SPECIAL. Adversarii „tricolorilor” la EURO U21: vin în România fotbaliști de zeci de milioane de euro!

Gabriel Berceanu 18.10.2022, 19:49
SPECIAL. Adversarii „tricolorilor” la EURO U21: vin în România fotbaliști de zeci de milioane de euro!

La tragerea la sorți a grupelor turneului final găzduită de Ateneul Român din București, naționala U21 pregătită de Emil Săndoi și-a aflat adversarii din grupa B. 

Anul viitor, la Europeanul de tineret pe care România îl organizează împreună cu Georgia, tricolorii născuți începând cu 1 ianuarie 2000 vor lupta pentru glorie dar și pentru șansa de a se califica la Jocurile Olimpice Paris 2024. Primele trei clasate la turneul final vor obține această șansă. Până acolo însă, România trebuie să termine în primele două poziții din grupă, pentru a merge în sferturile de finală.

Playsport îți prezintă toate informațiile despre adversarii României U21 la turneul final european de anul viitor. Toate meciurile naționalei lui Săndoi vor fi găzduite de Stadionul Steaua, celelalte meciuri din grupa noastră urmând să se joace pe Stadionul Giulești.

SPANIA: favorita numărul 1 a turneului!

Vedete (club și cotă în milioane euro)

 • Nico Gonzalez (Valencia – 20), Sergio Gomez (Man City – 13), Bryan Gil (Tottenham – 12), Balde (Barcelona – 8), Abel Ruiz (Braga – 7)

Parcurs

 • A câștigat grupa preliminară la 9 puncte avans față de ocupanta locului secund, Slovacia. Per total, 8 victorii din 8 posibile, jucând inclusiv cu Irlanda de Nord, Lituania și Malta. Au învins România U21 într-un amical disputat luna trecută, cu 4-1.

Palmares

 • Spania a reușit să câștige de cinci ori trofeul și să dispute alte trei finale! Cea mai titrată reprezentativă europeană la acest nivel de vârstă, semifinalistă la ediția precedentă, 2021.

Selecționer

 • Luis de la Fuente (61 ani) pregătește din 2018 tineretul spaniol. Fost fundaș la Atletic Bilbao și Sevilla, a devenit antrenor în 1999, pregătind cluburi din eșaloanele inferioare iberice și echipa secundă a lui Bilbao. În perioada 2013-2018 a fost selecționer U19.

 

CROAȚIA: lot cu stranieri din campionate de top!

Vedete (club și cotă în milioane euro)

 • Sucic (RB Salzburg – 20), Sutalo (Dinamo Zagreb – 8), Stanisic (Bayern Munchen – 8), Franjic (Wolfsburg – 7,5), Simic (RB Salzburg – 5)

Parcurs

 • Locul 2 în grupă, depășită de Norvegia. A ocupat însă poziția secundă având un parcurs mai bun decât Finlanda, Austria, Azerbaidjan și Estonia. La baraj a reușit dramatic să se califice după 1-2 și 2-1 cu Danemarca, în urma loviturilor de departajare.

Palmares

 • Patru participări la EURO U21, doar faza grupelor la edițiile 2000 și 2004. A fost prezentă la ultimele două turnee finale unde, după eliminare în faza grupelor (2019) a reușit să atingă sferturile de finală în 2021.

Selecționer

 • Igor Biscan (44 ani) este un fost internațional cu o carieră de apreciat la Dinamo Zagreb, Liverpool și Panathinaikos. Din 2019 pregătește tineretul Croației, după ce a antrenat anterior pe NK Rudes și Rijeka în țara natală și pe Olimpija Ljubljana din Slovenia.

 

UCRAINA: pe nucleul Dinamo Kiev + Șahtior Donețk

Vedete (club și cotă în milioane euro)

 • Trubin (Șahtior Donețk – 8), Syrota (Dinamo Kiev – 3), Supryaga (Dinamo – 2,5), Bondarenko (Șahtior – 1,5), Sudakov (Șahtior – 1,5)

Parcurs

 • Locul 2 în grupa preliminară după Franța, dar înaintea naționalelor din Serbia, Insulele Feroe, Macedonia de Nord și Armenia. La baraj a trecut de Slovacia după 2-3 în deplasare și 3-0 la returul disputat în Polonia, din cauza conflictului din Ucraina.

Palmares

 • A treia participare din istorie la EURO, cea mai bună clasare vine din 2006 când a disputat finala dar a pierdut în fața Olandei. Ultima prezență, la ediția 2011.

Selecționer

 • Ruslan Rotan (40 ani) este un fost internațional ucrainean cu 100 de meciuri la națională, cunoscut din perioadele ca jucător la Dnipro, Dinamo Kiev și Slavia Praga. După o scurtă experiență ca antrenor secund la Olimpik Donețk, din 2019 pregătește Ucraina U21.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe