Senzație în șah! Campionul mondial are doar 17 ani

Bordei Radu / 29.12.2021, 16:49
Senzație în șah! Campionul mondial are doar 17 ani

Nu degeaba șahul este sportul minții, acolo nu contează vârsta ci doar abilitățile și gândirea analitică. Tactica aleasă, arta de a anticipa ce mutări face adversarul, toate acestea fac parte din arsenalul unui campion adevărat. De aceea, multă lume consideră că pentru a deveni mare maestru în șah, este nevoie de multă experiență.

Nu este cazul întotdeauna, iar din când în când apare câte un fenomen care impresionează în acest sport extrem de dificil. Așa este și cazul ultimului nume important din acest fenomen, un puști minune de doar 17 ani. Acesta a reușit performanțe impresionante la o vârstă fragedă.

Senzație în șah. La doar 17 ani, un sportiv din Uzbekistan a devenit campion mondial la șah rapid

Nodirbek Abdusattorov este mare maestru la o vârstă la care alții de abia adescoperă acest sport. Și își măsoară inteligența contra celor mai importanți jucători din lume. Așa a fost la Campionatul Mondial de șah rapid, de la Varșovia, unde uzbekul a reușit să câștige titlul.

Performanța a fost cu atât mai impresionantă cu cât principalul rival a fost norvegianul Magnus Carlsen. Acesta era deținătorul celor trei mari titluri mondiale în șah, clasic, rapid și blitz. La șah clasic, norvegianul tocmai ce îl învinsese pe rusul Ian Nepomniaci, în urmă cu 18 zile.

Dar, la șah rapid, a venit rândul tânărului șahist din Tașkent să se impună. Marele maestru de 17 ani a obţinut şapte victorii, inclusiv contra lui Carlsen, cinci remize şi o singură înfrângere, la ucraineanul Anton Koborov, acumulând în total 9,5 puncte. În finală a trecut chiar de rusul Nepomniaci, care a pierdut a doua finală la rând. După ce partidele de şah rapid s-au încheiat la egalitate, totul s-a decis într-o confruntare blitz

Departajarea care a creat controverse. Cum a fost ales campion mondial sportivul din Uzbekistan

Nepomniaci, Carlsen şi americanul Fabiano Caruana au acumulat același punctaj cu Abdusattorov. Așa că a trebuit să se facă o departajare pentru a se demsemna noul campion mondial în această disciplină. Departajarea ps-a făcut după criteriul jucătorilor cu cea mai bună statistică. Acest criteriu nu este unul prea popular, iar Carlsen l-a calificat ”complet stupid”. Cu toate acestea norvegianul a fost nevoit să accepte triumful rivalului din Uzbejistan. Nodirbek Abdusattorov a încasat un premiu de 60.000 dolari.

La Mondialul de şah rapid partidele se desfăşoară pe durata a 15 minute plus zece secunde pentru fiecare mutare. Competiția de blitz, cu 3 minute pe ceas pentru fiecare competitor, urmează să înceapă miercuri, 29 decembrie, tot la Varșovia.