SPECIAL. Povestea spectaculoasă a femeilor care decid Mondialul din Qatar! Pentru prima oară în istorie, trei femei arbitru oficiază la centru în competiția supremă!

Gabriel Berceanu 18.11.2022, 15:31
SPECIAL. Povestea spectaculoasă a femeilor care decid Mondialul din Qatar! Pentru prima oară în istorie, trei femei arbitru oficiază la centru în competiția supremă!

La Cupa Mondială găzduită de Qatar, una a premierelor din multe puncte de vedere, femeile arbitru setează noi repere. FIFA a delegat trei arbitre asistente în lista totală de 69, pe Neuza Back (Brazilia), Karen Diaz Medina (Mexic) și Kathryn Nesbitt (SUA). Dar și mai impresionant este că între cei 36 de arbitri la centru regăsim trei femei! Pentru prima oară la un Mondial, din 1930 până azi!

Fostul mare arbitru italian Pierluigi Collina, președintele Comisiei de Arbitri FIFA, mărturisește că în viitorul apropiat delegarea femeilor arbitru de elită la competiții masculine de top ar putea deveni o normalitate și nu va mai ține de senzațional. Până atunci, Playsport îți prezintă povestea spectaculoasă a celor trei femei care decid Mondialul din Qatar!

I-a dat galben lui Keita de la Liverpool

Absolventă de Facultate și asistentă medicală, Salima Mukansanga reprezintă un fotbal care a fost mereu departe de Mondial. Arbitrul de 34 de ani vine din… Rwanda! În țara natală, Salima s-a consacrat, întâi de toate, în postura de jucătoare profesionistă de baschet. Doar că lipsa infrastructurii sportive specifice și a condițiilor de pregătire au făcut-o să renunțe. Și a ajuns la arbitraj, în fotbal.

În 2018 a fost delegată la Mondialul feminin Under 17. Un an mai târziu, la Mondialul senioarelor, din Franța. Iar anul acesta, delegare istorică: meci în Cupa Africii la băieți! Mukasanga a condus Zimbabwe – Guineea 2-1, partidă în care nu s-a ferit să îl avertizeze cu galben pe căpitanul oaspeților, nimeni altul decât Naby Keita, mijlocașul lui Liverpool!

Ligue 1 și Supercupa Europei în palmares

La 38 de ani, franțuzoaica Stephanie Frappart este reprezentanta Europei în acest trio special de Mondial. Este cu siguranță și cel mai cunoscut nume din această categorie aparte, pentru că a oficiat deja partide din Ligue 1 și competițiile UEFA!

Pe lista FIFA din 2009, a început în 2011 să primească delegări în liga a treia franceză. Anul următor devenea prima femeie la centru la un meci din Ligue 2. 

În 2019 oficia finala Mondialului feminin și ajungea prima femeie în Ligue 1, conducând duelul Amiens versus Strasbourg. A fost un an uluitor, încununat cu Supercupa Europei, dintre Liverpool și Chelsea! Reper istoric în cupele europene.

De la CR7 la Bonucci și Modric, dar și… Radu Drăgușin!

Evoluția profesională a lui Stephanie a fost mai mult decât dinamică. Au venit la rând primul meci din preliminariile Ligii Campionilor, apoi prima partidă din grupe, un Juventus Torino – Dinamo Kiev, în decembrie 2020. Nivelul următor: prima femeie la un duel din preliminarii de Mondial, Olanda – Letonia! Anul acesta a condus finala Cupei Franței, dintre Nice și Nantes.

Frappart se poate mândri deja cu o listă impresionantă de vedete ale fotbalului pe care le-a arbitrat. De la Modric, Vinicius și Courtois, la Calhanoglu, Lacazette și Ben Yedder. Cu Bonucci, Cristiano Ronaldo sau Depay în frunte! 

Inclusiv românul Radu Drăgușin, în perioada lui la Juventus Torino, a prins minute pe teren cu Frappart la centru, în Champions League!

Prima în Japonia, în Liga Campionilor și la Mondial!

Născută la Tokyo, în vârstă de 36 de ani, Yamashita Yoshimi scrie istorie în 2022 pe toate planurile. Anul acesta a fost prima femeie care a oficiat atât în prima ligă din Japonia, cât și în Liga Campionilor Asiei! Asta după ce în 2019 fusese delegată la Mondialul feminin, iar în 2021 a participat la Jocurile Olimpice găzduite de țara ei natală.

Arbitrul de azi a început jucând fotbal, încă de la grădiniță, apoi și baschet, pe timpul liceului, pentru a se dedica ulterior exclusiv fotbalului în echipa Universității Tokyo Gakugei. Intervievată de site-ul federației nipone de fotbal, Yoshimi mărturisea că fotbalul băieților e mult mai solicitant pentru un arbitru: “E nevoie de altă viteză după ce mingea a fost lovită de un jucător și, în plus, e greu să prevezi spre ce zonă a terenului se mută jocul după o execuție, pentru că băieții pot lovi mingea fără vreo mișcare preliminară și să schimbe cursul acțiunii mult mai ușor”.

Fără roșu în 2022 și atentă la orice avertisment

Yoshimi e arbitru FIFA din 2015, iar de anul trecut a început să oficieze în competițiile masculine japoneze, de la eșalonul trei în sus. Din punct de vedere al stilului de arbitraj, preferă să evite pe cât posibil acordarea de avertismente. Spre exemplu, în acest an a condus până acum 15 partide, oficiale și amicale, interne și internaționale. Nu a scos vreodată cartonașul roșu, iar media de cartonașe galbene este puțin peste două per meci!

Într-un material pentru The Guardian, nipona mărturisea că la începuturile carierei nu își imagina că va oficia vreodată partide din fotbalul masculin, darămite la un Campionat Mondial. Dar acum se deschid noi oportunități: “Sunt foarte puține femei arbitru în Orientul Mijlociu aș că prezența mea și a colegelor mele la acest turneu final din Qatar poate determina schimbarea”.