:01
Secretul bine ascuns al lui Adrian Mutu a ieșit la iveală după ani buni. Cum era poreclit „Briliantul” când era junior

Adrian Mutu a dezvăluit, în cadrul unui podcast, că înainte de a fi poreclit „Briliantul” sau „Il Fenomeno” i-a fost atribuit un alt supranume ieșit din comun. Se întâmpla pe vremea când fostul mare atacant al echipei naționale se afla în perioada junioratului și îmbrăca tricoul formației FC Argeș.

„Brontozaurul”, așa era poreclit Adrian Mutu, înainte de a deveni cunoscut drept „Briliantul”

Să fii poreclit în lumea fotbalului nu este un lucru nou, iar atunci când vorbim despre Adrian Mutu, cele mai cunoscute supranume pe care le-a primit fostul mare atacant al echipei naționale sunt „Briliantul” și „Il Fenomeno”.

Cu aceste porecle s-a ales când deja impresiona în fotbalul internațional și dădea goluri pentru echipe prestigioase. Însă, în vremea junioratului Mutu era strigat de apropiați sub o altă formă.

„Brontozaurul”, aceasta a fost prima poreclă a lui Adrian Mutu, pe care a primit-o din partea lui Mihai Ivanovschi, antrenorul pe care l-a avut la FC Argeș.

„Mâncam la cantină și pe vremea aia rupeam grișul cu lapte. Era o delicatesă. Atunci venea în cănile alea de aluminiu. Am mâncat vreo 5-6 porții. Am mâncat până mi-a venit rău.

Și când m-a văzut Mihai Ianovschi mi-a zis: „Bă, mănânci ca un brontozaur!”. Când au auzit băieții, au râs și așa mi-a rămas. Dar nu pentru mult timp. Apoi mă strigau Bronto, era mai simplu.

Peste un timp am fost la un turneu în Ucraina. Am jucat foarte bine, am și câștigat turneul. Ucrainenii voiau să mă strige, au întrebat cum mă cheamă și ai noștri au spus: Bronto.

Ei n-au înțeles prea bine și mă strigau Broni, Broni, Broni! Și Broni mi-a rămas de la 10 ani până la finalul junioratului. Dacă mă strigă cineva Broni pe stradă, mă întorc”, a spus Adrian Mutu, la podcastul ”Vreau să știu by Cătălin Oprișan”.

Adrian Mutu a făcut pasul la echipa mare a lui FC Argeș în 1996 și i-a rămas alături până în 1999, când a plecat la Dinamo. După un singur an petrecut în tricoul „câinilor”, Mutu s-a transferat la Inter, în Italia.

Adrian Mutu rămâne „Il Fenomeno” în istoria Fiorentinei

Adrian Mutu a evoluat pentru Fiorentina în intervalul 2006 – 2011. În 143 de meciuri, el a marcat 69 de goluri și a oferit 27 de pase decisive. Fanii formației viola l-au strigat în tot acest timp drept „Il Fenomeno” și îi duc dorul lui Mutu inclusiv în ziua de azi.

În 2021, la inițiativa site-ului firenzeviola.it, s-a creat un sondaj prin intermediul căruia fanii Fiorentinei au putut vota cel mai valoros fotbalist din ultimele două decenii. Iar dintr-un total de 16 candidați, „Il Fenomeno” a ieșit învingător.

Adrian Mutu l-a surclasat cu 20 de voturi pe Luca Toni, iar printre jucătorii care au mai făcut parte din sondaj se regăsesc Giuseppe Rossi, Gonzalo Rodriguez, Rui Costa, Di Livio, Jovetic, Chiesa, Ribery, Borja Valero, Gilardino și Rigano.

„Mulțumesc din inimă tuturor celor care m-au votat drept cel mai bun jucător al Fiorentinei din ultimii 20 de ani” a fost mesajul lui Mutu pentru fanii săi.

Adrian Mutu nu uită și nu iartă. Antrenorul Rapidului nu a avut milă de naționala lui Edi Iordănescu.