Spălați imaginea și evitați retrogradarea!

Alin Buzărin 20.09.2022, 14:01
Spălați imaginea și evitați retrogradarea!

Care sunt obiectivele echipei naționale în ”dubla” cu Finlanda și Bosnia? Să fim sinceri cu noi înșine și să recunoaștem care ne sunt țintele reale, nu himerele

Optimiștii și consumatorii de vorbe goale vor pune placa aceea veche, cu calificarea din această grupă în care pe lângă noi și adversarele enumerate mai sus, mai viețuiește și Muntenegru. Echipa aceea pe care am considerat-o întotdeauna inferioară nouă, dar care în iune tocmai ne-a dat un 5-0 ”aggregate” de nu ne-am văzut. Dacă, din postura noastră de lanternă roșie a grupei continuăm să batem câmpii despre calificare, înseamnă ă habar n-avem pe ce lume trăim și ce înseamnă, de fapt, reprezentativa României în acest moment.

Acel loc 54

Naționala României e lipsită de fotbaliști de valoare, e ocolită de antrenorii de top care au fost ofertați mai mult de formă (Hagi, Dan Petrescu, Boloni) și face și ea ce poate de la nivelul locului 54 în clasamentul mondial (ultima ierarhie publicată, cea de la finalul lunii august). De-aici trebuie să pornim discuția. Și să convenim că Edi Iordănescu n-avea cum să facă minuni la meciurile din iunie. 

Să arătăm altfel!

Mai țineți minte acel 3-0 al Muntenegrului în Giulești, din iunie? O seară groaznică și un etalon al maximei noastre coborâri valorice. Parcă niciodată n-am arătat atât de rău, iar meciurile acestea două, cu Finlanda afară și cu Bosnia acasă, exact asta ar trebui să ne aducă: să ne facă să arătăm mai bine. Să nu ne mai fie groază atunci câmnd urmează să joace echipa națională. Să nu ne mai temem de eșecuri. Să schimbăm această imagine deplorabilă, să căutăm mugurii speranței, atâția câți mai sunt.

Efectele unei posibile retrogradări

Având noi 3 puncte mari și late în clasament (o victorie cu Finlanda acasă, în rest înfrângeri pe linie, fără gol marcat), n-are niciun sens să vorbim despre promovarea în prima grupă valorică a Ligii Națiunilor. Liderul Bosnia are deja 8 puncte., distanța e mare, iar agățarea noastră de ”șansele teoretice” e complet contraproductivă. Nu, țelul nostru trebuie să fie să câștigăm la Helsinki vineri seara (Finlanda are 4 puncte și e imediat deasupra noastră). Dacă pierdem și acest meci, probabil că vom retrograda în grupa a treia valorică. Probabil că nici acesta n-ar fi vreun capăt de țară, dar postura de ”serie C” ne-ar arunca în urna a treia a viitoarelor trageri la sorți, ceea ce înseamnă că șansele noastre de a ne mai califica vreodată undeva vor scădea simțitor.

Viața după Niță și Chiricheș

La această acțiune vor lipsi jucătorii cei mai importanți ai echipei naționale din ultima vreme, chiar dacă evoluțiile recente ale lui Chiricheș sub tricolor n-au fost cele mai reușite. Poate că acesta e momentul în care ar trebui găsiți alți lideri printre jucători. Nu e ceva ușor, pentru că nu prea avem vârfuri valorice, nimeni nu joacă la vreun mare club de afară, nimeni nu se află în ipostaza de a ieși în evidență. Să fie Răzvan Marin? Sau Dennis Man? Sau Alibec? Parcă niciodată n-am fost atât de ”subșțiri” înaintea unor meciuri oficiale! Dăm pe dinafară de optimism, nu-i așa?