SPECIAL. Cine promovează în Liga 1? Tot ce trebuie să știi despre play-off plus detaliile din play-out! Avancronică, program și regulile din Liga 2!

Gabriel Berceanu 13.03.2022, 13:43
SPECIAL. Cine promovează în Liga 1? Tot ce trebuie să știi despre play-off plus detaliile din play-out! Avancronică, program și regulile din Liga 2!

Partida U Cluj – Dunărea Călărași încheiată azi a fost ultima din sezonul regular al Ligii 2, ediția 2021/22. Practic, de acum încolo începe atât lupta decisivă pentru promovarea în Liga 1 cât și bătălia finală pentru rămânerea în acest eșalon. Playsport îți prezintă toate informațiile!

Play-off: 10 meciuri, rămân punctele, se anulează golaverajul 

Începem cu zona play-off-ului, care ne oferă deja primele perspective despre cine ar putea juca sezonul viitor pe prima scenă, împotriva celor de la Universitatea Craiova, FCSB sau CFR Cluj. Iată cum arată clasamentul acum, la final de sezon regular în Liga 2:

 1. Petrolul Ploiești 49p – loc de promovare directă
 2. U Cluj 42p – loc de promovare directă
 3. AFC Hermannstadt 41p – loc de baraj cu locul 14 din Liga 1
 4. CSA Steaua 37p – loc de baraj cu locul 13 din Liga 1
 5. Concordia Chiajna 36p
 6. Unirea Slobozia 33p

Cum se joacă

  • După cele 19 etape din sezonul regular, avem calificate în play-off 6 echipe. 
  • Fiecare echipă va disputa în play-off 10 partide, în sistem tur-retur cu fiecare adversar.
 • Calendarul va fi fixat de FRF mâine, 14 martie, prin tragere la sorți, de la ora 11:00

Sistem și criterii de departajare

 • Echipele au intrat în play-off cu toate punctele acumulate până acum, dar li s-a anulat golaverajul. 
 • În caz de egalitate de puncte la final de play-off, contează rezultatele directe. Dacă și aici este egalitate, contează golaverajul general din play-off. Dacă și aici e egalitate, echipa care are mai multe goluri marcate în play-off.

Cine promovează

 • Locurile 1 și 2 la final de play-off promovează direct în Liga 1
 • Locul 3 și locul 4 vor juca baraj împotriva locului 14, respectiv 13, din play-off-ul Ligii 1
 • ATENȚIE! CSA Steaua nu are drept de promovare, așadar în cazul în care va termina pe locurile 1-4, locul său de promovare directă/baraj va fi luat de următoarea echipă în clasament cu drept de promovare. 
 • Pentru AFC Hermannstadt se așteaptă rezultatul planului de organizare, cu termen 30 aprilie.

Petrolul Ploiești e cu un pas în Liga 1!

Marea favorită la startul play-off-ului este Petrolul Ploiești, formația pregătită de Nae Constantin dominând clar sezonul regular. A încheiat cu doar 2 înfrângeri și o remiză în 19 partide disputate! 

Deși are al doilea lot ca valoare potrivit transfermarkt.com (5,03 milioane euro), Petrolul are aportul extraordinar al suporterilor, 8 puncte avans față de locurile de baraj, plus 5 victorii din 6 posibile în ultimele partide cu rivalele din play-off. Așadar, putem spune clar că Petrolul are cele mai mari șanse în a-și asigura un loc de promovare directă în Liga 1.

Celelalte 5 formații par toate a avea șanse importante pentru al doilea loc ce garantează promovarea directă! Cu atât mai mult cu cât CSA Steaua nu are drept de promovare! Sunt doar 9 puncte între Unirea Slobozia, spre exemplu, ultimul loc în top la acest moment, și U Cluj, ocupanta locului secund. 

Cruciada antrenorilor din noul val

În fapt, dată fiind situația CSA Steaua, din cele 6 echipe ale play-off-ului vom avea 5 apte de promovare (dacă Hermannstadt rezolvă reorganizarea), astfel că doar una va rămâne în afara oricărui calcul de promovare la final de sezon!

Pe lângă Nae Constantin, antrneorul Petrolului, îi avem din partea celorlalte 5 formații ca tehnicieni pe Erik Lincar (U Cluj), Adrian Mihalcea (Slobozia), Ianis Zicu (Concordia Chiajna), Marius Măldărășanu (AFC Hermannstadt) și Daniel Oprița (CSA Steaua). Așadar, o cursă extrem de interesantă inclusiv la nivelul băncilor tehnice, cu antrenori care au mult potențial și care deja au început să-și contureze cariere interesante.

Play-out: 2 grupe, doar 6 meciuri de jucat pentru fiecare echipă! 

Și în play-out, ca și în play-off, echipele au intrat cu numărul de puncte acumulate în sezonul regular, li s-au anulat golaverajele iar criteriile de departajare la final în caz de egalitate de puncte sunt identice acelora din play-off, prezentate mai sus.

Diferența majoră începe însă de aici încolo. Cele 14 formații din play-out au fost împărțite în două grupe de câte 7 echipe, pe baza clasării lor la finalul sezonlui regular:

 • Grupa A: locurile 7, 10, 11, 14, 15, 18 și 19
 • Grupa B: locurile 8, 9, 12, 13, 16, 17 și 20

Mâine de la 11:00 vom afla în urma tragerii al sorți și programul acestei faze a competiției. Fiecare echipă va disputa însă, în grupa ei, un singur meci!, nu tur-retur, cu fiecare adversar. Așadar, 7 etape și câte 6 meciuri doar de jucat pentru fiecare club.

Certitudini și mize la retrogradare

Iată clasamentele celor două grupe la start, cu mențiunea că ultimele două locuri din fiecare grupă retrogradează direct în Liga 2, în vreme ce locurile 5 din fiecare grupă vor disputa un baraj între ele pentru rămânerea în eșalon:

Grupa A

  1. Csikszereda 33p
  2. Metaloglobus 28p
  3. Poli Iași 25p
  4. CSC Șelimbăr 23p
  5. Poli Timișoara 21p loc de baraj 
  6. Dunărea Călărași   7p – loc de retrogradare directă
  7. Dacia Unirea Brăila   2p – loc de retrogradare directă

Grupa B

 1. FC Buzău 32p
 2. Unirea Dej 28p
 3. Ripensia Timișoara 25p
 4. Viitorul Pandurii 24p
 5. FC Brașov 14p loc de baraj
 6. Unirea Constanța 11p – loc de retrogradare directă
 7. Astra Giurgiu -1p – loc de retrogradare directă

 

Practic, 3 din cele 4 poziții de retrogradare directă sunt deja ocupate cumva. Astra Giurgiu are punctaj pe minus, Dacia Unirea Brăila și Dunărea Călărași sunt deja resemnate cu retrogradarea. Cursa intersantă pentru evitarea retogradării directe se va da doar în grupa B, unde Brașovul și Unirea Constanța încep cu un avantaj de 3 puncte pentru ardeleni.

În grupa A, evitarea locului de baraj este miza. Și par a fi angrenate în discuție nu mai puțin de 4 formații: Poli Timișoara, CSC Șelimbăr, Poli Iași și Metaloglobus. Sunt doar 7 puncte între bănățeni și echipa din Capitală, iar în joc e un total de 18 puncte.