SPECIAL. Mondialul miliardarilor în Qatar: premii fără egal, costuri fără precedent! Cât primește fiecare echipă și cum au explodat sumele de-a lungul istoriei!

Gabriel Berceanu 17.11.2022, 10:46
SPECIAL. Mondialul miliardarilor în Qatar: premii fără egal, costuri fără precedent! Cât primește fiecare echipă și cum au explodat sumele de-a lungul istoriei!

Organizat la final de an pentru prima oară din 1930 până azi, Campionatul Mondial de Fotbal Qatar 2022 se anunță o provocare uriașă. Din punct de vedere sportiv, e foarte probabil să vedem jucătorii la un nivel mai înalt decât au fost vreodată la Cupa Mondială, câtă vreme turneul se ține fix în mijlocul sezonului competițional.

Din punct de vedere financiar, ediția ridică nivelul pe aproape toate zonele posibile. Atât în ce privește investițiile, costurile, cât și premiile puse la bătaie de FIFA. Playsport îți prezintă o analiză complexă, cu grafice spectaculoase despre toți banii Mondialului din Qatar!

Minimum 9 milioane per federație, plus bani de pregătire

FIFA a pregătit pentru participantele la ediția din Qatar un fond de premiere de 400 milioane dolari. Transformarea fotbalului într-o industrie globală a permis forului mondial să crească în acest an cu 40 de milioane de dolari fondul de premiere, comparativ cu ediția Rusia 2018. 

Acești 440 de milioane de dolari vor fi împărțiți tuturor celor 32 de competitoare, funcție de performanțele lor în turneul final. Și, separat de premii, FIFA oferă oricum fiecărei federații 1,5 milioane de dolari pentru costurile de pregătire în vederea participării! Iată cât va primi fiecare națională și federație:

  • 42 milioane dolari – campioana mondială
  • 30 milioane – vicecampioana mondială
  • 27 milioane – locul 3
  • 25 milioane – locul 4
  • 17 milioane – pentru fiecare din locurile 5-8 (sfert-finaliste)
  • 13 milioane – pentru fiecare din locurile 9-16 (optimi)
  • 9 milioane – pentru fiecare echipă eliminată din faza grupelor

Marele premiu, salt spectaculos!

Ca să înțelegem cât de repede s-a ajuns la aceste sume uriașe, e suficient să privim spre evoluția premiului cel mare, oferit campioanei mondiale. Ei bine, acum 20 de ani, la ediția 2002 găzduită de Coreea de Sud și Japonia, echipa câștigătoare, Brazilia, a primit doar… 8 milioane dolari! Aproape de șase ori mai puțin decât va încasa naționala numărul 1 în Qatar!

Marele salt la nivel de premii s-a făcut între ediția 2002, la care ne-am referit, și cea din 2006, următoarea. FIFA a trebuit aproape să tripleze marele premiu pentru a păstra competiția atractivă inclusiv din punct de vedere financiar. 

Man City, 4 milioane dolari în 2018 doar din jucători furnizați

Fondul de premiere reprezintă doar o componentă din totalul de cheltuieli ale FIFA pentru Cupa Mondială. După cum am spus, sunt recompensate toate echipele participante funcție de clasare, plus bonusul de 1,5 milioane dolari pentru fiecare, în vederea pregătirii de competiție. 

Dar există și o zonă financiară consistentă care intră în sfera solidarității. E vorba de plăți importante făcute de FIFA către cluburile care furnizează jucătorii naționalelor de la Mondial. În plus, plăți compensatorii pentru cluburile ai căror fotbaliști se accidentează pe durata turneului!

Doar pentru furnizarea jucătorilor, la ultima ediție de Mondial au fost recompensate consistent cluburi precum Manchester City, Real Madrid, Tottenham și Barcelona. Spre exemplu, City a primit 5 milioane dolari pentru cei 16 fotbaliști, iar catalanii, 4,1 milioane, pentru cei 14 jucători.

Bugetul total, creștere de aproape 8 ori într-un deceniu!

Cum nu putem să știm exact până la finele ediției din Qatar care va fi cuantumul din acest an, ne putem imagina doar, la acest moment, că va fi unul fără precedent. De ce? Trendul ascendent al sumelor cheltuite de FIFA pentru fiecare Mondial nu lasă loc de îndoială!

De la 20 de milioane de dolari pentru ediția Spania 1982, până la 103 milioane dolari pentru World Cup 1998, spre 282 milioane dolari la ediția Germania 2006. Și, atenție! Deja 420 milioane dolari la CM 2010 din Africa de Sud, 576 milioane dolari pentru Brazilia 2014 și 791 milioane dolari la Rusia 2018, potrivit datelor Forbes!

Practic, în 2018, comparativ cu Mondialul din urmă cu un deceniu, FIFA a cheltuit de aproape 8 ori mai mult!

Cel mai scump Mondial all-time: 220 miliarde dolari!

Primul Mondial găzduit de o țară arabă și al doilea organizat în Asia, ediția Qatar 2022 va scrie istorie cel puțin din punct de vedere al costurilor totale pentru eveniment. Investițiile în infrastructură, stadioane și tehnologie necesară funcționalității tuturor acestea a dus bugetul acestui World Cup la o sumă uluitoare: 220 miliarde dolari!

Dacă am văzut evoluția fondurilor de premiere și a bugetului total alocat de FIFA, să privim și cum s-a modificat în timp totalul costurilor pentru organizarea Cupei Mondiale, în top cele mai costisitoare ediții de Mondial:

 

Depășește nivelul UEFA de la EURO 2020

Un raport financiar extrem de interesant se naște dacă privim spre UEFA și marele ei turneu, Campionatul European. Comparativ cu Mondialul FIFA, forul continental a pus la bătaie un fond de premiere la ultima ediție, EURO 2020, de 371 milioane de dolari. Ceva mai mic față de cele 440 milioane dolari pregătite acum de FIFA, pentru Qatar.

Câștigătoarea EURO 2020, Italia, a primit în total 34 de milioane dolari. Un total construit din premiul pentru titlu, 10 milioane dolari, plus sumele cumulate din rezultatele obținute în turneu până la ultimul act al competiției. Anul acesta, câștigătoarea WC 2022 va primi sigur 42 milioane dolari.