SPECIAL. Dinamo a “ținut” naționala în cei 100 de ani! FCSB a furnizat tricolori pe jumătate cât Steaua, dar în jumătate din timp! Toate echipele românești care au construit naționala all-time!

Gabriel Berceanu 04.06.2022, 08:40
SPECIAL. Dinamo a “ținut” naționala în cei 100 de ani! FCSB a furnizat tricolori pe jumătate cât Steaua, dar în jumătate din timp! Toate echipele românești care au construit naționala all-time!
 • Playsport îți prezintă în premieră topul tuturor formațiilor românești care au oferit jucători echipei naționale în cei 100 de ani de existență pe care tricolorii îi sărbătoresc în 2022.
 • Care sunt cei mai importanți jucători pentru România furnizați de Steaua, Dinamo, Craiova, FCSB ori Rapid, cum au ajuns pe lista selectă Aurul Brad sau CS Mioveni și pe ce poziție e campioana CFR Cluj!
 • Luna aceasta, naționala României împlinește 100 de ani, un secol în care fotbaliștii au jucat pentru reprezentativă reprezentând cluburi din țară și din străinătate. Sunt doar 4 apariții ale unor fotbaliști care au îmbrăcat tricoul României din postura de jucători liberi de contract, fără club așadar.

  Playsport îți prezintă azi în premieră un material provocator: topul echipelor care au construit naționala din toate timpurile!

  Ierarhia trebuie înțeleasă, firește, în context istoric și în dinamica fotbalului nostru intern. Cu naționala construită pe doar câteva echipe ale perioadei interbelice, pentru că atâtea erau la nivel înalt. Cu Steaua și Dinamo canalizând talentele autohtone în perioada comunistă și devenind astfel top furnizori de tricolor. Cu o diversificare evidentă a cluburilor după 1990. În plus, numărul mult mai mare de jocuri din calendarul internațional în ultimele decenii a urcat, evident, în clasament cluburile din istoria recentă a fotbalului nostru.

  Ne așteaptă surprize mari, într-un top all-time pe care îl descoperim pas cu pas!

  Nucleu perpetuu alb-roșu

  În alcătuirea topului calculat potrivit datelor furnizate de eu-football.info au fost incluse toate meciurile jucate pentru România de fotbaliști în timp ce erau legitimați la un club, din 1922 până azi. Acest top e mult mai relevant decât unul al numărului de jucători, câtă vreme consistența aportului la națională e infinit mai mare prin cotribuția în cât mai multe partide.

  Alte câteva mențiuni: în cazul Steaua-FCSB au fost alcătuite statistici diferite (FCSB din 2013 inclusiv), pentru Universitatea Craiova există o singură centralizare, Viitorul Constanța are popria linie de clasament pentru perioada în care a existat (fiind separată de Farul Constanța, firește). Iar meciurile din această lună ale României vor modifica, bineînțeles, topurile!

  Dar iată cum arată top 5 all-time, meciuri pentru România ale jucătorilor:

  • 1.386 Dinamo București

  • 1.092 Steaua București

  • 720 Universitatea Craiova

  • 544 Rapid București

  • 488 FCSB

  Ce concluzii “la cald” putem trage?

  Deși retrogradată pentru prima oară în istorie în Liga 2, Dinamo se poate mândri că a susținut cel mai mult naționala în tot acest secol de existență al ei. Practic, România s-a bazat în teren, all-time, cel mai mult pe jucători dinamoviști! Și supremația nu are șanse să dispară curând, în ciuda retrogradării. Pentru că CSA Steaua e tot în L2, iar Craiova, Rapid și FCSB sunt foarte departe în top.

  De remarcat faptul că, în nici măcar un deceniu de existență, FCSB a reușit să contribuie masiv la primul 11 al României și la lista jucătorilor intrați de pe bancă. Are aproape jumătate din totalul Stelei, care acoperă însă ca istorie perioada 1947-2013! Totodată, e de urmărit cursa relativ strânsă dintre FCSB și Rapid, în 2022 și în anii care urmează!

  • Cornel Dinu e recordman pentru Dinamo cu 67 de meciuri la națională din tricoul alb-roșu, urmat de Mircea Rednic (59) și Mircea Lucescu (51).
  • Marius Lăcătuș e recordman pentru Steaua, cu 64 de meciuri pentru România din tricolul roș-albastru, urmat de Anghel Iordănescu (57) și Ștefan Sameș (45).
  • Pentru olteni, topul individual e deschis de doi fotbaliști uriași dispăruți dintre noi, Costică Ștefănescu (64) și Ilie Balaci (62), fiind completat de Rodion Cămătaru (50).
  • Rică Răducanu (41) e cel mai utilizat tricolor al Rapidului, urmat de Dan Coe (29) și Vintilă Cossini (27).
  • La FCSB, locul 1 e… Cristi Tănase! Are 37 de meciuri pentru România din tricoul FCSB, din 2013 până azi! Îl urmează Mirel Rădoi și Bănel Nicoliță, amândoi cu câte 31.

  Sportul e peste UTA, Timișoara, Argeș sau Petrolul!

  Continuăm să parcurgem topul all-time și mergem spre următoarele poziții: sub primele 5 clasate, dar cu minimum 100 de meciuri ale tricolorilor din curtea acestor cluburi.

  În acest calup, regăsim atât cluburi dispărute (Sportul, Venus sau ASA), cât și unele din eșaloanele inferioare azi (Corvinul, Ripensia, CAO, Poli Timișoara), în vreme ce Liga 1 ne propune Petrolul, Argeș și UTA.

