Luna viitoare, pe 11 martie, se împlinesc doi ani de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat COVID-19 pandemie mondială. Fotbalul planetar străbate profund afectat toată această perioadă, cu pierderi financiare uriașe pe toate planurile, stadioane goale, sportivi care trec prin boală și resimt efectele ei ulterior.
Contextul impune tot mai mult o repoziționare a întregului fenomen fotbalistic. Dar până la lucruri mari, ce impact a avut pandemia asupra cotelor de piață ale fotbaliștilor români?
Firește, de la început de 2020 până acum, cotele au fost influențate de numărul de minute jucate la cluburi, de randamentul din teren, eventualele transferuri sau creșterea în vârstă a fotbaliștilor. Cine sunt cei mai mari câștigători și pierzători ai pandemiei până azi? Cine s-a adaptat cel mai repede și eficient la noul context?
În categoria jucătorilor români cu creșteri de minimum 1 milion de euro, potrivit transfermarkt.de, regăsim 16 fotbaliști. Forma și transferurile la Galatasaray i-au transformat pe Cicâldău și Moruțan în nume de podium, prima poziție fiind împărțită de fostul jucător al Craiovei cu Vali Mihăilă, proaspăt împrumutat de Atalanta.
Faptul că Drăgușin a început să joace, la Sampdoria și cu perspective similare la noua echipă, Salernitana, a determinat de asemenea o creștere consistentă. Indiferent de vârstă și de contextul pandemic, randamentul din teren al lui Stanciu, Tănase, Marin și Burcă a fost unul consistent în ultimii doi ani, de aici și poziționarea în ierarhie. La fel cel al lui Sorescu, în ciuda crizei de la Dinamo.
Pe lângă aparițiile îmbucurătoare ale lui Octavian Popescu, Marius Marin și Darius Olaru, din noul val, de apreciat și creșterea în cotă a lui Maxim, singurul jucător de peste 30 de ani din grup, care însă a ținut practic în spate pe FK Gaziantep cu evoluțiile lui.
Creștere cotă Fotbalist
(mil. euro)
+ 4,5 Cicâldău, Mihăilă
+ 4,1 Moruțan
+ 3,5 Drăgușin
+ 3 Stanciu
+ 2,9 Olaru
+ 2,7 Tănase, M. Marin
+ 2,5 Man
+ 2 R. Marin
+ 1,9 O. Popescu
+ 1,5 Burcă
+ 1,2 Sorescu
+ 1 Mățan, Hagi, Maxim
Creșteri exponențiale ale cotelor de piață, de ordinul sutelor de ori comparativ cu cotele de la început de 2020, au avut și alți jucători români. Cele mai impresionante ascensiuni le regăsim la Corbu (Pușkaș Akademia), Căpușă (Chindia), H. Moldovan (Rapid), M. Popa (Voluntari), I. Stoica (FCSB), Dobre (Dijon), Cordea (FCSB) și Petrila (CFR Cluj).
La minus 1 milion de euro și mai mult identificăm 15 jucători români. Fără minute pe teren, cota portarului Ionuț Radu s-a prăbușit cu 11 milioane euro, în vreme ce lipsa de goluri a lui Pușcaș a dus la o diminuare cu 3,5 milioane euro a cotei de piață. Pentru George însă, perspectivele par diferite, în urma împrumutului la Pisa.
Avansarea în vârstă și o scădere a randamentului sunt principalele cauze pentru prezența în top și a unor fotbaliști precum Șt. Radu, Chiricheș, Budescu, Bicfalvi ori Keșeru. O altă categorie include jucători afectați profund de accidentări, precum Fl. Andone și T. Băluță. În vreme ce pentru Nedelcearu, transferul la Crotone și căderea echipei au dus și la o scădere evidentă. De urmărit creșterea iminentă a cotei pentru Drăguș, prezent în acest top, dar care recent a început să joace constant și să marcheze goluri importante pentru Standard Liege.
Creștere cotă Fotbalist
(mil. euro)
– 11 I. Radu
– 4 Șt. Radu
– 3,5 Pușcaș, Chiricheș
– 3,3 Fl. Andone
– 3 Nedelcearu
– 2,7 Budescu
– 2,5 Bicfalvi
– 2 T. Băluță
– 1,7 Keșeru
– 1,5 Coman, Rotariu
– 1,3 Al. Băluță
– 1,1 Drăguș
– 1 Mitriță