Și-acum să vezi transferuri, nene!

Gabriel Berceanu / 02.06.2022, 17:16
Și-acum să vezi transferuri, nene!

Nu apucă bine fotbalul cu arbitru și rezultat să ne iasă din calendare și griji, în buza verii, că începe deja meta-fotbalul. Vânzoleala, zvonistica, pulberea de bugete, mai mult încropeală: perioda de transferuri! Ce ne ține prinși în ea e tocmai imprevizibilul. Oare o să se întărească X? Ce se va întâmpla cu Y? E o bucățică de suspans din carnea bătrânului fotbal, e miraj, deci e frumos. Dar azi aș vrea să ne îndreptăm spre ce e trist. Previzibilul!

Până la lucruri definitive și puncte bifate pe strategii coerente, să ne apucăm de treabă plecând de la un zvon, cum altfel? Cristiano Figuieredo și Jonathan Rodriguez de la Dinamo ar urma să ajungă la Universitatea Cluj. Trageți aer în piept: începe dansul!

Lotul yo-yo al amărăciunii

La 31 de ani, Cristiano e un portar lusitan născut la Munchen. Care, în acest sezon, a apărat pentru Dinamo și în meciuri de Liga 1 încheiate 0-3, 0-4, 1-3. Și în altele, mai bune. De ce să transferi tu, U Cluj, nou-promovata, revenita din cenușă, un portar care are 10 meciuri mari și late în toate competițiile din acest sezon, punând și cele de la CFR? De ce ai nevoie de portarul de rezervă sau semi-titular, dacă vreți, al echipei pe care tocmai ai învins-o și ai retrogradat-o, fost fotbalist la Hermannstadt, retrogradată cu el în poartă?!

Tot la 31 de ani, Rodriguez a fost bun la Botoșani, inexistent la CFR Cluj, apoi nu a devenit determinant și nici măcar titular integralist meci de meci la Dinamo. Echipă pe care tu, U, ai depășit-o, repet! În dublă manșă! 

Scuzați introducerea prea lungă, ajungem astfel la previzibilul trist despre care vorbeam. U Cluj, că ea vine acum din L2, ar putea fi doar un exemplu. Poate că nu îi va transfera pe cei doi. Dar nu v-ați săturat de acest scenariu, al nou-promovatelor care “se întăresc” alegând din același lot amorf de jucători mediocri ai retrogradatelor? Acest lot yo-yo care basculează între L1 și L2 fără producă mai mult decât comisioane?

Miturile ne omoară….

Veți spune că “U” a promovat tocmai aducând în iarnă jucători precum Romario Pires, Fl. Ilie, I. Filip, Ely Fernandes. Da, pentru o echipă de Liga 2 a fost un mercato de elită! Și rețeta a funcționat, Universitatea fiind inclusiv prin acești jucători mai bună decât formațiile din Liga 2. Atenție, Liga 2! Mai bună și decât un Dinamo pe perfuzii. Dar asta nu are legătură cu Liga 1! Punem rămășag că pe aceeași linie de transferuri, poate chiar cu cei de mai sus, Universitatea s-ar bate la retrogradare sezonul ce vine?

Circulă un mit potrivit căruia o nou-promovată nu va rezista în Liga 1 cu nucleul pe care îl are din eșalonul secund. L-aș crede, dar câte formații ați văzut să încerce asta și să nu reușească? Vă amintiți măcar trei? Mai e un mit, că vei rămâne în Liga 1 doar cu ajutorul fotbaliștilor cu experiență. Trebuie să populezi lotul, pe cale de consecință, tocmai cu acești fotbaliști yo-yo, un sezon la retrogradarea în L1, altul la promovarea din L2. Veterani, blazați, cei mai mulți interesați, cumva legitim, doar de banii unui final de carieră. Nu? Și atunci, cu ei pleci tu în provocarea unde e nevoie de exuberanță, poftă de fotbal și dăruire?

Când U Cluj a jucat zilele acestea finalele naționale atât la Juniori Elită Under 19, cât și U17, nu e și mai trist?

Banii mai repede și aproape sigur

Acest lot yo-yo nu are personalitate, dar există. De aceea nici nu merită nominalizări, ci analize. E un fenomen, cine îl neglijează urăște fotbalul! Sunt jucători șterși, cu minimum 5-6 echipe de subsol L1 în CV, câțiva care au prins un sezon “de bancă” pe la “granzi” au și mai mare căutare! 

Mulți români, dar și un segment deja important de străini. Aduși de prin toate colțurile fotbalului profesionist, fix de la nunta lui cu dragul de-a bate mingea. Nu pleacă de aici, din fotbalul nostru, tocmai pentru că e confortabil să fii în lotul yo-yo. Pierzi sau retrogradezi? Vine altă echipă! Fie că ești din Brazilia, Capul Verde sau Albania, ai prins minute prin Liga 1 deci ești „vital”.

Și asta și pentru că nu am inventat noi plimbarea acestui tip de lot. Nici măcar esența lui. Dar am moștenit-o, am preluat-o, a venit la pachet cu toate bunele și relele. De ce? Pentru că e mai ușor să iei banii după un astfel de transfer, decât să aștepți să crească puștii talentați cu care ai jucat finalele la Elită, spre exemplu. Așa, ai bani aproape cerți și repede. La talente e nevoie de grijă, de răbdare, de FOTBAL. Adică de imprevizibil, chiar dacă ai câștiga mai mult.

Vine vara, să curgă zvonurile! Și comisioanele! It’s yo-yo time! Iarăși?!