  Alături de ierarhie, evidențiem și jucătorul cu cele mai multe meciuri pentru România în tricoul echipei, practic “jucătorul-locomotivă” pentru acest top:

  289 Sportul Studențesc- Iorgulescu (48)
  221 Petrolul Ploiești- Mocanu (31)
  183 Corvinul Hunedoara- Klein (68)
  177 Ripensia Timișoara- Dobay (39)
  176 CAO Oradea -Bodola (41)
  161 FC Argeș- Dobrin (47)
  158 UTA Arad -Petschovschi (23)
  142 Venus București- Gh. Albu (25)
  108 ASA Târgu Mureș -Boloni (72)
  105 Poli Timișoara -G. Bucur (14)

  Singurul performer din top care ține de istoria recentă a naționalei e Gigel Bucur (Poli Timișoara), cu un număr infim de meciuri raportat la totalul echipei all-time, semn că Poli a furnizat mulți tricolori, dar care nu au fost oameni de bază pe perioade mari de timp.

  Prezența ASA Tg. Mureș e datorată copleșitor lui Ladislau Boloni, mijlocașul reprezentând practic 67% din totalul meciurilor care au dus mureșenii atât de sus în top!

  Pepiniera lui Hagi chiar a scris istorie!

  Avansăm spre următorul calup de echipe, cu minimum 10 meciuri și maximum 99, pentru a regăsi în frunte CFR Cluj, campioana en-titre și echipa care domină ultimele sezoane din fotbalul nostru. Aproape sigur ardelenii vor avansa în clasament, spre segmentele superioare ale acestuia. Deac e lider, cu 20 de meciuri, urmat de Manea (15) și Burcă (9), pentru CFR.

  Întâlnim aici cluburi-meteorit din toate epocile, precum Olt Scornicești, FC Vaslui, Unirea Urziceni sau recenta Astra Giurgiu, plus formații de tradiție dispărute dar și cluburi în activitate. De apreciat poziția Viitorului Constanța, care doar în intervalul 2009-2021 a strâns un număr considerabil de meciuri.

  99 CFR Cluj
  97 Progresul București
  89 Chinezul Timișoara
  88 U Cluj
  61 Astra Giurgiu
  55 FC Brașov
  51 FCM Bacău
  44 Viitorul Constanța
  40 Unirea Tricolor
  37 Carmen București
  36 Poli Iași
  34 Farul Constanța, Jiul Petroșani
  32 CFR Timișoara
  30 Pandurii Târgu Jiu
  26 Oțelul Galați
  25 Unirea Urziceni
  24 Banatul Timișoara, Stăruința Oradea
  21 Gloria Arad
  20 FC Vaslui, CAM Timișoara
  18 Vagonul Arad
  17 Bihor Oradea, CSM Reșița
  16 Victoria Cluj, Maramureș Baia Mare
  15 Ciocanul-Maccabi București, Unirea Timișoara
  13 Ferar Cluj
  11 Inter Sibiu, FC Olt Scornicești, Olympia București

  De la Rocar la Rulmentul Alexandria, via Cernăuți și Chișinău!

  Ultima categorie de echipe le include pe cele cu maximum 9 meciuri cumulate de jucătorii lor pentru România. Sunt multe formații din anii de început ai fotbalului nostru, inclusiv unele care țin de localități ce nu mai sunt azi pe teritoriul României, precum Cernăuți și Chișinău!
  Până la parcurgerea lor, câteva detalii inedite legate de acestea:

  Răzvan Stanca este cel care a adus unica prezență pentru Mioveni, fiind la meciul din 2008, unicul pentru el!, la echipa argeșeană sub împrumut de la Farul!

  Fostul mare jucător de la Rapid și Carmen București, Bazil Marian, este cel care aduce Aurul-Mica Brad în topul select. În 1941, la primele sale partide pentru România, juca acolo!

  Prezența Gaz Metan Mediaș nu e datorată celei mai bune perioade din istorie, când a jucat inclusiv în cupele europene, și care ține de perioada recentă. Alexandru Tănase este tricolorul care pe 8 mai 1949 juca pentru România!

  9 CA Timișoara
  8 Crișana CFR Oradea, ROCAR București
  7 Chindia Târgoviște, Belvedere București, Brașovia Brașov, Electroputere Craiova, Gloria Buzău, Gloria Bistrița, Locomotiva Târgu Mureș
  6 Olimpia Arad, Viitorul București
  5 Colțea Brașov, FC Craiova (1940-1949), Haggibor Cluj
  4 FC Dragoș Vodă Cernăuți, Minerul Lupeni, CS Târgu Mureș (1921-1923)
  3 CFR Turnu Severin, Tractorul Brașov, Victoria București
  2 Colțea București, Dermata Cluj, Fulgerul CFR Chișinău, Internațional Curtea de Argeș, Metalul București, Flacăra Moreni, FC Ploiești, Polonia Cernăuți, Rulmentul Alexandria, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
  1 Chimia Râmnicu Vâlcea, Societatea de Gimnastică Arad, Dacia Unirea Brăila, Dunărea Galați, Gaz Metan Mediaș, Gloria CFR Galați, ILSA Timișoara, Maccabi Cernăuți, Aurul-Mica Brad, CS Mioveni, Mureșul Târgu Mureș, Sparta București, FCM Târgu Mureș

Urmăriți Playsport.ro și pe