SPECIAL. Șmecheria pe care au încercat-o spaniolii înainte de Steaua-FC Barcelona, în 1986. Comandantul Clubului Steaua i-a prins în fapt. „I-am arătat ziarul în care eram pozat pe prima pagină. A făcut ochii mari și a dispărut din fața mea!”

Bădulescu Silvian / 07.05.2022, 10:55
SPECIAL. Șmecheria pe care au încercat-o spaniolii înainte de Steaua-FC Barcelona, în 1986. Comandantul Clubului Steaua i-a prins în fapt. „I-am arătat ziarul în care eram pozat pe prima pagină. A făcut ochii mari și a dispărut din fața mea!”
  • 7 mai 1986 este o dată de referință în istoria sportului românesc. Atunci, pe stadionul din Sevilla, Steaua devenea prima (și singura) echipă românească care cucerea Cupa Campionilor Europeni în urma loviturilor de departajare contra celor de la FC Barcelona. Sâmbătă, 7 mai 2022, se împlinesc 36 de ani de la momentul unic din istoria fotbalului autohton;
  • „Militarii” au avut un Helmuth Duckadam în formă maximă, reușind să apere patru penalty-uri, record care stă în picioare și astăzi. Formația roș-albastră a fost, la momentul respectiv, și prima echipă din blocul sud-estic european care a pus mână pe prețiosul trofeu. Ulterior, Steaua Roșie Belgrad, cu Belodedici în teren, a câștigat „urecheata” în 1991;
  • Există multe povește legate de finala jucată pe tărâm spaniol, însă este una care iese în evidență și îl are în prim-plan pe Generalul Nicolae Gavrilă, la momentul respectiv colonel, și este legată de modalitate prin care spaniolii au încercat să îngusteze suprafața de joc;
  • Totodată, fostul comandant al Clubului Steaua a relatat și întâlnirea cu regele Juan Carlos sau interviul pe care i l-a luat un jurnalist spaniol.

Spaniolii au încercat să îngusteze terenul înainte de finală

Playsport.ro vă prezintă un element mai puțin știut din ziua finalei de la Sevilla.

Spaniolii au încercat să îngusteze suprafața de joc la limită minimă impusă de regulament tocmai prin prisma jocului pe aripi pe care-l presta formația antrenată de Emerich Jenei.

În prima după-amiază ne-am dus la stadion. Se trasau noi tușe, deoarece au încercat să îngusteze cu un metru și zece într-o parte și în alta a terenului. Noi, eu și Gaciu, ne-am dus îmbrăcați ca doi cetățeni și am intrat acolo. I-am întrebat ce fac. „Marcăm stadionul pentru meciul de mâine. Schimbăm din cauză că românii ăștia joacă foarte mult pe aripi, vrem să-l facem mai îngust”.

Aveau voie să facă asta, dar să respecte dimensiunile regulamentare. Le respectau, dar una e să ai 64 de metri lățime și alta să ai 58.

Aveam un ziar în mână în care eram pozat, mare, pe prima pagină. Am arătat ziarul acelui tip. Când l-a văzut, a făcut ochii mari, s-a uitat și a dispărut din fața mea. S-a dus și a anunțat. Bineînțeles că nu s-a mai făcut chesia asta.” a declarat Generalul Gavrilă la „Ora Armatei”, într-un interviu acordat pentru Radio România Actualități în 2016.

„M-a bătut pe umăr și m-a întrebat de ce s-au oprit!”

În continuare interviului, Generalul Gavrilă a povestit o întâmplări care au avut loc în afara terenului, mai exact în tribuna oficială.

Alături de comandantul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, au mai stat într-o lojă de aproximativ 40 de locuri nume importante din conducerea clubului FC Barcelona, dar și a Spaniei.

Regele Juan Carlos, aflat sub acest titlu pentru aproape 4 decenii (1975-2014), a fost prezent la finala jucată pe stadionul „Ramos Sanchez Pizjuan”.

După încheierea loviturilor de pedeapsă, regele nu a înțeles motivul pentru care jucătorii s-au oprit din executat, însă comandantul Gavrilă l-a lămurit.

S-au tras patru lovituri de la 11 metri, am ratat și noi două. Majearu, Boloni, au ratat. Și, bineînțeles, s-au mai tras două și s-a oprit. M-a bătut pe umăr (n.r. – regele Juan Carlos) și m-a întrebat de ce s-au oprit.

„Majestate, s-a oprit fiindcă noi am câștigat meciul. Chiar dacă s-ar mai trage, s-ar marca un gol – noi am marcat două”. „Domnule colonel, ați avut dreptate, vă felicit!” asta mi-a transmis.”

Steaua a pus mână pe prețiosul trofeu, lucru ce i-a permis să dispute încă două finale: Supercupa Europei pe care a și cucerit-o în fața celor de la Dinamo Kiev, dar și Cupa Intercontinentală pierdută în fața celor de la River Plate.

„Românii joacă ca la rude” a fost titlul dinaintea finalei, dat în urma unui interviu luat, de către un jurnalist spaniol, lui Nicolae Gavrilă.

(N.r. – Cum credeți că o să fiți primiți de public?) Ca acasă. Este simplu: poporul meu se trage din daci și romani. Dacia a fost cucerită de Împăratul Traian, care-i născut în Sevilla. Deci, eu am venit la rude, la unchiul meu.”