SPECIAL. Cât contăm de fapt cu juniorii în Europa? Scânteia lui Hagi și vise degeaba! Suntem sub Israel și Ungaria!

Autor: Gabriel Berceanu / 02.11.2021, 12:01
SPECIAL. Cât contăm de fapt cu juniorii în Europa? Scânteia lui Hagi și vise degeaba! Suntem sub Israel și Ungaria!

A trecut aproape neobservată ieșirea României din UEFA Youth League, cea mai importantă competiție europeană la nivel de jucători Under 19. Campioana noastră, cumva surprinzătoare, a fost Csikszereda.

Surprinzătoare pentru că Academia Hagi își instaurase aproape o hegemonie la nivel național pentru această categorie de vârstă. Cumva, pentru că investițiile recente în zona juvenilă la Ciskszereda era firesc să dea roade.

Câștigătoarea Ligii Elitelor U19 din Miercurea Ciuc a pierdut 0-2 și 0-3 în deplasare cu Angers și a părăsit competiția din primul tur. Nimic spectaculos? 

Ne batem constant cu pumnii în piept promovând totdeauna un talent nativ românesc prin care credem, naivi, ca putem estompa diferențele uriașe dintre toate celelalte zone ale fotbalului, comparativ cu restul Europei. Dar cât contăm, de fapt, în Europa la nivel de juniori?

“Masa bogaților” la U19

Participarea cu două eșecuri și fără gol marcat a României din acest an ar putea fi justificată prin diferențele evidente. Academia unui club de Liga 2 versus centrul unui club francez de Ligue 1. Investiții la debut versus tradiție în programe și investiții aplicate. Dar e mult mai mult decât atât și doar tabloul complet ne poate construi o perspectivă aproape de adevăr. 

UEFA Youth League a ajuns la ediția numărul 8, cea din acest sezon. Primele două au fost de probă și au mers pe formatul în care 32 de echipe intrau în luptă, toate formații U19 ale cluburilor participante în Liga Campionilor la nivel de seniori.

În sezonul inaugural 2013/14, cum Steaua București (aceasta era denumirea vremii) trecea la seniori de Legia Varșovia în play-off-ul Ligii și mergea în grupe, am avut reprezentantă. Sezonul următor, România nu a avut echipă în UEFA Youth league.

Din 2015, forul continental a instituit un nou format, extins, pe lângă echipele U19 ale cluburilor din Liga Campionilor la seniori participând, pe culoar distinct, și campioanele naționale U19. 

Debut roș-albastru cu golaveraj 5-15!

Așadar, 7 participări pentru România all-time. În prima dintre ele, Steaua U19 pregătită de Ion Toma a ratat calificarea din grupe. Chelsea ne-a administrat 4-0 la Mogoșoaia și 5-0 în Anglia. Cu Schalke a fost 0-3 în deplasare și 1-1 acasă. Ne-am mai spălat rușinea cu elvețienii de la Basel, 1-1 acasă și 3-1 în deplasare, dar prea puțin pentru a conta spre calificare.

În echipa roș-albastră se regăseau atunci Cojocaru, Mitriță, Grădinaru ori Târnovan. Primii doi sunt și cei care au ajuns la cel mai înalt nivel între timp. De la adversari, spre exemplu, atacantul lui Ajeti (Basel) joacă azi la Celtic Glasgow, Christensen și Ake (Chelsea) sunt la seniorii lui Chelsea și Man. City, iar Leroy Sane (Schalke) a ajuns… Leroy Sane.

Dacă ne gândim că nu am avut, pur și simplu, noroc la tragerea la sorți, să continuăm spre prezent.

Un an de mândrie și trei de “cap plecat”

Edițiile 2015, 2016 și 2018 au adus Viitorul Constanța în postura de reprezentantă a României, campioană a Ligii Elitelor U19. 

Prima generație, una de excepție, a fost antrenată de Vasile Mănăilă. Căpitanul Răzvan Marin îi avea alături pe Cicâldău, Dr. Nedelcu, Ciobanu, Ghiță sau Florinel Coman! Viitorul a trecut de primul tur, FC Minsk, dar a fost eliminată apoi de reprezentanta Cehiei, 0-2 și 0-0 pe terenul dobrogenilor cu FK Pribram! 

În 2018, generația lui Boboc, Mățan, Leca și Neciu, pregătiți de Cristian Cămui, ieșea din joc încă din primul tur, 0-1 și 0-2 cu Dinamo Zagreb.

Singura participare cu rezultate foarte bune a venit din 2016, când tehnicianul Nicolae Roșca, având un mix între jucătorii din generația anterioară UEFA Youth League (Ghiță, Coman) și cei mai tineri (Drăguș, T. Băluță, Ciobanu, Boboc), a eliminat trei echipe. Sheriff Tiraspol, FC Zurich și FC Copenhaga, administrând chiar un 5-0 acasă elvețienilor și trecând de nordici cu 4-2. A venit apoi FC Porto și scor de neprezentare, 0-3.

În 2017 a fost rândul dinamoviștilor să-și încerce norocul în Europa, formația U19 fiind pregătită atunci de Ilie Poenaru, tehnicianul de azi al Ligii 1. Dar Eșanu, Crețu, Moldoveanu sau Ricardo Grigore au pierdut 0-2 la București și au remizat, 2-2, în deplasare.

La jumătatea Cehiei, sub Israel și Ungaria!

Am rămas, așadar, după 7 sezoane pe continent, cu o singură primăvară europeană la U19, performanța Academiei Hagi din 2016/17. Iar România, parcursul campioanelor naționale, a strâns 18 puncte în UEFA Youth League. Ce înseamnă asta?

Ei bine, Cehia a strâns 36 de puncte, fix dublu! Vecinii din Ungaria au peste noi, 20 de puncte, iar reprezentanta MTK Budapesta din ediția în curs de desfășurare e încă în joc, adică mai poate strânge puncte, fiind calificată dincolo de faza unde s-a oprit Csikszereda pentru România. Situație în care e și Israel, 23 de puncte până acum. 

Când ne propunem abordări pentru calificări la turnee finale de seniori, când ne adâncim în lupte interne contraproductive și ne amăgim cu titluri interne fără rezonanță în lupta care contează, pe continent, e bine să ne gândim și la asta.